And the Oscar goes to…

Događaj koji mnogobrojni filmofili širom sveta nestrpljivo iščekuju je bez sumnje 86. dodela nagrada Američke filmske akademije koja će se održati 2. marta u Los Anđelesu. I ove godine, sva pažnja svetskih medija biće uperena na čuveni crveni tepih kojim će prošetati sva slavna imena filma današnjice.

Osim glamuroznih toaleta i skandaloznih modnih promašaja koji prate ovu ceremoniju, tu je večito i uzbudljiva neizvesnost oko toga kojem će filmu biti dodeljeno ovo vrhunsko priznanje, kao i u rukama kojih glumaca će zablistati zlatna statua. Za razliku od prošlogodišnjih nominacija i filmova koji kod publike i nisu izazvali preterano oduševljenje, ove godine pred nama je pregršt zaista dobrih filmova – i trka za Oskara biće „tesna“.

O kojim filmovima se radi?

Dallas Buyers Club (Poslovni klub Dalas)

1

Metju Mekonahi i Džared Leto (inače obojica nominovana za najbolju glavnu i sporednu ulogu) u ovom filmu donose jedne od najboljih glumačkih izvedbi skorašnje kinematografije. Mekonahi, koga ćete zbog dramatične promene izgleda jedva i prepoznati (smršao je 18 kilograma), na impresivan način tumači Rona Vudrofa, čoveka koji nakon što sazna da boluje od side i da ne može da dobije lekove koji mu odgovaraju, počinje sam da ih nabavlja – ali ne samo za sebe, već za sve one kojima su potrebni. U tome mu pomaže tranvestit kojeg apsolutno ubedljivo i fenomenalno igra Džared Leto, koji se zbog ove uloge opet vratio glumi.

Ova priča je i jeziva i mračna – jer pokazuje začetak širenja side i načine na koji su se ljudi borili i živeli sa bolešću, licemernost farmaceutskih kompanija koja i dalje postoji, i naravno, strah i otpor koji prema obolelima gaji konzervativna sredina.

American Hustle (Američka prevara)

2

Još jedan glumac koji je poznat po transformacijama fizičkog izgleda je niko drugi nego Kristijan Bejl. Ovoga puta nije drastično smršao već se ugojio i postao ćelav, kako bi dočarao lik Irvina Rosenfelda, čuvenog prevaranta. Radnja ovog zabavnog i dinamičnog filma se odvija veselih 70-tih, sa sve smešnom ‘funky’ modom i muzikom – a takva je i atmosfera filma. Rosenfeld je rastrzan između svoje žene, koju tumači Dženifer Lorens (možda pomalo premlada za ovu ulogu), svoje ljubavnice, fatalne Ejmi Adams i FBI agenta koji mu je za petama – odličnog Bredli Kupera.

Captain Phillips (Kapetan Filips)

3

Tom Henks (nominovan za glavnu ulogu) je zvezda ove neizvesne drame. Snimljena u stilu dokumentaraca kako bi se što više doprinelo utisku realnih događaja, ova priča prati kapetana Ričarda Filipsa i njegovu otmicu od strane somalijskih pirata.

Film je uzbudljiv i pun zaokreta, a moderne pirate su somalijski glumci prikazali na zaista zastrušujući način – no istovremeno, publika može da razume njihove motive za postupke koje čine. Mada, ne u dovoljnoj količini, jer je na kraju prevagnula ‘američka’ strana priče – što je donekle razumljivo, ali ipak je za kritiku.

 

Gravity (Gravitacija)

4

Sve je tu – spektakularna scenografija i efekti, drugačiji način snimanja. Pohvala Džejmsa Kamerona. No, ono najbitinije za film nedostaje – a to je dobra priča. Koliko god ovo naučnofantastično ostvarenje dobro izgledalo, ono nema tolikog efekta na samom kraju – jer scenario nije toliko upečatljiv kao što deluje.

Doktorka i astronaut koju igra Sandra Bulok doživljava nesreću zajedno sa kolegom kojeg tumači Džordž Kluni dok popravljaju svemirsku stanicu i oni ostaju da lebde u otvorenom svemiru. Takva dramatična situacija međutim izaziva reakciju samo kod lika Sandre Bulok, dok Kluni gotovo ležerno prihvata mogućnost da će možda umreti i ostati sam u beskrajnom mračnom kosmosu. Zatim, dijalozi su kranje neupečatljivi i priča je puna klišea. No, vizuelni ugođaj je svakako tu – a da li je samo to dovoljno za nominaciju?

Nebraska (Nebraska)

NEBRASKA

Proslavljeni Pejn ovoga puta donosi crno-belu dramu o ocu i sinu, i miljama koje stoje između njih. Oni putuju od Montane do rodnog mesta Vudija Granta, alkoholičara kojeg maestralno igra Brus Dern (nominovan za najbolju glavnu ulogu) sa ciljem da tamo uzmu milion dolara koje su osvojili na lutriji. Kritičari film opisuju i kao ‘Američku gotiku XXI veka’.

Intimna i poetična atmosfera odiše ovim filmom koji je na momente tužan a na momente smešan, sa odnosom između likova koji se razvija na divan način dok proživljavaju svoj melaholični put ka otkrovenjima.

The Wolf of Wall Street (Vuk sa Vol Strita)

6

Novac, kokain i ‘žene lakog morala’ – možda tri stavke koje najbolje sumiraju poslednje delo velikog Skorsezea. I konačno, ponovna nominacija za Leonarda DiKaprija, za koga ceo internet zdušno navija da već jednom uzme tog Oskara. Možda ipak ovo Leu nije najbolja uloga – a ni Skorsezeu najbolji film – jer setimo se njihovih ranijih ostvarenja – uvrnutog ,,Zatvorenog ostrva“ i još uvrnutije ,,Dvostruke igre“.  No, svakako je stigao u velikom stilu jer ovaj film je sačinjen od ekcesa svake vrste – na samoj ivici ukusa – a sve u cilju da se prikaže život Džordana Belforda, darovitog  mladića koji je na berzi uspeo da zaradi nezamisliva bogatstva. Sasvim solidna izvedba DiKaprija, ali i sporednih glumaca, posebno Džone Hila, koga vidimo u potpuno drugačijem svetlu no što smo navikili. I naravno, poenta filma – pohlepa koja ne poznaje granice i varljivost blistavog američkog sna – možda na prvo gledanje ipak neće dopreti do publike.

Philomena (Filomena)

7

Priča o nepravdi, besu i najzad oproštaju sa brilijantnom i velikom Džudi Denč u glavnoj ulozi (takođe nominovana za najbolju glavnu žensku ulogu). Ona igra Filomenu Li – ženu koja uz pomoć novinara BBC-a (tumači ga odličan Stiv Kugen) traži svoje izgubljeno dete. Film uspešno balansira između ozbiljnosti i dubine ove teme i lakog, zabavnog toka pripovedanja, ne banalizuje stvari i ne prikazuje crno-belu sliku, već i sve nijanse između.

Svakako da i druga strana okeana, ne samo Holivud, ima da ponudi jednako komercijalne, ali i kvalitetne, dirljive filmove vredne gledanja.

Her (Ona)

8

Reditelj filma „Biti Džon Malkovič“ vraća se sa još jednom čudnom, orginalnom i beskrajno zabavnom pričom. Joakin Finiks apsolutno briljira u tumačenju Teodora Tomblija, usamljenog čoveka koji nakon bolnog raskida traži utehu u svom kompjuteru. Ali bukvalno – on se zaljubljuje u svoj operativni sistem. U budućnosti, operativni sistemi su i te kako interaktivni – do tog nivoa da stiču čak i dušu. Ovo je film u toku kojeg ćete bezbroj puta biti zbunjeni i  čuditi se – ali u isto vreme bićete duboko dirnuti emocijama koje prevazilaze granice bilo kakvih ustaljenih okvira.

Film koji do srži preispituje otuđenost, odnos čoveka i tehnologije i budućnost našeg sveta i nas u njemu – toliko da je to pomalo zastrašujuće. Možda previše apsurdan da bi zapravo dobio Oskara, ali svakako odličan, veliki film.

12 Years A Slave (12 godina ropstva)

9

Ovo je film koji većina kritičara vidi kao pobednika ovogodišnjeg Oskara. I opravdano: jer film je zaista lektira. Onaj film za koji bi trebalo organizovati školske posete bioskopu. To je mučna i bolna sudbina jednog čoveka i slika jednog, ne tako davnog, surovog vremena robovlasništva i onog apsurdnog verovanja da jedan deo ljudi, samo na osnovu boje svoje kože, ima bespogovorno pravo na one čija je koža drugačija. Na pravo da ih tretiraju kako žele, jer kako jedan od likova – robovlasnika kaže – oni su samo njihova imovina.

Mučeni i eksploatisani na svakom osnovu, robovi su bili u nemilosti svojih gospodara. Posebno žene – što je ovde dosta upečatljivo prikazano u odnosu robovlasnika i jedne od radnica, koji je bolesno opsednut njome. No, nisu samo crnačke žene bile žrtve patrijahalog sistema – u filmu je jednako dobro prikazana i podređenost belih žena apsolutnom gospodaru kuće.

Zaista potresan, odlično snimljen film sa sjajnim glumcima – od glavnog protagoniste Čivetela Edžiofora, do prelepe, i fascinantno dobre Lupite Njong’o pa sve do poremećenog, brutalnog lika Majkla Fasbendera (svi nominovani za najbolje glumce u svojim kategorijama).

Kuriozitet ovogodišnje dodele Oskara je da su svi ovi filmovi, osim „Her“, „Nebraska“ i „Gravity“ zasnovani na istinitim događajima. Život izgleda zaista piše drame. Sve u svemu, 2. mart će biti uzbudljivo veče.

 [ratings]

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *