Grafiti: “Džaba ste krečili”

 

Obične žvrljotine, umetnička dela ili skrivene poruke? Svakako, jedan od mnogih izražavanja bunta kod mladih. Sa jedne strane, grafiti se smatraju vandalizmom, ali sa druge, mogu biti umetnički izraz onoga koji ih crta.

[rev_slider Grafiti]

 

Značenje grafita

Grafiti predstavljaju indiretkno slanje poruka u pisanom ili citiranom obliku. Predstavlja reč i sliku (verbalizacija i crtež) koja se obično nalazi na zabranjenom prostoru, ugavnom u gradovima. Treba razlikovati natpis od grafita koji sadrže dozu kreativnosti i pokazatelji su nekih društvenih problema. Reč grafiti je nastala od italijanske reči “graffito” što znači škrabati, a koren vuče iz stare grčke reči “graphein” koja znači pisati.
On je medij, sa posebnim estetskim vrednostima, kojim oni koji ih crtaju imaju potrebu da nam prenesu kako se osećaju. Zadatak grafita je da nas obraduje ili naljuti, ali nikako da nas ostavi ravnodušnim. Sa stanovišta sociologa kulture, istoričara umetnosti, psiholozi traže smisao, uzroke i značenje pojave
Pisanje grafita i šaranje gradske imovine kosi se sa zakonima, što objašnjava reakciju policije ili sudstva da kazne one koji ih crtaju. Međutim, postoje legalna mesta i zidovi gde graffiti mogu da se crtaju, ali oni često ne mogu da se vide, a time sva kreativnost i originalnost ne dolazi do izražaja.

Autori grafita 

 

Autori grafita, na umetnički i maštovit način, bude kod ljudi interesovanje za ono na šta grafit ukazuje. To su većinom mladi, buntovni, kreativni i često neprilagođeni pojedinci koji koriste svoje umetničke sposobnosti kako bi izrazili svoje mišljenje, svoju osobenost i veštine.
Grafitiranje je delatnost gradske populacije, najčešće muške, adolescentske. Grafiti su blisko vezani sa hip-hop kulturom, pa su isto tako mnogi reperi i DJ-evi bili crtači grafita pre no što su započeli biznis u muzičkom svetu. Recimo DJ Kool Herc i Fab Five Freddy su crtali grafite, pre nego što su svoju kreativnost kasnije usmerili na hip-hop muziku.

Vrste grafita

Postoji sedam vrsta grafita tj. nivoa u crtanju grafita. Najosnovniji je tag, što znači potpis grafitera. Zatim sledi BOMBA grafit u dve boje koji se radi brzo najčešće na zabranjenim mestima. Najviši stupanj je burner, grafit jarkih boja koji je toliko živ da “gori sa zida“. Za ovakav grafit potrebno je bar 3-4 sata rada. Stilovi crtanja su različiti, npr. Wild (divlji stil), Old School (stara škola) itd.

Istorija

 

Istorija grafita počela je još krajem 60-ih, kada je tip po imenu Julio pisao svoj tag “Julio 204” po vozovima. Druge verzije nastanak grafita povezuju sa socijalnim nemirima u Francuskoj u Parizu. Početkom 70. tih godina je mladić koji se zvao Taki počeo je ispisivati tag “Taki 183” (183 je bila ulica u kojoj je stanovao). On se ovoj zabavi posvetio sa velikim fantazmom i bio je primećen od Nujork Tajmsa koji mu je 1971. godine priredio razgovor koji je bio primećen i grafiti su se proširili po Njujorku i posle po celom svetu.

Zanimljivosti

Neki od interesantnijih grafita kod nas su: “Mene slava i novac uopšte ne zanimaju; samo novac”, “Ne budite praznoverni – to donosi nesreću”, “Infarkt – ma kakav da je, od srca je”, “Kad ja tamo, a ono međutim”, “Nužda zakon menja, ali ćud nikada”, “Pinokio, kad ustanes doručkuj i lakiraj se! (Đepeto)”.
U Kragujevcu je postavljen novi svetski rekord u najvećem grafitu. 50 crtača je za 24 sata nacrtalo grafit dug 605 metara i time su premašili rekordere za čak čitavih 100 metara. Za crtanje ovog grafita utrošeno je više od 600 metara belog platna i preko 800 sprejeva.
Najpoznatiji crtač grafita Benksi, poznat je po svojim tajnovitim poduhvatima. On je prošvercovao 500 “alternativnih” verzija albuma Paris Hilton u muzičke prodavnice širom Velike Britanije. Zamenio je pesme Hiltonove sa sopstvenim remiksima, kojima su dodeljeni naslovi poput “Zašto sam poznata?”, “Šta sam to učinila?” i “Za šta sam ja?”

[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *