Gde da putujete na proleće: Romantične destinacije u Evropi

Kada pomislite na romantične gradove, padnu vam na pamet Pariz, grad svetlosti i san svake devojčice, ili Venecija, grad na vodi i koji svi zamišljamo kao bal pod maskama. Verovali ili ne, postoji još puno mesta koja su slikovita i mogu učiniti da se u njima osećate magično. Tako da, ako ne želite da svoj novac poverite agenciji na organizaciju ture Italija-Francuska-Španija, posetite neke od ovih mesta, nećete se pokajati.

1. Stokholm, glavni grad Švedske i jedan od najlepših gradova sveta, često se zaboravi kod nas kada pričamo o atraktivnim destinacijama. Zgrade žutih i bordo tonova načičkane na ostrvima Stokholmskog arhipelaga, okružene su neverovatnom prirodom. Šveđani vode računa o svojim parkovima i jedni su od prvih u Evropi po broju zelenih površina. Stokholmski arhipelag broji oko 30000 ostrvaca, pa vožnja brodićem po Baltičkom moru ne može biti loše iskustvo. Pored ovih prirodnih bogatstava, možete obići brojne muzeje, a najpoznatiji je Vasa muzej.

1 stokholm

2stokholm

2. Jezero Orta u severnoj Italiji je mesto koje turisti još uvek nisu otkrili, pa je samim tim zadržalo neverovatni duh i lepotu. Istina je da mali broj Italijana zna za ovo mesto, i oni koji ga posete, boje se da pokvare njegovu čar šireći priču dalje. Zamislite kaldrmisane uličicei vekovima stare kućice, bakice na prozorima i stare italijanske restorane sa neodoljivim specijalitetima. Negde u pozadini možete zamisliti i neku muziku na mandolini. Kao ovu koju sam linkovala ispod.

 

 

3 Orta jezero

4 Orta jezero 2

3. Briž, Belgija – zovu ga još i Venecija na severu. Ovaj srednjevekovni gradić je pun lepih trgova, starih crkvi, zgrada, mostića. Da ne zaboravimo i prodavnice belgijske čokolade!

5 brugge

6 brugge-03
 

4. Van, Francuska – Nalazi se na severozapadu Francuske u Bretanji. Ovo je srednjovekovno utvrđenje koje unutar svojih zidina obiluje istorijom i zanimljivostima. Tako u maju možete učestvovati u festivalu fotografije (Images de la Mer), u avgustu u festivalu džeza. Ujutru se prošetajte lukom, svratite na sveže ispečene kroasane, a onda posetite Muzej lepih umetnosti. Uveče uživajte uz francuskim specijalitetima.

7 vannes1

8 marchevannes

5.Toskana, možda i omiljena na ovoj listi. Za mene – sve što je najlepše u Italiji, na jednom mestu. Stare kuće, vinogradi, dobra hrana i vino. Otići u unutrašnjost i uživati u ovim neverovatnim prizorima je dovoljno samo za sebe.

9 toskana

 

10 toscana

6. Kolmar, Francuska. Prvo što vam padne na pamet kada ga vidite je – preslatko. Puno cveća i autentičnih kuća. Divno mestašce za odmor, a usput možete da skoknete do Bazela ili Strazbura, koji su takođe lepi gradovi.  U Kolmaru se pije dobro vino, jer je on prestonica alzaškog vina.

11 kolmar

 

12 colmar-turismobaratonet-1
7. Ostrvo Komo u Italiji, još jedno italijansko ostrvo na ovoj listi, možda ne toliko neotkriveno kao što je Orto, ali svakako podjednako romantično. Posetioci  mogu uživati u prirodi i pogledu. Vile u kojima turisti odsedaju su zadržale stari italijanski šmek. Turistima se najviše dopada to što postoji puno mesta za šetnju, pored jezera i po okolnim brdima.

13 komo

 

14 komo

 

slike nisu u vlasništvu časopisa InterFON

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *