Lepota domskog života

Upisivanjem fakulteta, svakom srednjoškolcu se otvara novo poglavlje. Ono nosi manje ili više stresa, obaveza, izazova, uspona i padova, ali činjenica je da je to poglavlje jedno od najlepših u životu. Zaista, tek sada kada sam došla do samog kraja studija, shvatam koliko mi je ta novostečena sloboda značila i koliko je svako iskustvo imalo svoju ulogu u mom sazrevanju. Svakako da nešto što bi trebalo da iskusite je život u studentskom domu: zahteva od vas prilagođavanje, strpljenje i toleranciju, ali zauzvrat dobijate poznanstva i prijateljstva koja će, i nakon što svako krene svojim putem, opstati.

Prvi sprat: Društvo uvek spremno za zabavu

Budite dobri prema portirima, topla je preporuka. Oni su uglavnom fini ljudi kojima je često jako dosadno. Možete svašta od njih zanimljivo čuti, a kada zaboravite da prijavite prenoćište drugarice, neće vas mučiti jer vas poznaju. Možda će vam i ostaviti mesto u čitaonici. U vreme ispitnog roka, to je jedna od najznačajnih stvari, jer su vam docimeri ponekad nekorektni pa zauzmu mesto izjutra i ne dolaze do uveče. Zato je to uvek borba. Portiri su vaši saveznici. Teta kod koje plaćate dom obično ima pauzu oko deset, pa nemojte da se pojavljujete u to vreme, tada se pije kafa. Na prvom spratu su vam drugari kod kojih uvek ima još momaka, i uvek se nešto polemiše. Kod njih ćete voleti da navratite, jer vam je uvek zabavno. Često se jede, posebno specijaliteti sa juga Srbije, tačnije, ajvar.

Drugi sprat: Nedostižni kreativac

Šta bi bio studentski život bez ljubavi? Amorova strela će vas pogoditi kada vidite kreativca koji je, ne samo zanimljiv i neobičan, već i nedostižan. U svom nekom svetu, biće nesvestan da ste zaljubljeni do ušiju u njega. Možda ćete malo i patiti, ali brzo ćete naučiti da cenite trenutke kada ste sa njim i shvatiti da svako ima svoju priču iz studentskih dana, i da iako možda vaša nije klasična ljubavna, ipak jeste dragocena.

Treći sprat: Ona koja kuva najbolju kafu

Na trećem spratu ćete zagarantovano provesti najveći deo vremena. Kafa vaše docimerke ima čudnu moć, i nigde i nikad niste pili sličnu. Ta docimerka je, ispostavlja se vremenom i osoba koja će vam se uvek naći kada je teško, i koja će vas voditi na najrazličitije žurke. Njena cimerka je stalno u čitaonici, ali ćete je vrlo brzo zavoleti, i pitati šta da radite kad ste bolesni.

Četvrti:  Histerična cimerka koja uči naglas

Ukoliko niste isplanirali sa kim ćete živite, moguće je da ćete završiti sa sestrama. Bez uvrede, ali ako je u pitanju trokrevetna soba, to izbegavajte. Obe će se kad tad urotiti protiv vas, i bićete u nemilosti. Jedna od njih će učiti naglas (verujte, to još postoji) i moraćete to da prihvatite Ili ne, brzo menjajte sobu, 200 dinara je mala cena za vaš duševni mir. Ako još imaju momke, računajte da ćete često imati društvo. To sve naravno, ne mora da bude loše, ali ako imate različite prioritete u životu (vama udaja nije baš raison d’être) može da bude katastrofa.

Peti: Buduća devojka tvog najboljeg druga

Nju ćete upoznati slučajno, a i on. Pričaćete na stepenicama o fakultetu i shvatiti da vaša starija koleginica i tvoj drug imaju toliko toga zajedničkog. Ovde budite oprezni: oboje će vam se jadati, i često ćete biti prinuđeni da ih savetujete i da podrobno analizirate zašto on nije stavio smeška na kraju poruke, već samo tačku. Da li to znači da je ljut?

Bube, bube, bube oko nas

Iako ćete toliko vremena provesti čekajući u menzi da jedete nešto, biti nervozni zbog buba ili činjenice da generacije pre vas nisu vodile računa o sobi u kojoj ste, trebalo bi da budete zadovoljni i iskoristite ono što vam dom pruža: jeftin smeštaj i fiksni telefon, neku formu rekreacije i više novca ušteđenog za učenje stranog jezika. Vremenom ćete shvatiti da ste naučili da govorite o problemima bez ustezanja, i da ćete sa cimerkom izgladiti sve probleme bez drame ili svađa, već jednostavno, razgovorom. Konačno, vaše docimerke koje toliko vole narodnjake oko ponoći, moraće da ih ugase, jer ćete pozvati portire nakon što vaše molbe ne usliše. Što je mnogo, mnogo je.

Ukoliko pak, niste imali priliku da provedete svoje studentske dane u domu, pokucajte na vrata drugarice koja jeste i saznaćete mali deo ogromne priče koja se dešava svaki dan iza velikih vrata Gospodina Doma.

Izvori fotografija:

http://i41.photobucket.comhttp://static.politika.co.rshttp://cte-blog.uwaterloo.cahttp://www.ffisoregon.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *