Ovo ima samo Broadway – 10 najboljih predstava i mjuzikla u 2013

10. A Gentleman’s Guide to Love and Murder

London, 1907. godina. Monti Navaro saznaje da je čak deveti na listi da nasledi englesku titulu vojvode. Odlučuje da svoje rođake, jednog po jednog, eliminiše. Džeferson Mejs ima sjajnu ulogu – zapravo, glumi osam rođaka, a Brus Pinkam je domišljati Navaro. Ovaj uzbudljivi mjuzikl rađen je po uzoru na novelu „Israel Rank : Autobiography of a Criminal“. Isti uzor imao je i Alek Ginis kada je snimio film britanske produkcije “Kind Hearts and Coronets”.

 Gentleman's Guide to Love and Murder, A Walter Kerr Theatre     10.gentleman's guide

9. Macbath

9.macbeth_U ovom zastrašujućem komadu, Alan Kaming igra gotovo svaku ulogu u legendarnoj Šekspirovoj borbi za škotski presto, uključujući Lejdi Magbet, Bankua, tri veštice i naravno, samog Magbeta. Smešten u jezivu mentalnu instituciju, priču nam priča usamljeni pacijent, uz kamere za nadzor, rekvizite i jednog lekara koji ga povremeno obilazi. Kao što u svakom Šekspirovom delu dolazi do kulminacije, ovaj pacijent sve više tone u svoje ludilo. Koristeći lutku, ogledalo, tri TV monitora, kadu, misteriozni paket i dosta krvi, Kaming iznosi svoju verziju Magbeta u 90 minuta.

8. Saint Joan

8.SAINT-JOANČuvena predstava iz 1923. godine, Džordža Bernarda odigrana je u celosti, ali sa četiri glumca, koji su odigrali čak 24 uloge. „Saint Joan“ je priča o Jovanki Orleanki, devojci koja je uz glasove anđela podigla bunu na grad Orlean, u želji da protera englesku vojsku i pomogne francuskom regentu Karlu VII da dođe na presto u Remsu.

Tokom predstave, publika nekoliko puta menja svoja mesta kako bi pratila celu radnju. Bernardov epski sukob, crkva i politička scena nikada nisu bili moćniji i vernije prikazani kao u ovoj predstavi.

7. Natasha, Pierre and the Great Comet of 1812

Raskoš, 19. vek, Moskva i Tolstojev „Rat i mir“ glavni su motivi ovog mjuzikla. Zanimljivo je to što i sama publika igra neku, takođe bitnu ulogu. Scena je opremljena bogatim kostimima, somotnim draperijama, slikama, nalik na ruski večernji klub. Publika sedi za stolovima, takođe opremljenim hranom I pićem, koji se služe nešto pre početka same predstave. Za one koji zaista žele da budu deo ovog performansa, služi se i vodka.

 7.Natasha, Pierre...      7.Natasha Pierre and the great comet of 1812

6. Domesticated

6.DOMESTICATEDŠta se zbiva nakon seks skandala? Brus Noris predstavlja zabavnu i okrepljujuću predstavu. Džef Goldblam je u ulozi uspešnog političara, ali nakon što je uhvaćen sa prostitutkom, primoran je da napusti posao kojim se bavi. Laura Metkalf igra njegovu ženu, nesrećnu i primoranu da živi s njim i nakon ovog skandala. „Domesticated“ ponire u požaru ravnopravnosti, moći, seksualnosti i politike. Predstava je okrutno smešna, nadasve ozbiljna, i sve samo ne predvidiva.

5. The Flick

5.TheflickU centru zbivanja su tri radnika, koja rade u filmskoj kući, čiste sedišta, pričaju o starim filmovima, po ceo dan raspravljaju ko će da pušta projektor i naslađuju se sopstvenim besciljnim životima. Sarkastična slika stvarnosti. Predstava duga gotovo tri sata, testira strpljenje publike, ali je izuzetno zabavna i dirljiva.

4. Belleville

Ebi i Zek – naizgled tipičan mlad američki par, sa svojim uobičajenim problemima, vodi udoban, bračni zivot u boemskoj četvrti u Parizu. U želji da izgrade samostalan zajednički zivot, dolaze daleko od porodice i prijatelja, ali njihova emotivna veza stavljena je na probu nakon jednog neočekivanog sleda događaja – ultimatum stanodavca i jedan polomljeni nokat na nozi.

 4.Belleville1        4.Belleville

3. The Model Apartment

3.the.model.apartmentKo bi rekao da Donald Margils, autor popularnih komedija, ima takvu, gotovo zastrašujuću, porodicu koja igra u njegovoj novoj predstavi?

Stariji jevrejski par upravo stiže na Floridu i provodi noć u “model” apartmanu jednog novog kompleksa. Kada se pojavi neočekivani posetilac – njihova neurotična kćerka, od koje su zapravo pobegli – nastaje prava noćna mora. Predstava je najpre izvedena 1995. godine, ali je ponovo urađena 2013. i ovoga puta Dajana Dejvis je u ulozi kćerke.

2. Here Lies Love

U godini preplavljenoj predstavama, stiže još jedan mjuzikl. Mjuzikl o filipinskoj prvoj dami, Imeldi Markos, primorava publiku da čitavih 90 minuta uživa igrajući na podijumu dok se i sami glumci šetaju oko i između njih. Niko se ne buni, jer svi su omamljeni neobičnom muzikom koju izvodi Dejvid Bajren, kombinujući latino, afričke i disko zvuke. Video bimovi, pevači i didžejevi pričaju ovu priču.

2.herelieslove        Here Lies Love Public Theater/LuEsther Hall

1. Matilda

Matilda the Musical is previewing on BroadwayPosle osam meseci izvođenja na Brodveju i pet meseci nakon što je osvojila prestižnu Tony nagradu za najbolji mjuzikl, „Matilda“ je još na sceni. Mjuzikl rađen po priči Roald Dala o super-pametnoj devojčici koja je neshvaćena, uključujući čak i njene užasne roditelje, je zapravo mjuzikl za svakog; prepun izmišljotina, ali razdražljiv. Ovaj divan mjuzikl poneo je mnogo nagrada, ne samo ove, već i prethodnih godina i dokazao da je zaslužno još uvek na prvom mestu.

1.Matilda_       Matilda: The Musical on Broadway has opened to rave reviews

All that…Broadway!

Ko nije u mogućnosti da ode i doživi Brodvej, može doživeti neke od predstava sa naše pozorišne scene, kao što su “Let iznad kukavičjeg gnezda”, “Sviraj to ponovo, Sem”, “Producenti”, “Cigani lete u nebo”, “Neki to vole vruće”, “Glavo luda”… Lista je prilično duga.

 

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *