Hello Copenhagen, Belgrade calling… Ipak ne!

Voleli vi ili ne ovaj televizijski muzičko-vizuelni šou, sigurno je da je on široko poznat i popularan – Eurovision Song Contest ili Pesma Evrovizije. Neki ovo nazivaju spektaklom, a neki kičom. Kako god, o njemu se priča, pa makar kao o festivalu muzike niskog kvaliteta i političkom takmičenju.

Pesma Evrovizije je pokrenuta od strane Evropske unije za radiodifuziju. Prvo takmičenje održano je u Luganu, 24. maja 1956. godine, a učestvovale su Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg i Švajcarska. Ovo je bila jedina godina kada su se zemlje učesnice predstavljale sa po dve pesme. Broj zemalja učesnica je rastao, a rekord je zabeležen upravo na Evroviziji 2008. godine održanoj u Beogradu. Ovaj rekord od 43 zemlje, izjednačen je 2011. godine.

Od 2004. godine pored velikog finala, održava se i polufinalno veče. Godine 2007. donešena je odluka da se od Evrovizije 2008. u Beogradu, održavaju dve polufinalne večeri. U finalu nastupa 25 zemalja, zemlja domaćin i „velika četvorka“ sa direktnim plasmanom i 20 zemalja izabranih sa dve polufinalne večeri. „Velikoj četvorci“ (Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Španija) 2011. pridružuje se i Italija, te nastaje „velika petorka“. Pravilo da ove zemlje imaju direktan plasman u finale je zbog njihovog velikog učešća u budžetu Evrovizije, kao i velike praćenosti ovog takmičenja od strane njihove publike.

Irska predvodi u broju pobeda. Ova zemlja osvajala je ovo takmičenje čak 7 puta. Slede je Luksemburg, Francuska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo sa po 5 pobeda. S druge strane je Norveška koja se na dnu liste našla čak 10 puta, ali i pobedila 3 puta.

Najveći broj pobedničkih pesama izvođen je na engleskom, 24 pesme. Francuski je takođe popularan, 14 pobedničkih pesama.

Najuspešniji pobednik Evrovizije je svakako švedski bend ABBA, koji je izvođenjem pesme „Waterloo“ osvojio takmičenje 1974. Godine u Brajtonu.
https://www.youtube.com/watch?v=JFBVMofKVdY

Najbrojnija publika, koja je prisustvovala Evroviziji (38000 ljudi),bila je na stadionu Parken u Kopenhagenu 2001. godine kada je pobedila Estonija.

Jugoslavija svoje prvo učešće na Evroviziji beleži 1961. godine. Prva predstavnica bila je do tada nepoznata novosadska pevačica Ljiljana Petrović. Slovenački kompozitor Jože Privšek ponudio joj je svoju pesmu „Neke davne zvezde“, čiji je autor teksta čuveni pesnik Miroslav Mika Antić. Ljiljana je na Evroviziji u Kanu osvojila 8. mesto.

Prva i jedina pobeda koju je Jugoslavija ostvarila na Evroviziji je bila 1989. godine u Lozani. Pobedničku pesmu „Rock me“ izvodila je grupa Riva.
http://www.youtube.com/watch?v=UW9Xbwn8kwo

Željko Joksimović, predstavljajući Srbiju i Crnu Goru na Evroviziji 2004. u Istanbulu, sa pesmom „Lane moje“ osvojio je 2. mesto.

Definitivno najradosniji momenat za Srbiju bila je pobeda Marije Šerifović sa pesmom „Molitva“, 2007. godine u Helsinkiju.

Kao naši predstavnici, na Evroviziji su učestvovali i Zdravko Čolić (pesma „Gori vatra“), Danijel („Džuli“), Izolda i Vlado („Ciao amore“),  Doris Dragović („Željo moja“), Novi fosili („Ja sam za ples“), Tajči („Hajde da ludujemo“), Bebi Dol („Brazil“)…
I dok druge zemlje trenutno organizuju nacionalna takmičenja i biraju svoje predstavnike za Evroviziju u Kopenhagenu, nedavno je osvanula vest da Srbija neće učestvovati 2014. godine zbog finansijskih teškoća. Što se tiče naših suseda, za sada se zna da će Sergej Ćetković predstavljati Crnu Goru, a Tijana Dapčević Makedoniju.

 [ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *