Stvari koje morate prestati da radite sebi

Stvari koje morate prestati da radite sebi

Posmatrajući ljude oko sebe, ali prvenstveno posmatrajući sebe, primetićemo da postoje sklonosti koje nam mogu veoma zakomplikovati život. Često sebi bez preke potrebe učinimo život težim nego što on zaista jeste. Predstavljamo vam spisak nekih postupaka koji će vas navesti na to da preispitate sebe, svoje postupke i učinite život lepšim.

Ne bežite od svojih problema

Što duže od nečega bežite, teže će vam biti da se kasnije suočite sa tim. Suočiti se sa izazovom znači imati priliku da postanete jača i sposobnija osoba. Lepo je dočekati osećanje olakšanja i spokoja nakon ispunjenja obaveze koje ste se plašili ili odlagali (često bez potrebe). Stoga već sada načinite prvi korak, problemi se ne mogu sami rešiti.

Ne lažite druge i sebe

Često lažemo jedni druge, još češće lažemo sami sebe kako bismo zaštitili sopstveni krhki ego. Laganje je proces koji teži nagomilavanju. Nakon jedne, naizgled male i bezazlene laži, uslediće nova kako bi opravdala onu prvu, i tako u beskraj. Prošlost jeste doprinela u stvaranju onoga što smo danas, ali ne znači da nas ona definiše kao ličnost. To znači da uvek imamo priliku da postanemo potpuno iskreni. Osetićete prijatno iznaneđenje koliko je lepše živeti u iskrenosti.

Ne dajte strahu da vam ne dopušta da ostvarite želje

Načinjene greške i padovi uglavnom su neprijatna iskustva  kojih se ne želimo rado prisećati. Poznato je da se na greškama uči, ali je još važnije to da izađemo iz svog „poznatog kruga“ i kreiramo nešto potpuno novo. „Previše nas ne živi svoje snove jer živimo svoje strahove“, kazao je Les Brown. Ne dozvolite da vaši snove čuče u vama i nikada ne budu ostvareni.

Ne upoređujte se sa drugima

Najčešće se upoređujemo sa kolegama, prijateljima, ali i članovima porodice, a koreni upoređivanja sežu još od detinjstva. Učestalo upoređivanje deluje negativno i narušava samopouzdanje. Kada se posvetimo sopsvenim potencijalima, znanjima i iskustvu, prihvatimo situaciju u kojoj se nalazimo, naći ćemo i motivaciju da stvari prilagodimo sebi i okrenemo ih u našu korist. Tada ćemo shvatiti da posedujemo sopstvene kvalitete i da uz trud možemo postati najbolja verzija sebe, bez razmišljanja o tome kako bi to neko drugi uradio bolje od nas.

Ne živite u budućnosti

Ne kažemo da ne treba praviti planove za budućnost, da ne treba planirati karijeru, porodicu, kreirati ciljeve i živeti od danas do sutra. Ono što želimo reći je da ne treba živeti u sanjarenju o onome šta želimo biti, i šta želimo učiniti jednog lepog dana. Nikada nećemo biti mlađi nego sada i ne postoji bolji trenutak od ovoga sada. Zato se treba fokusirati na sadašnjost a budućnost će doći sama, kada za to dođe vreme. Živeći u trenutku stvari će delovati mnogo uzbudljivije, uglavnom zbog toga što nema nikakvih očekivanja sa kojima treba da se upoređuju.

Ne proživljavajte svoju prošlost i ne iskupljujte se za nju

Živeći u prošlosti, svoju emotivnu energiju ulažete u prošlost. Kao da novac ulažete u firmu koja više ne postoji. Ne zamajavajte se onim ružnim, što je nekada bilo, samo ćete sebe iznova povređivati proživljavajući to. Kao što smo već rekli, vaša prošlost nije definicija vas kao ličnosti, stoga svaki tren je prilika da učinite nešto lepo za sebe. Vreme i pažnju usmerite na sadašnje trenutke koji su pred vama.

Večno sutra ne postoji

Drugim rečima, ne budite lenji. Lenjost je manjak volje da se u osvarenju nekog cilja uloži energija, lakši izbor, izgovor za neuspehe praćen bezvoljnošću i malodušnošću. Zato neretko stvari odlažemo za sutra, ponedeljak ili prvog u mesecu. Imajući na umu da nema drugog vremena osim sadašnjosti, istreniraćemo sebe da ne budemo lenji već se odmah damo na rad. Psiholozi smatraju da su lenji ljudi vrlo nesrećni jer se plaše da preuzmu inicijativu i odgovornost. Dugoročna lenjost donosi samo nezadovoljstvo, apatiju i depresiju. Ne potcenjujte nijedan zadatak, njihovo izvršavanje gradi vaš mozaik uspeha i motiviše vas da idete dalje.

Ne čitajte samo, počnite i da delate

Motivacione knjige, citati, govori jesu čudesni samo ako vas navedu na rad i ostvarenje ciljeva. Ono što naučite morate i primenjivati. Oni ne treba da vam budu samo podsetnik već i početna tačka za akciju. Srećno!

[ratings]

1 Comment

  1. …Oni *ne treba* da vam budu samo podsetnik…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *