Život Salvadora Dalija kroz njegove slike i dela

Život Salvadora Dalija kroz njegove slike i dela

Salvador Dali, slikar nadrealista iz malenog španskog gradića Figueras došao je na svet davne 1904. godine. Imao je brata, koji se isto zvao, a koji je umro devet meseci pre njegovog rođenja. Kada je malo porastao i napunio pet godina, roditelji su odveli proslavljenog umetnika na grob svoga brata i rekli mu da je on njegova reinkarnacija u šta je i sam Dali duboko verovao. Verovao je i govorio da su njih dvojica potpuno isti kao dve kapljice vode i još da je on začet na dan smrti svog brata.

Jaje – simbol života

Ovu, prvu priču njegovog života najbolje bi mogla da isprati sledeća slika koja predstavlja rođenje, dolazak na svet. Dali je to prikazao na sebi svojstven i veoma čudnovat način. Naime, možemo videti da čovek izlazi iz jajeta, kojima je umetnik bio opsednut, jer za njega ona predstavljaju simbol novog početka, simbol života. Iz tog razloga ogromna jaja nalaze se i na njegovom muzeju u Figuerasu. A možda vam i pesma Miguela Hernandeza pomogne da se udubite u ovu sliku i jasnije je protumačite:

Telo mi je u pokretu,SLIKA 1

a kosti u ritmu smrti

i umirem dok dišem

okružen vašim pokretima.                      

Srce između dva kamena,

koja žele da ga smrskaju,

toliko žele da ćeš se udaviti

kao more između dva mora.

Od tolike želje gušim se,

a ne mogu da se udavim.

Porodični problemi

Imao je i mlađu sestru Ana-Mariju, koju je jako voleo i poštovao, a i ona je njega. Ipak u par navrata zloupotrebio je tu ljubav, i u školi lupao joj je šamare ne bi li privukao pažnju svojih vršnjaka. Ona mu čak ni to nije zamerala, pa je kasnije napisala knjigu o životu brata. Jako lepo se slagao sa majkom pošto je imala razumevanja za njegovu naklonost prema umetnosti, a otac je zahtevao strožu disciplinu, nije mu to dopuštao pa je često dolazilo do svađa i nesuglasica među njima. Kulminacija svega dogodila se kad ga se otac odrekao preko novina, a ovaj mu je uzvratio nazvavši ga svinjom. Kao sedamnaestogodišnjak izgubio je majku što ga je jako potreslo, a njegov otac oženio se njegovom tetkom.

“Nemojte zanemariti da pokažete gostoprimstvo strancima, jer na taj način neki su ugostili anđele.”Jednom prilikom Salvador je ovako govorio o Jevrejima. Sigurno je tako razmišljao i kada je ovaj svet napustila njegova majka, koju je neizmerno mnogo voleo. Sa takvim gubitkom morao je da se suoči veoma mlad, bio je skrhan bolom, a njegova tetka udala se za njegovog oca i postala mu maćeha. Možda je upravo ova rečenica najbolji opis za ovu situaciju, kao i za ovu sliku kojom je Dali želeo da predstavi tu promenu mesta stalnog boravka.

SLIKA 2

Prve Dalijeve izložbe i njegov muzej

U svojoj kući napravio je prvu izložbu kada mu je bilo svega 15 godina, i tu su došli svi iz familije, kao i najbolji prijatelji. Već naredne godine usledila je prva javna izložba u pozorištu Figuerasa, gde se danas nalazi njegov muzej. A do pretvaranja pozorišta u muzej došlo je onda kad je gradonačelnik ustupio Daliju taj prostor i predložio mu da ga preuredi. Školovao se u prestonici Španije, Madridu, u Akademiji lepih umetnosti „San Fernando“, ali nikad je nije završio. Smatrao je da je to kvazi ustanova i da niko njega ne može do ocenjuje, jer o slikanju i umetnosti zna više od svih predavača. U Parizu je upoznao Lorku, španskog pesnika koji je bio homoseksualac i koji je napisao odu Salvadoru Daliju. Međutim on je odbijao sva njegova udvaranja i ljubavne ponude. Tokom studija upoznao je i Francuza Luisa Bunjuela sa kojim je sarađivao i snimio nemi film.

Dali i nadrealizam

Bio je član društva nadrealista gde je predavao profesor Breton, međutim zbog nekih njegovih izjava i zbog podrške Hitleru i Francisku Franku ubrzo je i odatle izbačen. Poznat je po rečenici: „Nadrealizam, to sam ja.“ I sada kada smo sa porodične priče prešli na život samog umetnika i kada smo spomenuli koliko je imao visoko mišljenje o sopstvenom stvaralaštvu, jedini zaključak koji možemo da izvedemo jeste taj da je bio i te kako sujetan i narcisoidan. Ali, da ne razglabamo mnogo, slike su uvek govorile više od reči, zato pogledajte Salvadorov autoportret, koji je takođe doneo na tako specifičan, i zbilja nadrealan način.

Dalijeva najveća inspiracije – Gala

SLIKA 3

Njegova jedina ljubav bila je Gala, koju je takođe osvojio u svom stilu. Raznim nesvakidašnjim potezima želeo je da privuče pažnju. Tako se recimo na jednoj manifestaciji pojavio u ronilačkom odelu i kada su ga upitali što se odlučio za takav stajling, odgovorio je: „Zato što sam tako duboko uronio u svet svih ljudi..“ Onda se mazao balegom, a verovali ili ne tako je i osvojio svoju jedinu ljubav. Kasnije su bili najveći kolekcionari balege u Evropi. Međutim bio je impotentan i zbog toga je bio očajan, mnogo slika posvetio je upravo tom problemu. To za njega nije bila prepreka da se ostane sa Galom, jer je smatrao da je ljubav nešto više, a ne samo seksualni odnos. Čak joj je dovodio muške kurve ne bi li se ona zadovoljila i usrećila. Ako pričamo o Gali, to je bila njegova jedina, istinska ljubav za celog života. Dokaz za to su upravo ovi navedeni problemi koje je potpuno zanemario i preko kojih je nesebično prešao , kao i dela koja je činio ne bi li ostao sa svojom dragom.

Kada ga je 1982. napustila, Dali je uvenuo, izgubio je želju za životom i odbijao da pije vodu, pa je stoga dehidrirao. Mnogi su takvo ponašanje protumačili kao pokušaj samoubistva, a time je ovaj genije samo potvrdio tu beskonačnu ljubav prema svojoj jedinoj. I pošto je umetnost bila njegov život, a taj život je posvetio njoj, ne bi trebalo da nas začudi činjenica da je najviše dela iz svog ogromnog opusa naslikao upravo za nju. Mi smo odabrali ovu interesantnu sliku, gde je predstavio sebe kako u ogledalu gleda lepo lice svoje muze, svoje inspiracije i crta njen portret.

SLIKA 4.SLIKA 5

Njegovo najpoznatije delo nastalo je 1931. godine tako što je jeo topljeni sir i gledao u zidni sat, odjednom su mu se te dve slike spojile u glavi, skočio je i u roku od dva sata uradio sliku koja se originalno zove „Istrajnost memorije“.

Malo ko zna da je upravo ovaj umetnik dizajnirao logo za „Chupa Chups“. Umro je 23. januara 1989. godine.