Winamp – nekad i sad

Kompanija AOL, u čijem je posedu i Winamp, objavila je da će se se čuveni program ugasiti 20. decembra 2013, nakon šesnaest godina rada.

Nastanak i razvoj

Program su osmislila 1997. godine dva tadašnja studenta Univerziteta u Juti, Džastin Frenkel i Dmitri Boldirev. Njih dvojica su tada došla na ideju da integrišu svoj Window interfejs sa „AMP“ MP3 mašinom – i tako je nastala prva verzija ovog programa,  Winamp 0.20a, koji je bio besplatan i veoma jednostavan za korišćenje.

Sledeće godine, Frenkel osniva kompaniju „Nulsoft“ i nastavlja da radi na razvoju Winampa, koji od tada više nije bio besplatan, već je počeo da se naplaćuje 10 dolara. Do kraja te godine nastao je i Winamp 1, a zatim i Winamp 2. Različite verzije programa su do tada skinute više od tri miliona puta.

„Nulsoft“ je 1999. godine prešao u vlasništvo AOL-a.  AOL (America Online) je kompanija koja se bavi masovnim medijima, a sedište joj je u Njujorku. Primarna interesovanja su joj razvitak i investiranje u brendove i veb-sajtove; zbog toga su te godine i kupili „Nulsoft“ za 80 miliona dolara.

Broj korisnika je konstantno rastao: može se zaključiti da je rastuća popularnost Winampa pratila razvoj trenda „deljenja“ (sharing) MP3 fajlova. 2003. godine druga i treća verzija su sjedinjene u Winamp 5, a Winamp 4 preskočen je iz nepoznatih razloga. Do kraja te godine izdate su verzije 5.5 i 5.6. Poslednja verzija 5.66 pojavila se 20. novembra 2013.

Šta je Winamp i kako funkcioniše?

Winamp je plejer namenjen kompjuterima sa Windows operativnim sistemom kao i Android uređajima (2011. AOL je razvio Winamp za Mac OS platformu, kao i za Linux WA3).

Maskota programa je lama Majk. Ideja o tome nastala je nakon klipa koji su osnivači napravili povodom izlaska Winampa na tržište. Snimak i lama su postali toliko popularni da su ljudi iz Winampa lami dali ime Majk – i imali su prepoznatljiv zaštitni znak.

U procesu rada, prva stvar koju Winamp radi je pronalaženje podudarnih fajlova. Winamp je pre svega audio plejer, iako mnoge naprednije verzije mogu da puštaju i video fajlove.

Najjednostavnija verzija to ne može, ali zato podržava sve najpopularnije audio formate, kao što su MP3, M4A, AAC, WAV. Dakle, kada prepozna podudarne fajlove, Winamp pročita kod koji je sadržan u njima i transformiše ga u zvuk po utvrđenom kodeku (program za kodiranje audio i video signala). Na ovaj način, inače, funkcionišu i ostali medija plejeri, ali Winampov kodek je i najjednostavniji.

Ono što takođe čini Winamp drugačijim od ostalih medija plejera je način na koji koristi specijalno napravljene drajvere. Dok većina ovakvih programa koristi standardni drajver zvučne kartice za proizvodnju zvuka, Winamp ih koristi nekoliko, što povećava kvalitet zvuka koji se proizvodi.

Na ovaj način, nakon prvog koraka (transformacije audio koda u zvuk), i drugog (korišćenja različitih drajvera), zvuk se pušta kroz zvučnike. I na taj način nastaje muzika koju slušamo u Winampu.

Kraj jedne ere

Kompanija AOL je 20. novembra ove godine objavila da će Winamp biti ugašen 20. decembra 2013, nakon čega više neće moći da se „skine“ sa neta.

Ne zna se tačno zašto, ali se pretpostavlja da je razlog to što je AOL od otkupljivanja malo uradio za razvoj programa, pa su ga iTunes i slični programi „pregazili“. Tako da je, nakon šesnaest godina, izgleda došao kraj za jedan od programa uz koji su generacije odrasle.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *