Death note

„E imam za tebe jednu opasnu stvar da gledaš.“

„Ok, šta? Nemoj samo mnogo da mi divljaš, znam da sada gledaš samo filmove iz Velsa. Pa to ni Velšani nisu gledali.“

„Nije, bre, kad ti kažem, super stvar. Veruj mi“, rekao mi je nekim ubeđivačkim pogledom. „Kako stojiš sa Japanskim crtanim filmovima?“

„Eto, ja sam rekao da nisi normalan. Isto kao i sa indijskim avangardnim filmovima, znači nikako.“

„Prvo, u pitanju je serija. Drugo, već sam ti stavio na USB, nosi kući i pazi se, zaraznije je od zevanja i kikirikija zajedno.“

I stvarno jeste. Bez zezanja. Death note je prema mišljenju mnogih najbolja animirana serija koja je ikada napravljena. Bukvalno nisam smeo da pustim poslednju epizodu, od ukupno 37 koliko ih ima, plašio sam se šta će se desiti. Samo jedna sezona ima, ali kakva.

Ovo su likovi, upoznajte se.

  • Lajtjagami je srednjoškolac. Dobar učenik, jedan od najboljih mladih umova Japana. Lajtjagami srednjoškolac, dobar učenik i jedan od najboljih mladih umova Japana dobija tu svesku. Svesku kojom možeš da ubiješ bilo koga na svetu.
  • Rijuk je Šinigami, neka vrsta boga smrti. Njegov posao je da u svoju svesku smrti upiše osobu kojoj je vreme otkucalo poslednji čas.
  • El je takođe jedan od najvećih umova Japana. On je na strani dobra. Ili nije? Uglavnom, na strani policije je.

Upravo je to kvalitet priče, nema podele na dobro i zlo. Sve je jedna velika moralna dilema u priči koja nema apsolutno nijednu rupu. Veliki sam obožavatelj Tolkina i svih njegovih što knjiga što filmova urađenim po tim knjigama. Ali, realno, zašto jednostavno nisu pozvali one orlove da ih odnesu u Mordor, i kao Dalibor u „Partizanskoj ekskadrili“ kad baca bombe po stranim okupatorima i domaćim izdajnicima, iz kakvog vazdušnog manevra ubace prsten u plamen planine Usud? To je rupa u priči, „Death note“ toga nema. Uputstvo za korišćenje sveske smrti je na engleskom jeziku, a radnja se dešava u Japanu. Zašto je to tako? Zato što je engleski jezik najrasprostranjeniji na našoj planeti. Lajtjagami je svesku našao na zemlji u školskom dvorištu. Zašto? Zato što je on „odabrani“ koji će jednog dana spasiti svet kao Džon Konor? Ne. Zato što je Rijuku bilo dosadno i bacio je svesku da vidi kako će neki čovek ponašati kad je bude imao. Bilo mu je dosadno. Jednostavno i zastrašujuće u isto vreme.

Ukoliko imate moć da ubijete bilo kog čoveka na ovom svetu, koliki god on bio kriminalac, da li biste to učinili? Da li je na vama da tako nekome presudite? A ako policija počne da vas juri? Koliki broj policajaca je dozvoljeno ubiti kako bi se postigao cilj? Da li cilj opravdava sredstvo?

Sve epizode možete gledati na Youtube-u, a svaka traje oko 22 minuta, sigurno manje nego što biste proveli gledajući šta ima novo na fejsu. Prvu možete pogledati ovde,  ali upozorenje. Zaraznije je od zevanja i kikirikija zajedno.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *