10 priča o kojima su mediji premalo izveštavali u 2013.godini

Mediji čine jedan od stubova demokratije – stoga je njihova sloboda i nezavisnost od izuzetnog značaja za društvo. I naravno, način izveštavanja i događaji o kojima se piše prezentuju se drugačije i njihova perspektiva se menja od medija do medija. Najbitnija je sama informacija koju javnost dobija. Međutim, kako ikada možemo znati da li smo dovoljno i koliko dobro smo obavešteni? Svet postaje ‘globalno selo’, i vesti putuju brzo, ali neke ipak ne dovoljnom brzinom. Ovo su priče koje su u 2013. godini zaslužile veću pažnju medija nego što su imale.

1. Skandal ‘Egzodus’

Dok naši susedi brak rezervišu isključivo za parove različitog pola, u zemljama zapada prava za LGBT populaciju su sve progresivnija, tako da se sve više legetimišu istopolni brakovi. Međutim, za gej parove ipak nije svuda tako bajno – konzervativna uverenja su još uvek u nekim delovima jaka. Takva uverenja je do nedavno zastupala međunarodna organizacija ‘Egzodus’, koja se bavila ‘lečenjem homoseksualnosti’. Međutim, jula 2013. godine, Alan Čembers, predsednik ove organizacije, izašao je pred javnost sa javnim priznanjem da je on lično homoseksualac, i da se u ime organizacije izvinjava za ‘godine nepravednog osuđivanja homoseksualaca’. Priznao je i da je imao seksualne aktivnosti s drugim muškarcima za vreme svog angažmana u ‘Egzodusu’. Tako je konzervativnom frontu zapada zadat još jedan udarac, i logično da je ovakva sramna priča ostala donekle van medijskog fokusa.

1

2. Sukobi muslimana i budista u Burmi

Koga još briga šta se dešava u zemlji dalekoj kao što je Burma? A dešavaju se užasi. Sukobi dve suprostavljene verske i etničke grupe – muslimana Rohingja i budista, koji čine većinu stanovništva na zapadu Burme, započeli su još 2012. i nastavili se u 2013. godini. Muslimani u ovom delu čine manjinu, i problem je što im centralna vlast Burme ne priznaje puno državljanstvo. A brojke stradalih, nestalih i proteranih o kojima izveštavaju Ujedinjene nacije, naravno, su zastrašujući. No, izgleda da zbog aktuelnih sukoba u Siriji ova priča jednostavno nije zavređivala pažnju medija.

Myanmar Sectarian Unrest

3. Širenje MERS virusa

MERS (Middle East respiratory syndrome) je virus koji je Svetska zdravstvena organizacija registrovala u Saudijskog Arabiji, i koji je do sada usmrtio preko 40 ljudi. Veruje se da je virus sličan SARS virusu, i da je visko zarazan, dakle, da postoji jaka pretnja od epidemije. Zašto o tome nije izveštavano? Možda zbog zatvorenosti same Sudijske Arabije, ili najveće farmaceutske kompanije nisu još uvek pronašle način profitiranja od toga.

Men wearing surgical masks as a precautionary measure against the novel coronavirus, speak at a hospital in Khobar city in Dammam

4. Pronalazak stotina egzoplaneta

Sasvim je razumljivo što većina nas nije čula ovu vest u medijima, jer, koliko god ona bila uzbudljiva i zanimljiva, ipak druga dešavanja koja se tiču našeg svakodnevnog života zaslužuju prioritet. Međutim, kad se odmaknemo od naše uglavnom sive svakodnevnice, čeka nas činjenica da van Sunčevog sistema postoji čak 3500 planeta (toliko je dosad otkriveno, 2013. godine čak 833 novih), a od njih stotinak ispunjavaju uslove u kojima može da postoji život. Možda kontakt s vanzemaljcima i nije toliko dalek?

4

5. Snežna oluja u Južnoj Dakoti

Početkom oktobra 2013. godine, Južnu Dakotu, jednu od Sjedinjenih američkih država zahvatila je snežna oluja masovnih razmera, koja je izazvala velike štete, posebno za stočare – jer je usmrtila čak 100 000 krava. Ovo je bio veliki udar za privredu te države, ali su se i brzo oparavili, jer su susedni rančeri iz Montane poslali kamione krava za oplodnju kako bi se obnovila krda. Ovakva razorna oluja moguća je posledica vrlo dobro poznatog fenomena – globalnog zagrevanja – čiji efekat vlada SAD-a uglavnom ignoriše.

5

6. Porast nasilja u Iraku

Često slušamo i čitamo izveštaje o napadima u Iraku i sada, a tako je bilo i čitave protekle godine- i oni su, prema iračkim izvorima, odneli 8000 života. Napadi Sunita, okupljenih uglavnom oko Al-Kaide, postaju gotovo rutinski, a njihov cilj je destabilizacija šiitske vlade, koja je, sa druge strane, optuživana da sprovodi represiju nad Sunitima, kao i da poziva na oružanu odbranu, što bi zemlju moglo gurnuti u građanski rat. Naravno da Irak nije bio u centru pažnje zapadnih medija, jer, hej – nakon američke intervencije oni bi trebalo da žive u miru, blagostanju i demokratiji – ili ne?

Mideast Iraq

7. Obustava rada američke vlade ugrozila mnoge naučne projekte

Prekid rada vlade SAD-a u oktobru, koji su većim delom izazvali republikanci, imao je dosta loših posledica za brojne državne projekte koji su morali da se obustave ili stopiraju: brojni pacijenti koji su očekivali eksperimentalnu terapiju za lečenje raka su ostavljeni na cedilu, kao i dosta eksperimenata koji se bave traženjem leka za ovu opaku bolest, i ostale bolesti poput Alchajmera. Takođe, naučnici koji imaju regularne ekspedicije na Antartiku, gde, između ostalog, mere otapanje leda, morali su da odustanu ove godine, izgubivši tako dosta značajnih podataka.

7

8. Legalizacija marihuane u Urugvaju

Hose Muhika, levičar, bivši gerilac i predsednik Urugvaja, krajem 2013. godine načinio je istorijski potez – legalizovao je tržište marihuane. Ako oduzmemo moguću moralnu debatu koja se ovde nadzire, i fokusiramo se samo na ekonomsku sliku, Muhika smatra svoj potez i te kako opravdanim, jer misli da je svet odavno izgubio borbu sa drogom, i da će na ovaj način moći bolje da se kontroliše zavisnost, ali i da se smanji aktivnost narko-kartela, koji su pogubni za društvo Latinske Amerike. Ovo je jako značajna odluka za čitav region, ali i svet, no daleko od toga da će ovo ikad biti u interesu najveće ekonomske sile – Amerike – koja u ratu protiv droge i te kako ubira svoje koristi.

8

9.  Porast stope kriminala u SAD-u

Drugu godinu zaredom, „obećana zemlja“ beleži gotovo rekordni skok zločina, jedan od najviših na svetu. Brojni masakri i masovna ubistva koja nas prate u vestima posledica su brojnih socijalnih faktora, poput ekonomske krize koja je potresla ovu zemlju, ali i zakona koji omogućuju neverovatno lako dolaženje do oružja.

9

10. Anarhija u Centralnoafričkoj republici

U martu 2013. godine u Centralnoafričkoj republici pobunjenici militantne organizacije Seleka izvršili su puč i zauzeli glavni grad. Predsednik je napustio zemlju i izbegao u Kameron, a zemlja je skliznula u anarhiju. U takvom vakuumu vlasti, Ujedinjene Nacije upozoravaju da se vrše užasni zločini i da je zemlja u potpunom neredu, stoga se razmatra slanje mirovnih trupa, a intervenciju razmatra i Francuska, bivši kolonijalni vladar ove zemlje. Centralnoafrička republika samo je jedna od zemalja ovog kontinenta u kojima je situacija krajnje loša, ekonomija razorena, a ljudska prava ugrožena. Nadzire li se ikada kraj patnjama afričkih naroda?

10

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *