Montevideo – Vidimo se!

Dugoočekivani nastavak „Montevideo – vidimo se!“ konačno je prikazan na velikim platnima. Ako se o nečemu priča ovog januara, onda je to definitivno ovaj film. I još kako se priča, sa velikim oduševljenjem i lepim utiscima. Veliki uspesi prvog filma „Montevideo – Bog te video“, prve sezone serije, a zatim i druge pod nazivom „Na putu za Montevideo“, doprineli su tome da očekivanja publike, ali i nestrpljenje narastu do velikih razmera kada je u pitanju premijera drugog dela. Kako to obično biva, nadmašiti ogroman uspeh prvog ostvarenja, veoma je težak posao i uglavnom neuspešan. No, to nije slučaj i sa „Montevideom“. Posle završetka druge sezone serije publika je bila i više nego zagrejana. MONTEVIDEO-VIDIMO-SE-5-1000x500Izbacivanje prvog trejlera, kao i pesme „Madrugadas“ u izvedbi Magnifica i Luz Casal, probudilo je još veće interesovanje i zagolicalo maštu javnosti i jedino pitanje koje se postavljalo bilo je: „Kada će premijera?“. A onda nagađanja: „april“, „septembar“, „jesen“… I najednom zvanična objava: „15. januar“. Odbrojavanje! Zakazivanje premijera u manjim i većim gradovima po Srbiji, ali i u regionu. Kada odgledate film shvatite zašto se dugo čekalo na ovaj nastavak. Uložen trud i rad su i više nego vidljivi. Produkcija je na neverovatnom nivou za domaću kinematografiju. Snimalo se u Beogradu, Paraćinu, Budvi, ali i u Trstu i na Tenerifama. Vredelo je čekanja. Glumačkoj ekipi pridružili su se i španski glumci kojima su pripale uloge Urugvajaca. Uloga Hočkinsa, svetski poznatog trgovca fudbalerima, pripala je čuvenom američkom glumcu Armandu Assanteu. Za one romantične duše koje su se topile na ljubavnu priču Tirketa i Rose u prvom delu, možda jedno malo razočaranje – Tirketu u Urugvaju društvo pravi Dolores. Bilo kako bilo, ova devojka, čiji lik tumači španska glumica Elena Martinez, svojom egzotičnošću pobraće sve vaše simpatije.

Bioskopske sale pune su do poslednjeg mesta u svim terminima projekcije. Za manje od 10 dana film je pogledalo oko 100.000 ljudi. „Montevideo – Vidimo se!“ je daleko više od običnog prikaza učešća jugoslovenske reprezentacije na prvom svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju 1930. godine. Ovo je film posle kojeg je nemoguće izaći nezadovoljan i mrzovoljan iz bioskopske sale. Predstavlja jednu promociju pravih vrednosti, koje neretko zaboravljamo, a svi bi im trebalo težiti. Montevideo-vidimo-se-2Priča o trudu, upornosti, požrtvovanosti, suočavanjima sa nepravdom i iskušenjima, saradnji i timu, ljubavi i prijateljstvu, priča o životu. Film uz koji ćete se smejati, ali uz koji ćete i zaplakati. Prisutna je i velika doza uzbuđenja. Zamislite situaciju pri gledanju prvog meča u Urugvaju, protiv moćnih Brazilaca, kada se publika do te mere unese u film i oseća onu nervozu i nestrpljenje (mada znaju ishod već) kao pri gledanju prave fudbalske utakmice i kada na postignute golove cela Velika dvorana Sava centra aplaudira. Posle 140 minuta, kraj, još se ni svetla nisu skroz upalila, publika ustaje, čuje se gromoglasni aplauz, vide se osmesi zadovoljstva, ali i brisanje suza. Ovacije za ekipu koja izlazi na scenu, zasluženo. Očekivanja su ispunjena!

Reditelju i celokupnom timu pored čestitki i pohvala upućuje se i pitanje: „Može li neki treći deo, nastavak, povratak u Jugoslaviju?“ Dakle, hasta luego?!

 

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *