Poklanjam ti ime

Jeste li se ikada zapitali zašto se saksofon zapravo zove saksofon, a žilet – žilet? A šta mislite o giljotini, Fordu i doboš-torti? U tekstu koji sledi objasnićemo vam poreklo ovih reči, ali i još nekih koje nose imena svojih izumitelja.

Četvorotočkaši

Automobil Ford nosi ime nemačkog inženjera i osnivača velike fabrike automobila Henrija Forda. Emil Škoda osnovao je fabriku u Češkoj, Aram Pežo u Francuskoj, baš kao i Andre Sitroen, koji nosi nadimak „kralj automobila“. Zvuče vam poznato njihova prezimena, zar ne?

Zašto žilet i zašto saksofon?

Prvi žilet napravio je krajem 19. veka severnoamerički izumitelj King Kamp Žilet (Gillette), a saksofon nosi ime belgijskog graditelja muzičkih instrumenata Antona Žozefa Saksa, čije ime nose i duvački instrumenti sakshorn i sakstrom.

Odrubite mu glavu

Doktor Žozef Giljotina nije konstruisao prvu giljotinu i time stekao privilegiju da se ova sprava po njemu naziva, ali je zato svojim zalaganjem za korišćenje iste, naročito u toku Velike francuske revolucije 1789. godine, zaslužio da giljotina nosi njegovo ime.

Užina

1543340_783684031657147_636101282_nU istom veku u Engleskoj grof Džon Montegju takođe je ostavio u nasledstvo svoje ime, ali nečemu mnogo lepšem od giljotine – sendviču! Pitate se kakve veze imaju Džon Montegju i sendvič? Odgovor je sasvim jasan – Montegju je imao titulu četvrtog grofa od Sendviča. Ovaj grof bio je strastveni kockar i kako nije želeo da prekida igre da bi ručavao, naređivao je svojim slugama da mu za kartaški sto donose nareske šunke između dve kriške hleba. Ova ideja brzo se proširila i prihvaćena je među ljudima koji su, u nedostatku boljeg imena, sendvič nazvali po tituli njegovog izumitelja.

Montegju je dugo bio poznat i u geografiji. Naime, kada je Džejms Kuk otkrio skupinu ostrva u Tihom okeanu, ona su nazvana po tadašnjem ministru Mornarice, a to je bio naš grof od Sendviča. Tek kasnije će Sendvička ostrva promeniti svoj naziv u Havaji.

A otkud doboš u doboš-torti? Lako je pogoditi – Doboš  je bilo ime nekadašnjeg bečkog poslastičara koji je bio čuven po odličnim tortama i drugim poslasticama.

I Slavoljub je tu

Za kraj, spomenućemo i zagrebačkog inženjera Slavoljuba Penkalu, koji je 1906. patentirao svoj izum, a nedugo zatim postao svetski poznat proizvođač naliv-pera ili penkala.

Sanja Đukić

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *