42. FEST: najbolji filmovi sveta u Beogradu

75 filmova, 42 države, 9 programskih celina, 5 bioskopa, 1 FEST(ival).

42. međunarodni filmski festival biće održan u Beogradu od 28. februara do 9. marta, pod sloganom „Nije sve crno-belo”. Očekuju nas premijere najboljih filmova svetske i domaće kinematografije. Projekcije će biti u Sava centru, Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, bioskopu Fontana i Dvorani Doma sindikata. Karte se mogu nabaviti samo na blagajnama ovih dvorana, kako pre početka FEST-a, tako i tokom njegovog trajanja.

Cene karata kreću se od 220 do 350 dinara, dok je za Svečano otvaranje i film Nimfomanka potrebno izdvojiti 500 dinara.

Glavni program

U okviru glavnog programa, publika će imati priliku da vidi filmove sa najprestižnijih svetskih festivala, najnovija ostvarenja kultnih reditelja, kao i filmove koji su nominovani za nagradu Oskar.

Pravo sa 64. Berlinala, stiže nam Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel), režisera Vesa Andersona, sa odličnim Rejfom Fajnsom u glavnoj ulozi. Zatim, Plavo je najtoplija boja (Blue is the Warmest Color), koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu, biće prikazan poslednjeg dana festivala, a beogradska publika će imati priliku da pogleda i novi film braće Koen, U glavi Luina Dejvisa (Inside Llewyn Davis), koji je dosta hvaljen od strane kritičara. Fanovi Terija Gilijama će verovatno biti više nego zadovoljni, s obzirom da će imati priliku da vide njegovo najnovije delo, koje nosi naziv Nulta teorema (The Zero Theorem), a radi se o naučno-fantastičnoj, egzistencijalističkoj drami.

Nova ostvarenja dobro poznatih reditelja sigurno će izazvati veliko interesovanje. Nesrećna Džasmin (Blue Jasmine) Vudija Alena je jedan od najiščekivanijih filmova, a jedan od razloga je sigurno odlična Kejt Blanšet, kojoj je ova uloga donela i nominaciju za Oskara. Kralj nezavisne produkcije, Džim Džarmuš, posle četiri godine pauze vraća se svom poslu filmom Samo ljubavnici opstaju (Only Lovers Left Alive), koji prikazuje vampirsku ljubav na potpuno drugačiji način od onoga na koji smo navikli.

Kontroverzni film danskog režisera Larsa fon Trira, Nimfomanka (Nymphomaniac), podigao je veliku prašinu u filmskom svetu, što uspeva da uradi i kod nas čak i pre same projekcije.

Neki od glavnih favorita za Oskara biće prikazani na najvećem filmskom događaju u Srbiji. Potresna drama 12 godina ropstva (12 Years a Slave), sa devet nominacija za zlatnu statuu će možda privući i najveći broj filmofila. Tu su još i Nebraska (Nebraska) Aleksandra Pejna, Avgust u okrugu Osejdž (August: Osage County) Džona Velsa, Filomina (Philomena) britanskog reditelja Stivena Frirsa, kao i Poslovni klub Dalas (Dallas Buyers Club) Žan-Marka Valea.

Najveće interesovanje za Nimfomanku i 12 godina ropstva

Veliki je broj interesantnih naslova na ovogodišnjoj filmskoj smotri, ali najveću pažnju publike izazivaju dva filma: Nimfomanka (Nymphomaniac) Larsa fon Trira i 12 godina ropstva (12 Years a Slave) Stiva Mekvina.

42. FEST najbolji filmovi sveta u Beogradu 1Jedan od najkontroverznijih autora u istoriji filma, Fon Trir, ne prestaje da iznenađuje. Nimfomanka je film o kojem se mnogo govori. Po nekima je poetičan i ambiciozan, dok drugi kažu da je pretenciozan i šokantan, ali je sigurno uspeo da izazove ono što je hteo – da svi pričaju o njemu. Ovo je film o ženi koja je, kako naslov filma kaže, nimfomanka, koju pretučenu pronalazi jedan neženja, kojem ona kasnije prepričava segmente svog života u osam poglavlja. Da li je seksualnost ovog filma samo podloga koju reditelj koristi da na njoj razvije svoje komentare na današnje društvo, ponašanje i život uopšte? Ili je ovo samo još jedan jeftin pokušaj namamljivanja publike eksplicitnim sadržajem? Ko želi, moći će da potraži odgovor u Sava centru, 7. marta u 22h, na četvoročasovnoj projekciji.

42. FEST najbolji filmovi sveta u Beogradu 2Britanski režiser Stiv Mekvin je nastavio saradnju sa glumcem Majklom Fasbenderom kroz novu dramu 12 godina ropstva. Ona je nedavno osvojila nagradu za najbolji film, koju dodeljuje Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti, BAFTA. Takođe, ovo ostvarenje je prema mnogima i glavni favorit za Oskara u kategoriji najboljeg filma. Priča prati Solomona Nortapa, slobodnog afroamerikanca koga prodaju u ropstvo, u kojem provodi 12 godina. Radnja je zasnovana na istinitim događajima.

Potresan i okrutan prikaz robovlasničkog društva, uz sve nevolje i strahote koje su robovi tada doživljavali sigurno neće nikog ostaviti ravnodušnim.

Programi

Svi filmovi biće prikazani u okviru devet programskih celina, uključujući Glavni program i Hollywood za koje, očekivano, vlada najveće interesovanje. Jedini takmičarski program, Evropa van Evrope, obuhvata šest filmova, od kojih će najbolji osvojiti nagradu od 2000 evra. Ove godine u fokusu će biti skandinavska i ruska kinematografija, dok će Panorama svetskog filma doneti najbolje produkcije iz dalekih zemalja.

                  Mladen Mihailović

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *