Biznis časopisi – Top 10

Današnjicu odlikuje poslovni svet kao neminovnost. Tu je kao izvor egzistencije, razvija se, širi i unapređuje. Poslovanje zahteva informacije. Pouzdane, tačne i stručne. One koje će podstaći razvoj. Biznis časopisi su izvor poslovnih analiza, trendova, stručnih saveta, informacija i svega onoga što je za biznis inspiracija. Takvih časopisa je mnogo. Mnogo je i onih koji imaju tradiciju, imidž i koji asociraju na kvalitetne biznis informacije. Po TopYaps listi ovo su najomiljeniji biznis časopisi:

casopis3

X Barron’s

Ovaj časopis izlazi jednom nedeljno sa finansijskim informacijama sa američkog tržišta. To su informacije o kretanju na tržištu, statistički podaci, odnosno sumirane tržišne aktivnosti iz predhodne nedelje. Pored toga ovaj časopis daje izglede kretanja za narednu nedelju. Časopis je osnovan od strane Klarence Valker Barona (Clarence Walker Barron) koji važi za tvorca modernog finansijskog novinarstva.

IX Fast Company

Ovaj magazin su osnovali bivši urednici Harvard Business Review magazina, Alen Veber (Alan Webber) i Bil Tejlor (Bill Taylor), novembra 1995. godine. Časopis izlazi u 10 izdanja godišnje kojim pokriva sve relevantne biznis teme.

VIII Money

Objavio ga je Time Inc., prvi put oktobra 1972. godine. Money se bavi temama vezanim za lične finansije kao što je investiranje, štednja, odlazak u penziju, porezi, plaćanje školarine, krediti, karijera, ulaganja u kuću… Poznat je po godišnjoj listi “Najbolja mesta u Americi za život”.

VII Fortune

Poznat po godišnjoj listi kompanija, rangiranih na osnovu njihovih bruto prihoda. Osnovan od strane Henrija Lusa (Henry Luce), februara 1930. Ovaj globalni biznis magazin od 1978. godine izlazi dva puta nedeljno.

VI CEO World

Namenjen isključivo direktorima. Izvor informacija za direktore, preduzetnike i osnivače preduzeća. Pokriva vesti, recenzije i analize iz oblasti poslovanja, finansije i tehnologije.

V Business Week

Samo nekoliko nedelja pre kraha berze 1929. godine, objavljen je prvi broj ovog časopisa. Osnovan u Njujorku sa svrhom da pruža informacije o dešavanjima u poslovnom svetu u to vreme.

IV The Economist

Kažu da ako vas interesuje šta ostatak sveta misli, uzmite izdanje Ekonomista i pročitajte. Sadrži pronicljive analize politike, biznisa, finansija, nauke i kulture. Članci su daleko od monotonih, sa zabavnim natpisima i analizama. Osnovan u Londonu, a ima lokalno američko izdanje. Poznat po tome što se ne plaši da kaže šta misli.

casopis1

III Inc.

Mesečnik namenjen za lidere rastućih komapnija. Osnovan 1979. godine u Bostonu. Objavljuje listu 500 privatnih kompanija koje se najbrže razvijaju u Americi, “Inc. 500.”.

II Forbes

“Ne razmišljate o sebi kao o arhitekti svoje karijere već kao vajara. Očekujte mnogo napornog čekićanja, oblikovanja, struganja i poliranja.”

1917. godine osnovao ga je B.C.Forbes kao dvonedeljnu biznis publikaciju namenjenu donosiocima odluka. On predstavlja pouzdanu bazu informacija svetskim biznis liderima, davajući im aktuelne izveštaje i relevantne alate koji su im neophodni za uspeh.

I Harvard Business Review

Časopis koji je u vlasništvu Harvard Business School-a. Osnovan 1922. godine. Ima visoko rangirano čitalaštvo u krugovima akademaca, rukovodioca i konsultantima. Značajni period za časopis su kasne 1980te, kada je Teodor Levit (Theodore Levitt) bio urednik, profesor Harvard Business School-a. On je uveo uredničke i promene dizajna kako bi usmerio časopis na opštu biznis publiku, sa kraćim tekstovima koji pokrivaju širi spektar tema.

Najčitaniji časopisi po zemljama

MimosaPlanet u okviru Small Business Blog-a daje top listu biznis časopisa po zemljama.

Kada je američko izdavaštvo u pitanju, oni na prvo mesto stavljaju Forbes, drugo zauzima Fortuna, pa The Economist, dok se Harvard Business Review nalazi tek na osmom mestu.

U Engleskoj se lokalno izdanje The Economst-a nalazi na vrhu liste, za njim su New business Magazine, Startups, First Voice

Kanadska najčitanija izdanja su: Profit, Canadian Business, Unlimited

Austarija: BRW, My Business, Austarlian Business Solution

Novi Zeland: Unlimited, Idealog, NZ Business

 

Izvor slika: http://topyaps.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *