15 razloga zbog kojih bi trebalo da naučite nemački jezik

Postoji mnoštvo razloga zbog kojih treba učiti nemački. Ovde ćemo vam navesti samo neke od njih.

ZARADA

 1. Nemačka zauzima drugo mesto najvećih svetskih izvoznika.
 1. Nemačka privreda se na evropskoj listi nalazi na prvom, a na svetskoj listi na četvrtom mestu. Nemačka ekonomija može se uporediti sa ukupnom privredom svih zemalja španskog govornog područja.
 1. Iz Nemačke potiču brojne međunarodne korporacije.
 1. Direktne investicije Nemačke u Sjedinjenim Američkim Državama prelaze deset miliona dolara.

 ZNANJE

 1. Nemačka ima najveći broj izvornih govornika u Evropskoj uniji (daleko više nego engleski, španski ili francuski)
 1. Nemački jezik se nalazi na listi deset najčešćih jezika koji se govore u svetu. Nemački jezik je jezik Srednje i Istočne Evrope. Fraza koja se često može čuti, da svi Nemci govore engleski jezik, čist je mit.
 1. 22 Nobelove nagrade za fiziku, 30 za hemiju i 24 za medicinu, uručene su naučnicma iz tri glavne zemlje nemačkog govornog područja. Mnogi književnici iz drugih zemalja školovali su se na nemačkim univerzitetima. Jedanaest Nobelovih nagrada za književnost dodeljene su nemačkim piscima, a sedam Nemaca i Austrijanaca dobilo je Nobelovu nagradu za mir.
 1. Nemci su svetski lideri u inžinjerstvu.
 1. Nemački i engleski jezik su slični. Mnoge reči u nemačkom zvuče i/ili izgledaju isto kao ekvivalentne engleske reči, jer ova dva jezika imaju zajedničko praporeklo. Na primer, pogledajte ove reči:

haus = house (kuća); buch = book (knjiga); finger = finger (prst); hand = hand (ruka); name = name (ime); mutter = mother (majka); schwimmen = to swim (plivanje); Singen = to sing (pevanje); kommen = to come (doći); blau = blue (plava); alt = old (star); windig = windy (vetrovito)

 

 1. Svet nemačkog govornog područja dao je neke od najcenjenijih filmskih stvaralaca dvadesetog veka. Od Fric Langa (Fritz Lang) do Rajner Verner Fasbindera (Rainer Werner Fassbinder), Vim Vandersa (Wim Wenders) i nove generacije transnacionalnih reditelja kao što su Tom Tikver (Tom Tykwer) i Fatih Akin (Fatih Akin). Nemački i austrijski filmski stvaraoci poput Bil Vajdera (Billy Wilder) i Ernst Lubiča (Ernst Lubitsch) takođe su oblikovali istoriju Holivuda.

MISLI

 1. Nemački je jezik Getea, Marksa, Ničea i Kafke. Kompozitori Mocart, Bah, Betoven, Brams, Šuman, Vagner, Maler i Šenberg su govorili i pisali nemački jezik. Frojd, Veber, Ajnštajn, Hajzenberg, Kant, Hegel i Hajdeger takođe su se služili nemačkim jezikom.
 1. Nemački je drugi u svetu, kao najčešće korišćeni jezik u nauci.
 1. 18% od svetskih knjiga je objavljeno na nemačkom jeziku, a relativno mali broj njih se ikada pojavi u engleskom prevodu.
 1.  68% od svih japanskih studenata uči nemački. Zašto bi oni bili bolji od vas?
 1. Mnoga najvažnija dela zapadnog sveta iz filozofije, književnosti, muzike, istorije umetnosti, teologije, psihologije, hemije, fizike, inžinjerstva i medicine su napisana na nemačkom jeziku i nastavljaju da se stvaraju u Nemačkoj.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *