Zanimanja budućnosti

Šta ćeš biti kad porasteš? Čini se da tako sve počinje. Od malih nogu biramo zanimanja za koja tvrdimo da će jednog dana biti naš posao. Neka prežive naše interesovanje do osnovne škole, neke do srednje a neka se i ostvare. Razni faktori utiči na našu konstrukciju budućnosti, nekad je to iskrena zaljubljenost u neki posao, takva da je jedino taj faktor bitan, nekad su to očekivanja, nekad perspektiva, nekad drugi prioriteti koji su uzročno-posledično povezani sa budućim zanimanjem… Često se čini da se sve više priča o najisplativijim zanimanjima. Na faktor zarade se stavlja akcenat. Odmah za njim ide i brzina nalaženja posla. A koja su to trenutno najisplativija zanimanja, koja su to najperspektivnija, a koja će sve to biti a deluju nam sad kao naučna fantastika?

Šta se očekivalo u 2013. godini?

Bitna je činjenica da je, prema rezultatima izveštaja Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost od oktobra 2012. godine do aprila 2013. godine povećana za skoro 2 posto.

CareerBuilder i Economic Modeling Specialists Intl su 2012. godine istraživali koji će to posao biti najisplativiji.

Prema tom istraživanju 2013. godina je dobra godina za programere (software developer). Broj otvorenih radnih mesta je, za njih, od 2010. godine porastao je za oko 7 posto. U Srbiji se iz IT zanimanja izdvajaju programeri, administaratori mreže i dizajneri. Prema Republičkom zavodu za statistiku prosečna plata programera u septembru 2012. godine je bruto bila 105 815 dinara a za ovo zanimanje su nepopunjena radna mesta.

Za programerima na ovoj listi našli su se:

Računovođe i revizori, porast potražnje za 3 posto

Marketing istraživač i marketing specijalista, porast potražnje za 10 posto

Analitičar infomacionih sistema, porast potražnje za 5 posto

Menadžer ljudskih resursa, porast potražnje za 5 posto

Predstavnih prodaje, porast potražnje za 4 posto

Finansijski analitičari, porast potražnje za 4 posto

Finansijski kontrolori, porast potražnje za 3 posto…

Kada se osvrnemo na Srbiju, tu neka istraživanja kažu slično. U najtraženije se svrstavaju revizori, sa prosečnom platom od 70 000 dinara, za njima su visoki bankarski rukovodioci, računovođe, komercijalisti i IT stručnjaci.

zanimanja buducnosti 2Šta nam stiže?

Ubrzani razvoj sveta u svim pravcima donosi promene i razvoje novih poslova. Stručnjaci istražuju šta je to što će za 10, 15 ili 20 godina biti najisplativije zanimanje u svetu. Ti trendovi će svakako stići i u Srbiju, a usput će nam mnogo, sad već aktuelna zanimanja u svetu, zakucati na vrata.

Na prvi pogled prva mesta svake liste zauzimaju programeri i IT zanimanja. Odmah za njima su zanimanja iz oblasti finansija a onda različiti menadžment stručnjaci. Pored njih trenutno najplaćenija zanimanja su:

Virtuelni asistenti – U svetu jedno od najbrže rastućih zanimanja, kod nas skoro i nepoznato. Pružaju administrativne usluge raznim kompanijama, nude usluge knjigovodstva, obrade podataka, marketinga, preko planiranja i analitike.

Freelance pisci i urednici – Smatra se da je rast ovo zanimanja posledica pokušaja poslodavaca, u ovom slučaju časopisa i magazina, da izbegnu troškove zapošljavanja ljudi u stalni radni odnos.

Pokretači sopstvenog biznisa – Ko ne reskira taj ne profitira.

Stručnjaci za odnose s javnošću – Potrebni u svim oblastima, od kompanija, neprofitnih organizacija, do ministarstava i političkih stranaka. Smatra se da će potražnja za njima biti sve veća.

Jednog dana

zanimanja buducnosti 3Sigurno je da su mnogo pojave koje su danas normalne nekada bile nepojmive. Mašta može proizvesti različite slike budućnosti i mnoge nekad nemoguće stvari danas postaju moguće. Mnogo zanimanja danas deluju kao dobra šala, ali stručnjaci tvrde da će se oko njih u budućnosti vrteti novac. Neka od njih su kreator delova ljudskog tela, digitalni arhitekta, nano medicina, upravljač elektronskim otpadom, regulator klime, avatar menadžer, dizajner dece, personalni apotekar

Kažu…

zanimanja buducnosti 4Kažu da je ipak najbitnije da volite ono što radite. Jer onda posao ne pada teško. A pored toga, možda je ipak najbitnije raditi na sebi stalno i kroz to tražiti sebe. Svedoci smo mnogih kojima od fakulteta ostane samo diploma. Razlozi su različiti, a pokušati sve što je moguće da oni postanu prevaziđene prepreke.

Izvor slika: mastersinit.org, dizajns.rs, beograd.olx.rs, zonesf.wordpress.com

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *