Top 10 igara koje će vam uništiti prijateljstvo

Scena: zima je, sedite u stanu sa društvom i ne znate čime da se zanimate i ubijete dosadu. Tada, jedan od vaših prijatelja, po zanimanju pasivno agresivni kockar, predlaže da odigrate prijateljsku partiju neke igre. Naivno, većina se složi sa tim i u sledećem trenutku vi se nalazite na prašnjavom i paucima naseljenom tavanu izvlačeći kutije i kutije društvenih igara koje niste ni znali da imate, sve vreme misleći kako će ovo biti vrlo zabavno veče. Pogrešili ste.

Četiri sata kasnije, preskačete polomljene pepeljare i čaše, zalutale karte i pijune i vrištite na svoje prijatelje iz detinjstva kako ste mislili da ih poznajete ali ste se očigledno prevarili. Kako izbeći ovo? Izbegnite sledeće igre.

Monopol

Kontroverza počinje već od odabira figurice na početku i postepeno eskalira tokom igre. U trenutku kada ne preostane polja za kupovinu počinje berza po principu “Ja ću tebi milion a ti meni daj Rim i Pariz” gde kreće vrištanje zbog “nepoštene igre” i “stvaranja alijansi”.

Onaj ko ima tu (ne)sreću da pazari poslednja dva polja na tabli automatski je sebi stavio metu posred čela i mora da trpi gađanje pikavcima, flašama, stolicama i sitnijim kuhinjskim aparatima.

Uno

Kao neprikosnoveni razarač prijateljstva broj jedan, špil Uno karata ne može da preživi više od jednog igranja, jer biva spaljen/izgažen/rasut po vetru. Ukoliko ima više od tri igrača i svi se sporazumno dogovore da igraju sa preklapanjem, najveća moguća kupovina u jednom krugu iznosi 16 karata. Tada, u tom trenutku, deo vas umire dok besno i kroz psovke bacate karte po stanu jer su se svi “urotili protiv vas” i iz revolta sedate ispred televizora da gledate 17. reprizu “Porodičnog blaga” na RTS-u

Riziko

Simulirajući treći svetski rat, Riziko je iz vrlo očiglednih razloga igra koju treba izbegavati. Pri početnoj raspodeli teritorija većina je već nezadovoljna onim što je dobila. Nakon toga kreću da lete psovke i tenkići jer, “zašto si morao baš mene sada da napadneš a ne njega?” i slične aktivnosti. Posle toga se uključuju i ozloglašene kockice pa ćete, osim svojih do malopre prijatelja psovati i lošu sreću jer će vas kockice izneveriti u najkritičnijem trenutku.

Sreća u nesreći jeste da ćete tokom jedne partije izgubiti toliko tenkića koji će preleteti ceo stan zbog besnih ispada da celu kutiju možete spaliti i zakopati duboko u zemlju nakon samo jedne igre.

Kluedo

Od svih dosadašnjih, Kluedo se može smatrati možda najmirnijom igrom sa ovog spiska. Ipak, sama činjenica da morate da gledate ostatak ekipe koja zapravo stiže donekle sa svojim tragovima, dok je jedino što ste vi u tri kruga zaključili je da ste apsolutni kreten kad je u pitanju ova igra, je dovoljno potresna. Ako u to ubacimo i povremeni zvuk otkrovenja osobe pored vas ili žučno pisanje i precrtavanje koje vidite sa druge strane stola, najverovatnije je da ćete već posle par krugova da probate da pogodite detalje zločina. Naravno, sramotno ćete promašiti.

Ne ljuti se, čoveče

Do sada je svima jasno koliko je naziv ove igre iritantno neolakšavajući. I dok vi tako sedite već 20 minuta i neobavezno bacate kockicu da biste ušli u igru, vaši prijatelji ređaju šestice kao paprike za zimnicu. I tada, desi se čudo – tektonske ploče se uzdrmaju, karma se okrene na drugu stranu i vi najzad dobijete šesticu i praktično krenete da igrate po stolu, sve dok vas osoba koja igra posle vas ne pojede. Uz let pijuna, vraćate se svojoj prvoj, pravoj ljubavi – “Porodičnom blagu”.

Asocijacije

Da se ne lažemo – sve igre u kojima morate da se oslonite na druge ljude su praktično od starta osuđene na propast. Naravno, svi su imbecili i idioti, nesposobni kreteni koji jednostavno ne shvataju najprostija objašnjenja i ne bi trebalo da igraju ništa. Nikada.

Kao po običaju, tu se uvek nađe jedan blistavi par, “drim tim” koji maksimalno izdominira igrom i imaju svoje iritantne pobedničke plesove, “baci pet” fore i ostale krajnje užasavajuće rituale. Vrlo zabavno.

Jamb

Zapravo, sve igre koje uključuju kockicu imaju tendenciju da postanu nasilne. Ova ima šest. Pri čemu, naravno, neko (a to nikada niste vi) ima sedam jambova šestica a vi imate 14 precrtanih polja, za šta su naravno krive kockice koje ste dobili a niste želeli, kriv je i sto i hemijska koja ne radi. I onda dođe kraj igre i čuvena rečenica “neću ni da sabiram kada znam da sam izgubio”, ali uprkos vašem ignorisanju igre, neko se uvek nađe pametan da vam izračuna rezultat. Naravno, ne da ste izgubili već ste izgubili sa preko hiljadu poena razlike.

Istina-izazov

Ovo je svakako bila najkontroverznija igra kada smo imali 12 godina. Ako smo tada bili vrlo nervozni pred početak, sada, sa vezama iza sebe, neostvarenim ljubavima, sviđanjima između sebe u ekipi i drugim stvarima, sigurno neće biti bolje. Neke istine je jednostavno bolje nikada ne otkriti.

A što se tiče izazova, oni mogu stvoriti još gore probleme.

Poker

Iako važi za opasnu i “gangstersku” igru, poker je još rizičnije igrati u dobro poznatom društvu. Uprkos tome što je to najpoznatija kartaška igra, suđeno je da neko neće znati kako se igra pa ćete provesti dobrih 15 minuta objašnjavajući poprilično jednostavna pravila ljudima koji jednostavno nemaju kapacitet da ih shvate. Kada najzad počnete, računajte da ćete u prvih deset krugova dobijati očajne karte i lagano gubiti čipove koji su vam dodeljeni. Standardno.

Kada napokon budete imali dobre karte (znamo, zvuči nemoguće ali i slepa koka jedno zrno ubode), vaš iritantan prijatelj će uložiti sve svoje preostale čipove uz vrlo glasno izgovaranje fraze ALL IN i dramatično odgurivanje uloga na sredinu stola. Ako, recimo, u tom trenutku imate dva kralja, on će imati dva keca. Takav je život.

Ništa nikada

Kada bolje razmislimo, jednostavno se nemojte upuštati u svet društvenih igara. Gledajte film. Napravite neku radnu akciju. Kuvajte. Samo, ne otvarajte taj tavan.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *