Viva la chocolate!

Mlečna, bela, nezaslađena, poluslatka, gorka, sa lešnicima, bademima, jagodama, jogurtom, marcipanom, kremom, alpskim mlekom, karamelom, keksom, grožđem? Težak izbor? A tek ako dodamo neuobičajene mogućnosti poput karija, ljutih papričica, bundeve ili pak magarećeg mleka? I dalje ne znate o čemu pričamo? Pričamo o Njenom Kraljevskom Visočanstvu Čokoladi!

Često se pitate, posebno kada ne možete da odolite još jednoj štangli omiljene čokoladne poslastice, šta je to što je čini toliko neodoljivom? Zbog čega smo srećni i zadovoljni nakon samo jedne kockice? Ko je zaslužan za otkriće ove fenomenalne poslastice i njenih mnogobrojnih pozitivnih efekata na naše zdravlje i raspoloženje? Koje su najpoznatije recepture za pravljenje čokolade?

Na ova i mnoga druga pitanja dobićete odgovor na najslađem putovanju koje možete da zamislite. U sred ispitnog roka vodimo vas na proputovanje kroz najpoznatije muzeje čokolade!

I

„The chocolate museum“ u Kelnu, raj za sladokusce, pruža posetiocima priliku da se upoznaju sa istorijom čokolade. Ovde ćete saznati sve o indijskom narodu Olmeki, koji je prvi koristio kakao, plemenima Maja i Asteka i njihovoj „xocolātl“ (gorka voda) sa vanilom i papričicama; starim meksičkim legendama po kojima je čokolada bila piće bogova. Idući napred kroz istoriju, prati se put čokolade do španskog dvora i uzgoja zrna kakaa u strogoj tajnosti, pa sve do otvaranja prve prodavnice u Londonu, prve čuvene Zaher torte i stvaranja mlečne čokolade. Naravno, prezentovanje istorijskih činjenica i zanimljivosti se odvija u adekvatnom okruženju, u tropskoj kući, tj stakleniku u kojem se uzgaja drvo kakaa.

Glavna atrakcija muzeja je grandiozna, tri metra visoka čokoladna fontana, do koje posetioci često namerno zalutaju i po nekoliko puta kako bi umočili sveže biskvite koje za njih priprema osoblje muzeja. Posetioci iz prve ruke mogu da dožive proizvodni proces s obzirom da je na malom prostoru smešten ceo izložbeni proizvodni pogon, kako bi se se nastanak čokolade pratio od zrna kakaa do finalnog proizvoda.

II

Cokolada 1

Muzej čokolade u bajkovitom Broku (Švajcarska) posebno će oduševiti one ljubitelje koji ne umeju da kažu „Ne“ čokoladi jer soba za degustaciju u ovom muzeju funkcioniše po principu „jedi koliko možes“. I ovde možete proći kroz program upoznavanja istorije kakaa i čokolade i završni proces proizvodnje gde sa pokretne trake možete uzeti čokoladice i uživati u njima tokom daljeg razgledanja.

III

U Brižu se nalazi muzej „Čoko story“ zahvaljujući kome se ovaj maleni grad smatra svetskom prestonicom čokolade. Osim što nudi mogućnost da se uživo isprati proizvodni proces, moguća je i degustacija belgijske čokolade. Takođe, česte su i tematske izložbe, među kojima je najpoznatija izložba metalnih kutija u kojima se čuvaju čokoladne bombone.

IV

Kako bi privukla posetioce, Barselona tokom određenih dana u mesecu otvara vrata svojih muzeja besplatno. Među njima najpoznatiji su Pikasov muzej, Muzej pretkolumbijske umetnosti Barbier – Mueller, Muzej katalonske istorije, kao i Podvodni muzej. U „Museu de la xocolate“ su izloženi likovi iz crtanih filmova i znamenitosti Barselone u potpunosti izrađeni od čokolade. Skulpture su u tolikoj meri izrađene autentično da posetioci nekada zaboravljaju da su u pitanju čokoladni eksponati. Osim toga, postoji i deo muzeja u kojem poslastičari uživo pripremaju poslastice.

V

Cokolada 2

Dobrodošli u Prag, ili što bi Česi rekli – “Vytejte v Praze”. I pravac u muzej „Choco story“ gde vas u vitrinama čeka zbirka starih omota nekada popularnih čokolada, poput proizvoda „Pionira“ iz Subotice i „Zore“ iz Sarajeva. Pored stalne postavke omota, posetioce čeka i rekonstrukcija astečkog procesa proizvodnje čokoladnih napitaka i demonstracija izrade čokoladnih pralina.

VI

Muzej Nestle čokolade u Meksiko Sitiju poznat je po svom futurističkom kompleksu koji nekima izgleda kao omot čokolade, dok druge više podseća na pticu od papira napravljenu drevnom origami tehnikom. Svi se slažu da ovaj muzej samom fasadom privlači brojne posetioce, posebno decu. Tome doprinose i zastakljeni hodnici iz kojih se gleda proizvodni proces, igraonica, pozorište, prodavnica i veliki broj čokoladnih eksponata.

VII

Moskovski muzej „Miška“ nedovoljno je poznat široj javnosti ali sasvim sigurno ostaje dugo u sećanju posetilaca  zahvaljujući spoju starog i novog. Poseta započinje 3D klipom kojim se  vraća u drevnu istoriju, u doba Maja kojima se duguje zahvalnost za ovaj čudesan proizvod. Nakon toga se ide do statue boga Aboridžina kome semenke kakao – boba rastu umesto kose. Za njih se vezuje običaj ispijanja gorke čokolade sa medom, sokom od kaktusa i mirođijom. U nastavku se prati putovanje Kolumba i Kortesa koji su čokoladu doneli  u Evropu i popularizacija na dvorovima, a kasnije i među običnim stanovništvom. U srcu muzeja smešten je autentičan kotao za pripremu čokolade sa kraja XIX veka, razne modle za oblikovanje, starinski omoti i kutijice. Posetioci muzeja imaju retku priliku da probaju čuvene „Ilijč“ vafle, „Proleterska“ karamele i ostale slatkiše vrhunskog kvaliteta.

Koja destinacija je vaš izbor? 🙂

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *