Desetogodišnjica BEST-a

Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Beograd (engl. Board of European Students of Technology) u decembru 2013. godine proslavlja svoj 10. jubilarni rođendan. Ova studentska organizacija će svečanim programom obeležiti deceniju ostvarivanja jednog od osnovnih ciljeva svog delovanja – obogaćivanje procesa obrazovanja mladih inženjera.  Događaj će se održati 21. decembra 2013. godine u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra sa početkom od 18časova i 30 minuta.

BEST je međunarodna, studentska, neprofitna, apolitična organizacija koja studentima tehničkih fakulteta pruža komplementarno obrazovanje, razvoj svojih potencijala i podršku u započinjanju svoje buduće karijere u struci. Ova organizacija za svojih 25 godina postojanja uspešno povezuje studente, kompanije i univerzitete unapređujući i ojačavajući studentske kapacitete i potencijale. BEST je na međunarodnom nivou osnovan 1989. godine. Organizuje preko 100 događaja godišnje i na taj način povezujuje više od 3300 mladih stručnjaka sa 96 univerziteta u 34 zemalje Evrope. Svojim projektima BEST dopire do preko milion studenata sa univerziteta na kojima je prisutan.

BEST Beograd (Lokalna grupa Beograd) osnovan je 2003. godine, i za deceniju svog postojanja stekao je status jedne od najprepoznatljivijih studentskih organizacija na Univerzitetu u Beogradu. Glavne delatnosti udruženja su organizovanje stručnih kurseva, inženjerskih takmičenja i kulturnih razmena, putem kojih studenti stvaraju dodatnu vrednost obrazovanju koje stiču na fakultetu.

Zahvaljujući izuzetnom entuzijazmu studenata – volontera, BEST Beograd deset godina unapređuje potencijale studenata tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih struka. Radom u ovoj organizaciji budući stručnjaci imaju priliku da unaprede svoje sposobnosti, ali i da otkriju i razviju nove, stičući  komplementarna znanja i postajući na taj način kompletni i svestrani eksperti u bilo kojoj oblasti inženjerstva.

U proteklom periodu veoma uspešno su realizovali veliki broj projekata koji su znatno uticali na razvoj veština svih budućih inženjera. Projekti koje BEST Beograd sa ponosom predstavlja su:

  • devet Sajmova zapošljavanja – Job Fair, najveći projekat BEST-a Beograd koji se organizuje sa partnerskom organizacijom LK EESTEC (Job Fair 2013. imao je 3000 posetilaca i 2500 ostavljenih biografija)
  • 11 akademskih seminara, svake godine organizovanih sa određenom temom iz oblasti inženjerstva uz podršku različitih fakulteta Univerziteta u Beogradu i kompanija
  • dva Regionalna inženjerska takmičenja – EBEC Balkan (kao organizatori i koorganizatori),
  • šest Lokalnih inženjerskih takmičenja – EBEC Local (eng. European BEST Engineering Competition),
  • 29.  Evropsku konferenciju studenata tehnike (General Assembly 2011) za 300 studenata, predstavnika svih lokalnih BEST grupa u Evropi,
  • tri lokalna seminara dizajna i brendiranja BDW (BEST Design Week) pod pokroviteljstvom Arhitektonskog fakulteta i IT Akademije,
  • mnoge druge promotivne, edukativne interne događaje (PR SIT – međunarodna trening sesija marketing tima u okviru BEST-a, EduCo – međunarodni sastanak edukativnog komiteta u okviru BEST-a, CE – engl. cultural exchange- kulturna razmena u saradnji sa drugim lokalnim grupama BEST-a iz Evrope i dr.)

Manifestacija Svečanog govora BEST Beograd ugostiće sve ličnosti koje su joj pružile značajan doprinos u razvoju: predstavnici kompanija sa kojima naša organizacija sarađuje na godišnjem nivou, alumni članovi, predstavnici partnerskih organizacija, dekani i profesori tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta sa kojima godnama negujemo uspešnu saradnju, ali i značajne ličnosti koje su omogućile i pomogle BEST-u da bude gde je sada.

Više informacija o BEST-u Beograd možete dobiti na Internet sajtu www.best.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *