Srđan Janićijević: Ko ima motiv i ko je uporan situaciju u Srbiji treba da gleda samo kao izazov

Srđan Janićijević je osnivač i direktor Mokrogorske škole menadžmenta, koja se bavi usavršavanjem i razvojem menadžera iz Srbije i unapređivanjem srpske privrede uopšte. Studirao je na najboljim svetskim poslovnim školama, bio direktor Koka Kole, osnovao nekoliko preduzeća u Srbiji, između ostalog i čuveni Hauzmajstor. U nastavku ćete imati priliku da pročitate šta misli o preduzetništvu u Srbiji, o medijima i o tome šta ga motiviše.

Rekli ste kako treba da volimo ono što radimo pa makar to bili korporativni ciljevi. Koliko je teško da razumeti i poistovetiti se sa ciljevima korporacija? Kako je to Vama izgledalo, s obzirom na to da ste rekli da ste oduvek bili više okrenuti ka preduzetništvu?

Svaku organizaciju čine ljudi. Što su naša interesovanja bliža svrsi zbog koje postoji jedna organizacija, mi smo ispunjeniji. Ja sam se uvek bavio poslovima razvoja i marketinga što me je uvek interesovalo. Moja interesovanja su se poklopila sa mojom karijerom. Ostaje nedoumica, da li su takvi poslovi nasli mene ili sam ja nasao njih.

Da li se nekad umorite od toga da uradite nešto dobro i korisno svakog dana i da li ponekad želite da odete od svega i ne radite ništa? Šta Vas motiviše?

Retki su dani kad ne radim bas nista. Posla ima uvek a ja sam ga tako rasporedio da kad mi se “smuči” jedan prihvatim se drugog, pa tako u krug.  U ovoj fazi zivota me motivise  Mokrogorska skola I sve oko nje.  Kako sam u karijeri sazrevao tako su me motivisale različite stvari.

Kako shvatiti čime treba da se bavimo u životu? Da li postoji nešto čime treba da se vodimo?

Teorija kaže da prvi posao treba da se bira srcem. Nesto slicno kao u “Malom princu”. Ja se vodim principom da nema dangube. Takođe, verujem da sve pre ili kasnije dodje u neku vrstu ravnoteže.  I na kraju, radoznalost. Ne želim da žalim što sam nesto propustio.

Da li je moguće uspeti kao mladi preduzetnik u Srbiji u ovom trenutku?

Teško ali moguće.  Kod nas se ne gaji preduzetnička kultura uopšte. Ne motivišu se, ne poštuju i ne vrednuju oni koji imaju želju I motiv da preduzmu odgovornost. Preduzimljivost ima podrugljiv kontekts.

Ali ništa zato. Ko ima motiv i ko je uporan će to prihvatiti samo kao izazov. Moguće je uspeti kao preduzetnik svugde pa i u Srbiji.

Kako obnoviti srpsku kulturu i da li mislite da će nedostatak pravih vrednosti učiniti da Srbi kao narod nestanu jednog dana?

Necemo nestati. Kulturu imamo i treba da je čuvamo i negujemo. Sistem vrednosti treba da definišemo, da se oko njega složimo i da ga svakog dana ponavljamo. Pre svakog dnevnika!

Kako komentarisete kič i šund koji se od skoro pojavljuju i na naslovnicama velikih i eminentih novina u Srbiji? Dokle mislite da to može da ide, koja je granica?

Mediji nisu nista bolji ni gori od ostalih delova društva. Oni su samo slika koju gledamo, pa nam se ne sviđa kako ta slika izgleda. Samo nezavisan čovek moze da bude slobodan. A kod nas ogromna većina nije nezavisna. Pri tome mislim da ti treba manje nego što imaš. Ako je tako u politici, zašto bi bilo drugačije u medijima. I tu jeste kljuc problema jer tu pocinje da ruši sistem vrednosti u toj očajnoj borbi da se zaodovolje osnovne potrebe.  Nikako to da preskočimo i bojim se da će to još potrajati.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *