Top 10 svetske beletristike

Kraj godine je uvek rezervisan za pravljenje kojekakvih lista najboljeg ovog ili onog. To je uradio I čuveni Time. Časopis Interfon će vam u narednih nekoliko dana predstaviti najboljih 10 iz različitih oblasti. Od sporta, preko muzike, do nauke. Prva je najbolja beletristika. Jedini problem je što se ove knjige verovatno još uvek ne mogu naći na našem jeziku, ali strpićemo se do 2014.

10. The Encyclopedia of Early Earth, Izabel Grinberg

Priča iz vremena kada je svet još bio mlad; o čoveku koji putuje sa Severnog na Južni pol, gde sreće ženu u koju se zaljubi. Međutim, problem je što su oni sa suprotnih polova, stoga ne mogu da se dodirnu. Suprotni polovi na magnetu se inače privlače, ali, nemojte napuštati priču odmah. Zato njih dvoje, kako bi popunili prazninu, pričaju priče.

9. Lexicom, Maks Beri

Još jedna priča o tajnim društvima, samo što je Beri izabrao dosad nekorišćena – The Poets, grupu čiji članovi imaju takvu moć ubeđivanja da normalni ljudi nemaju izbora osim da poslušaju šta im neki pesnik kaže. Priča je ispričana iz dva ugla, pesnika i običnog čoveka, što joj daje na dinamici.

8. The Insterestings, Meg Volicer

Pet tinejdžera u jednom kampu postaju prijatelji i odlučuju da svoju grupu nazovu The Interestings. Kada se leto završi, svako ode svojim putem, a priča prati svakog ponaosob. Prođu godine i decenije i svako od njih živi različitim životom. Jedan je terapeut, drugi tvorac popularnog crtanog filma, treći begunac od pravde.

7. The Ocean at the End of the Lane, Nil Gaiman

Čudna, snažna i zastrašujuća priča o malom dečaku u srednjevekovnoj Engleskoj, koji se slučajno nađe u središtu borbe zlog duha koji pokušava da ostvari prisustvo na Zemlji i njegovih suseda, porodice Hempstoks, koja je mnogo moćnija od običnih ljudi, ali isto tako manje ljudska.

6. NOS4A2, Džo Hil

Naziv knjige je tablica Rols Rojsa kojim negativac otima decu i vodi ih u tematski park pod nazivom Christmasland. Glavna junakinja Vik, koja poseduje čudnu sposobnost da pronađe stvari, pokušava da ga zaustavi. Potrebno je dobro poznavati ljudsku dušu da bi neko bio sposoban da piše horor priče, a ovo je svakako jedna takva, s tim što je takođe i priča o ljudskom zlu.

5. The Signature of All Things, Elizabet Gilbert

Memoari „Jedi, moli, voli“ doneo je Elizabet Gilbert veliku popularnost, a prema toj njenoj knjizi snimljen je i film sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi. U ovoj knjizi glavni lik Alma Vitaker luta svetom u potrazi za egzotičnom florom, ali naleti na jedan neuhvatljivi fenomen, ljubav.

4. The Lowland, Džumpa Lahiri

Priča o dva brata u Kalkuti. Jedan umre mlad, u jednom aktu političkog nasilja, dok drugi preživi, pokušavajući da učini da bratovljeva smrt ima neku smisao, pokušavajući da reši probleme svog brata, koje uključuju i njegovu trudnu ženu, a koju on oženi.

3. The Flamethrowers, Rejčel Kušner

Priča prati glavnu junakinju Reno, koja se bori da uspe u muškom svetu koji uključuje svet trkanja, umetničku scenu u Njujorku 1970-ih i političke proteste u Italiji.

2. Tenth of December, Džordža Saunders

Saunders, kao jedan od trenutno najboljih satiričara u SAD, u deset priča otkriva šta se nalazi u pozadini Orvelovskog jezika. Ne duševna praznina, kao što se misli, nego ljubav i nada u najtežim uslovima za čoveka. Ovo je priča o čoveku koji boluje od raka, koji želi da umre dostojansvetno, dečaku rastrojenom između heroizma I neposlušnositi, kao i o očajnoj majci sa nepodnošljivim detetom. Zajedno, oni govore o tome koliko se malo razlikujemo u težnji da nas neko razume.

1. Life After Life, Kejt Atkinson

Ursula Tod, rođena u Engleskoj 1910. godine, umire. Prvi put. Drugi put. Treći put. Od čega god da umre, na rođenju, od ruke nasilnog muže, od davljenja u moru, ili čak od sopstvene ruke, ona se rodi opet, i u novom životu pokuša da ispravi greške iz prošlog.

Slobodan Maričić

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *