"Epidemija" nasilja nad životinjama

„Iz lovačke puške pucano na pse lutalice,“ „Vezao psa za šine i čekao da ga zgazi voz,”  „Obešen pas u Draževcu,” „ Stotine majmuna ubijeno na farmi na Mauricijusu.”

Ovo su samo neki od naslova koje svakodnevno viđamo u medijima. Ali izgleda da niko baš i ne obraća pažnju na to. Čini se da su svi prezauzeti svojim problemima da zaboravljaju da nisu sami na planeti, a čak idu dalje od toga pa dozvoljavaju sebi da se iživljavaju nad slabijima, a tome uče i svoju decu i ljude u okolini. Većina se žali na pse lutalice a da se ne pitaju odakle toliko agresivnih pasa. Najveći krivci su vlasnici koji se bahato ponašaju, pa posle određenog vremena ostavljaju svoje ljubimce na ulici ili ih teško zlostavljaju pa životinje samim tim postaju uplašene i agresivne.

Pre skoro godinu dana bio je aktuelan slučaj gde je muškarac srednjih godina bacio psa sa mosta u Moravu jer je hteo da ga kazni zato što mu je izgrizao nove patike. Šta je to što čoveka natera da radi ovakve i još mnogo potresnije stvari, i kakvu to poruku ostavljamo mlađim generacijama? Da je u redu iživljavati se na nedužnim stvorenjima, da je sasvim normalno šutirati ili ubiti drugo živo biće kada nam je loš dan? Neki su čak toliko daleko otišli da se na određenim forumima otvaraju teme posvećene receptima za trovanje pasa a i drugih životinja. Ukoliko se uskoro ne budemo osvestili doći će do razvitka još većeg nasilja,koje je poznato kao indikator psihopatologije koja se ne odnosi samo na životinje.

I oni imaju dušu

Nedavno je internetom kružio članak da je bik u Hong Kongu pustio suzu u trenutku kada ga je farmer vodio na klanje. Ganut ovom reakcijom, farmer je odlučio da ga poštedi i proda monasima kojima će služiti za vuču. Životinje osećaju bol, ljubav i nepravdu, pa se stoga ne razlikuju od nas ljudi. Retko koja životinja je po prirodi agresivna osim kada se brani ili lovi. Čak je poznato da u slučaju nevolje dosta životinja prevazilazi granice prirode i sprijateljava se sa drugim vrstama, sa kojima bi u normalnim uslovima bila neprijatelj. Tako je poznat slučaj gde su afrički lav, američki mrki medved i bengalski tigar, kao dvomesečni mladunci, došli u posed dilera droge koji ih je držao u neodgovarajućim uslovima, zlostavljao i loše brinuo o njima. Male životinje su bile bolesne, neuhranjene i pune povreda, ali su se u zajedničkom zatočeništvu  zbližile i postale nerazdvojni prijatelji.

Umesto da izvučemo  pouku iz ovakvih priča i pokušamo da budemo bolji ljudi, mi se i dalje iživljavamo nad slabijima a pritom ne osećamo trunku krivice zbog toga, kao da je to nešto uobičajeno i normalno.

Prijavite nasilje!

Zbog ovakvih monstruoznih događaja ministarstvo unutrašnjih poslova je u januaru ove godine donelo odluku da se nasilje nad životinjama može direktno prijaviti njima na broj 192. Propisima je predviđeno da će onaj ko ubije, muči ili povredi životinju biti kažnjen novčano ili zatvorom do godinu dana.

Zakon o dobrobiti životinja kaže da će se kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniti za prekršaj osobe koje zlostavljaju, zanemaruju ili ubiju životinju, dok za pravna lica kazna iznosi od 100.000 do milion dinara. Poznato je da doneti zakoni nekad ne funkcionišu isto u teoriji i praksi, ali ukoliko svi budemo okretali glavu kad primetimo nasilje bilo kakve vrste, svakako neće biti bolje.

Pomozite životinjama

Budite humani i pomozite životinjama u ovim teškim zimskim uslovima. Kućni ljubimci koji su odbačeni i isterani na ulicu ne znaju da se snađu jer su navikli na kućne uslove i zato ne uspevaju da prežive zimu već umiru u najgorim mukama. Iznošenje hrane i vode, kutije ili peškira ispred zgrade oduzeće vam pet minuta a nekoj životinji će spasiti život.

Isto se odnosi i na letnje uslove kada temperature prelaze 40 stepeni pa je životinjama koje su na ulici neophodna voda kako bi preživele. Ukoliko vam se neka kuca ili maca dopadne uvek možete da je udomite za šta ce vam ona biti zahvalna ceo život. Ukoliko želite kućnog ljubimca razmislte o usvajanju mešanaca sa ulice ili azila jer ima toliko pasa koji nemaju dom, pa stoga nema potrebe davati silne pare samo da biste mogli reći kako imate čistokrvnog ljubimca.

Oni nisu za pokazivanje i hvaljenje već samo žele dom i da ih neko voli. Sa druge strane, ako nemate mesta ili vremena za ljubimce nemojte ih ni uzimati, pa ih posle izbacivati na ulicu ili ostavljati da budu satima sami kod kuće. Ako već želite na neki način da pomognete uključite se u akcije koje ljudi organizuju za napuštene životinje i donirajte hranu ili novac za vakcine i lekove.

Možete se i učlaniti u udruženja za zaštitu životinja kao što su „Orka“ ili  „SPANS“ i preko kojih ćete uvek biti obavešteni o najnovijim akcijama i dešavanjima.

Uključite se, jer-nije teško biti human.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *