Severna Koreja: mračna enigma Azije

U zemljama širom sveta, brzinom internet protoka ili ‘humanitarnih’ vojnih intervencija, prodiru neoliberalne ideje demokratije, ljudskih prava, slobodnog tržišta. Amerika, podupreta kapitalizmom (a i vojnom moći), širi svoju kako ekonomsku, tako više kulturnu imperiju sačinjenu od vrednosti kojima se prilagođava i koje prihvata sve veći broj stanovnika planete. Čini se da je doba strašnih totalitarnih režima i ludih diktatora daleko iza nas. Ali samo dok smo na zapadu.

Zemlja obavijena velom cenzure iz koje nam mestimično stižu sve strašnije i strašnije vesti – o egzekucijama, radnim logorima, nuklearnom oružju – Severna Koreja – upravo zbog svoje zatvorenosti i užasima koje (možda) krije, sve više zahteva našu pažnju.

Šta do sada znamo?

Kratka (moderna) istorija

Nakon Drugog svetskog rata i pobede savezničkih snaga, ostrvo Koreja, koje je do tada okupirao Japan, je podeljeno na južni deo, pod patronatom SAD-a, i severni, koji je bio sovjetska okupaciona zona – odatle im komunizam.

Plan je bio da se ova dva dela eventualno ujedine – međutim, izbija Hladni rat između SAD i SSSR, tako da se on prenosi i na sukob dve ideološki suprostavljene vlade na ostrvu. To će eskalirati građanskim ratom 1950, kada severna vlada napada južnu. Korejski rat završen je 1953. godine, potpisanim primirjem, ne mirom, tako da pravno nikada nije ni završen.

Nakon toga iskristalisali su se dalji blokovi zemalja, koji s promenjenim akterima važe i danas: s jedne strane Južna Koreja koju čuva SAD sa saveznikom Japanom,  s druge Severna Koreja sa podrškom Kine i Rusije. U Severnoj Koreji rat vodi Kim Il Sung, generalni sekretar partije,koji je zaveo diktaturu i čija loza se održala do danas. Prodor između juga i severa se s godinama produbio, i postoji samo jedan organizovan susret godišnje rođaka koji su granicom razdvojeni.

Političko uređenje

Kao što većina zna, Severna Koreja je diktatorska zemlja u kojoj svu vlast ima jedan čovek – Kim Džong Un, koji vlada po principima koje je osmislio njegov deda – a to je Džuče ideja- svojevrsna verzija socijalizma.

Prema toj ideologiji, Severna Koreja je zemlja koja se oslanja sama na sebe – i ekonomski i vojno i kulturološki. Stanovnicima su ograničena putovanja. Posebno značajno je to da je Severna Koreja 2009. objavila da gradi svoj nuklearni program – zbog čega je pojačala svoju moć i nezavisnost od uticaja SAD-a i Japana. S druge strane, dosta zavise i od Kine jer najviše hrane uvoze baš od njih.

Kult ličnostiimages

Kim Džong Un se kao „Veliki vođa“, sin „Dragog vođe“ neprikosnoveno obožava. Mediji naravno uveličavaju njegov kult. Njegov rođendan je državni praznik. Posvećena mu je sva umetnost .

Koliki je njegov uticaj najslikovitije pokazuje slučaj kada se 2012. jedna devojčica udavila pokušavajući da spase portret svog vođe iz poplave.

Ljudska prava

U Severnoj Koreji neistomišljenici ne smeju da postoje – bukvalno. U ovoj državi dok vi ovo čitate događaju se sve zastrašujuće stvari o kojima smo učili iz istorije – opozicija se likvidira ili šalje u radne logore. Poslednja egzekucija za koju je javnost saznala je smaknuće Džang Song Teka, teče Kim Džong Una, koji mu je donedavno bio desna ruka. Nakon toga njegov lik je uklonjen sa svih snimaka na kojima se pojavljivao – to je proces apsolutnog brisanja čoveka.us-south-korea-north-korea-war

Poznata je i egzekucija Hjon Song Vol, ljubavnice vođe koja je streljana sa svojih deset kolega umetnika. Prema izveštajima organizacije Amnesty International, postoji šest velikih logora u kojima se politički zatvorenici (oko 200 000 njih) tretiraju kao robovi, izrabljuju, izgladnjuju, muče, siluju, nad njima se vrše medicinski eksperimenti i nasilni abortusi.

Međunarodna zajednica je međutim paralizovana – zbog Kine, koja je moćan igrač i koja deli interese Severne Koreje, i zbog nuklearnog oružja koje Kim Džong Un poseduje i koje je ogromna pretnja.

Da li će ovakav režim opstati i koliko su ozbiljna pretnja bezbednosti čitavog sveta? Kako srušiti jedan totalitarni sistem, da li se nadzire i da li uopšte postoji dovoljno jaka opozicija koja bi svrgnula diktatora? Teško je saznati ili proceniti tako nešto usred stroge medijske zatvorenosti same zemlje i njenog surovog sistema. Šta će se desiti sa svim tim ljudima koji su zatvarani i proganjani?  To će pokazati vreme i delikatne igre moći na svetskoj pozornici.

 [ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *