Beograd kroz stihove

Voljeni grad iz drugog ugla

Prošetajte belim gradom stazama koje je utabao jedan pesnik. Muzika na struju odzvanjaće u vašim ušima, a sve što vidite topiće se u versima zanesenjaka posebnog dara, kome reke protiču kroz vene. Inspirisan najvoljenijim gradom, kao dim cigarete izbacio je na mokre ulice sve što prema njemu oseća, a onda je kvalitet kao zlatni ključ svih tih tajnih, nepreglednih odaja prestonice, tu ljubav večno zarobio u srcu svakog Beograđanina. U stihove je pretočio svoje snove, nadanja i razne situacije iz svog buntovničkog, momačkog života i tako je u očima nekih novih nadobudnih klinaca, najfinijim bojama naslikao portret grada kojeg više nema. Jedan njegov prijatelj opisao ga je kao velikog nostalgičara i vlasnika duše satkane od sentimentalne slovenske molske krvi, čiji su stihovi dragoceni materijal za zaorkuženje nežnije slike o „vremenu raspleta“ i praznim godinama koje, zapravo nisu donele ništa od čekane budućnosti.

Šta su Beograđani dobili od pesnika na dar

BeogradB

Ako te političari lažu imaš pesmu „Pada vlada“ da ih srušiš. Ako si navijač našeg najtrofejnijeg kluba, dobio si stihove za Marakanu. Ako voliš duge šetnje prošetaj i ulicom Zmaja od noćaja, jer tu uvek može da se desi čudo. Ako si maštar spusti se do donjeg grada kod brda za razmišljanje. Ako se vraćaš sa dalekog puta, slobodno glasno odbrojavaj kilometre – 442 do Beograda. Ako treba da je kraj neka se odmah desi, ali neće nikad jer naš „Grad“ je večan i živeće uvek u stihovima ovog vanrednog umetnika.

Verovatno je sada svima jasno da je reč o Bajagi, i jedino što vam preostaje jeste da uživate u njegovim pesmama, i bolje osetite grad kojem je svojim stihovima ovaj pesnik vratio stari sjaj.

http://www.youtube.com/watch?v=ZfsQSIE9Upk

 

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *