Omladinski ambasadori pomirenja

Od 8. do 13. decembra 2013. godine u Beogradu je održan program pod nazivom „Omladinski ambasadori pomirenja“. Program je organizovan od strane Omladinskog odbora za obrazovanje, pod pokroviteljstvom Britanske ambasade u Beogradu. Okupio je 20 društveno aktivnih mladih ljudi iz regiona, koji su razgovarali o značaju pomirenja na ovim prostorima i ulozi evropskih integracija u ovom procesu.

Osnovne teme oko kojih se diskutovalo odnosile su se na Istoriju i ljudska prava, Ljudska prava i konflikte, Evropu i stvarnost i Etiku i odgovornost. Takođe, polaznici programa imali su priliku da svakodnevno prisustvuju predavanjima cenjenih stručnjaka iz pomenutih oblasti, i da posete mnogobrojne vladine institucije, nevladine organizacije, kao i Ambasadu Republike Hrvatske i Rezidenciju ambasadora Evropske Unije u Beogradu, kako bi se upoznali sa njihovim radom i doprinosom procesu Evropskih integracija.

Uz prisustvo Dominic-Haydn Braithwaite-a i učesnika prethodnih generacija ovog programa, ovogodišnji ambasadori su proslavili Međunarodni dan ljudskih prava, na kom je objavjen prvi zbornik eseja omladinskih ambasadora pomirenja. Po završetku programa, učesnici, tačnije ambasadori, u obavezi su da održe diskusionu grupu u svom okruženju, kako bi preneli stečena znanja na okolinu.OPA2

Razgovarali smo sa Antonijom Vidaković, studentkinjom Fakulteta bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. Ona kaže: „Učešće na programu „Omladinski ambasadori pomirenja“ pomoglo mi je da sagledam stvari iz drugog ugla. Da shvatim značaj suočavanja sa prošlošću, i važnost javnih razgovora o temama koje su već godinama tabu. Smatram da su svi ambasadori u tih šest dana trajanja seminara dobili priliku da upoznaju ne samo stručnjake koji se bave pitanjima evropskih integracija i pomirenja u regionu, već i mlade ljude iz susednih zemalja, da čuju njihova mišljenje i iskustva, i steknu brojne prijatelje.

U javnosti se ne govori dovoljno o problemima u regionu, o neprijateljskim odnosima koji postoje, i programi poput ovog su jedan od načina da se mladi bolje upoznaju i shvate važnost mirnog rešavanja postojećih problema, kao i da, čuvši različita iskustva, shvate da se istina nalazi negde u sredini, i da je saradnja neophodna za bolju budućnost svih nas.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *