MUZIKA IZ SERIJE VRATIĆE SE RODE

O celom projektu

Serija „Vratiće se rode“ snimana je 2007. godine, a emitovana 2008. na kanalu B92. Kasnije je urađen i film pod nazivom „Rode u magli“, kao nastavak na seriju, sa istim junacima. Producent i glavni glumac Dragan Bjelogrlić koji je tumačio ulogu Aleksandra Vrancova Eksera napravio je nešto veliko. Doneo je nešto novo i prikazao, pa možemo reći surovu realnost naše zemlje. To svakako nije mogao sam, stoga je u pomoć pozvao naše najbolje glumce i fenomenalnu muzičku ekipu. Odličan sklad muzičke i serijske produkcije rezultirao je projektom koji će se pamtiti još dugo na ovim prostorima, čije pesme imaju takav uticaj na slušaoce da ih prožima jeza, i iz kojeg će se određene rečenice i fraze godinama ponavljati kao velike bolne, životne istine.

Glumačka ekipa i način prenošenja emocija cele priče

Izvanredni Žika Todorović (Dule Pacov), Nikola Đuričko (Švaba), Bojan Dimitrijević (Pikac) i ostali ispričali su nam tužnu, beogradsku priču sa sve upečatljivim žargonom i psovkama, a muzički bardovi, svako iz svog žanra vanserijskom muzikom omogućili su nam da još jače osetimo situaciju, poistovetimo se sa junacima, suočimo sa njihovim problemima i upoznamo život.

Muzičari, pesme i izjave

Vratice se rode1 - CopySpoj je zaista neverovatan. Kada pročitate ova imena shvatiće o čemu se radi, to je tim koji uliva poverenje, tim koji ne pravi greške. Muziku sa ovu sjajnu seriju radili su: frontmen Plavog orkestra – Saša Lošić Loša, zatim beogradski reper sa Banovog Brda – Đorđe Miljenović, svima poznatiji kao Sky Wikluh, Kralj romske muzike, legenda – Šaban Bajramović, proslavljeni roker – Momčilo Bajagić Bajaga. A sarađivali su još i Magnifico, Koja iz „Kičme“, Rambo Amadeus, Edo Majka, Mira Furlan (glumica koja tumači lik Jagode Miletin). Album sa pesmama za seriju sniman je februara 2008. godine u studiju „Hammer“ u Novom Sadu, a prva pesma na CD-u bila je „Lova“ u izvedbi Šabana Bajramovića i Wikluh Sky-a. Bajaga je radio „Bežiš od mene ljubavi“ koja se čuje u jednoj sceni u taxiju, kada se glavna glumica Marina vratila iz Amerike u Beograd. Momčilo je radio i tekst za numeru „A ti se nećeš vratiti“ koju je komponovao Loša, koju su duetski otpevali, a za koju postoji i spot. Kasnije ju je prepevao i Zvonko Bogdan. Rambo Amadeus je na sebi svojstven način napravio numeru „Na ovim prostorima“ koja nam, baš kao i serija, otkriva kakav je zapravo mentalitet naših ljudi. Tu su i neverovatni instrumentali „Seoska tema“, „Svako ima svoju Marinu“ od kojih zastaje dah, koji vas vode u drugu dimenziju i izazivaju bol i prazninu u duši jer vas podsećaju da život nije nimalo nežan i da morate biti izuzetno jaki pred najezdom svakodnevnih teških situacija i problema. Najjači efekat svakako je bio dok svira jedan od instrumentala u sceni na košarkaškom terenu ispred lokalnog kafića, kada glavnim glumcima – Ekseru, Krlji i Švabi jedan poznanik javlja da im je umro drug.

Vratice se rode - CopyProducent ovog albuma jeste Miloš Jovanović, prvi producent Šabana Bajramovića, a evo i nekih izjava i očekivanja njega i svih muzičara koji su zajedno radili na ovom projektu. Miloš:“ Serija je već postala hit, a sada je vreme da se to desi i njenoj muzici.“ Kompozitor Loša, otkrio je i neke zanimljivosti: „Tako sam, radeći muziku za seriju „Vratiće se rode“, išao loviti ribu sa seljacima, bio u kafanama, išao u njihove knjižnice, u statistički ured da vidim zbog čega se to rode ne vraćaju već 10 godina.“ Zbog obostranog zadovoljstva zbog saradnje u pesmi „Lova“ oglasili su se i Kralj romske muzike i talentovani reper – Sky Wikluh: „Pesma je neverovatan spoj i podseća na ono odakle smo došli“. Šaban: „Nadam se da će se pesma svideti ljudima i da će se još dugo pevati u narodu.“ Nažalost ovo je ujedno i bilo poslednje pojavljivanje ove legende pre smrti. Ali svakako njegova nadanja su se obistinila jer ovaj spoj vrsnih muzičara ostavio je ovim pesmama neizbrisiv trag i nešto što će sigurno trajati dugo u zemlji Srbiji. Ako nama ne verujete, poslušajte pa procenite sami:

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *