Izazov za sladokusce i hardcore gurmane

Svedoci smo da na našoj planeti Zemlji egzistira mnogo neobičnih stvari, poput kultura, naroda, običaja, pa čak i hrane. Iznenadićete se šta se sve širom sveta sprema kao specijalitet. Sladokusci i hardcore gurmani, odaberite nešto sa ovog jelovnika i opravdali ste titulu!

Koktel od ukiseljenog nožnog palca

the-sour-toe-cocktail-the-toe

Naime, ovaj specijalitet se služi u jednom kanadskom baru u Dawson City-ju, te ima jedan nezaobilazni i „stalni“ sastojak. Itekako je jasno koji je to sastojak – ljudski nožni palac! Vi odaberete piće, a umesto leda u čaši dobijete nečiji nožni palac. Pravilo ispijanja ovog pića je: „Možete ga popiti brzo, možete ga popiti polako, ali usnama morate dotaknuti palac“. Da li biste se usudili?

Supa od šišmiša

Iako pojedina hrana donosi rizik od oboljenja teških bolesti poput Alchajmerove, Parkinsonove i ostalih, mnogi ljudi uprkos tome se usuđuju na taj potez. U pitanju je supa od šišmiša. Ono što je najzanimljivije i ujedno najgroznije jeste da u pripremi ovog specijaliteta nije navedeno ni uklanjanje dlaka ni čišćenje iznutrica. Da, ovaj specijalitet se jede zajedno s krznom, očima, krilima i svime ostalim. Šišmiš supa je najviše zastupljena na Filipinima, a o opasnosti istoimenog specijaliteta govori i činjenica da ovaj obrok može doslovce da vam pomuti razum.

Oplođeno pačje ili kokošje jaje

62

Azija je itekako kontinent koji nam nudi skoro najviše neobičnih stvari, pa tako je i rekorder u neobičnoj gastronomskoj ponudi. Jugoistočna Azija nam nudi specijalitet koji se sastoji od oplođenih pačijih ili kokošjih jaja, odnosno balut. Jelo je bogato proteinima, te oni smatraju da je ujedno i dobar afrodizijak. Naime, Filipinci ga jedu nakon sedamnaest dana, dok još nema ni perje ni kljun, dok se Vijetnamci strpe, te ga jedu nakon dvadesetak dana, kada embrion dobije sva obeležja pačeta ili pileta. Kod ovog specijaliteta se jede sve, a za potpun užitak se dodaje so, čili ili ocat. No, postoji i dobra strana, balut se jede uz pivo. A da ipak uzmemo samo pivo?

Kobrino sirovo srce

Opet je na redu Azija, Vijetnam. U selu Le Mat nudi se doista neobično gastronomsko iskustvo. Ukoliko ste spremni, možete da probate kobru na razne načine. Kuvari pred vama umirućoj životinji puste krv i iscede vam to u čaši. Nakon toga sledi čašica kobrine žuči i otrova, a kao glavno jelo sledi sveže kobrino srce koje i dalje kuca na vašem tanjiru.

Haggis

Scottish Haggis AR5W52 SCOTTISH HAGGIS CUT OUT

Tu je i Evropa, i to zemlja Škotska. Haggis je jelo koje se sprema tako što se u želudac željene životinje stavljaju ovčje ili svinjske iznutrice, luk, zobena kaša, bubrežni loj, so i razni začini. Kad se sve lepo „upakuje“, ostavimo da se kuva sat vremena. Preporučuje se kao prilog cvekla, pire krompir i čašića škotskog viskija. Da napomenemo, ovo jelo je veoma poznato u Škotskoj, te se nudi i u fast food-ovima, ali ne kao kuvano, već kao prženo jelo.

Pseće meso

Za ovo ste sigurno čuli, jer na prvu izaziva gađenje. No, u Južnoj Koreji pseće meso je sastavni deo južnog jela bosintang. Kuva se sa raznim povrćem, i veruje se da je meso mekše i ukusnije ako pas umre u mukama. Stoga, nedužne pse muče vešanjem i premlaćivanjem. Svaki stanovnik Južne Koreje godišnje pojede oko kilogram i po psećeg mesa.

Hobotnica koja pleše po tanjiru

maxresdefault

Ovo jelo ima i svoje ime, odori don. Poznati je japanski i korejski specijalitet, gde je glavni sastojak hobotnica ili lignja, i to živa. Upravo tako, živu hobotnicu, kojoj pre toga izvade samo mozak i kojoj i dalje živci i mišići rade, vam serviraju na tanjir. Dok ona pleše, vi je pokušavate pojesti. Kažu da je pravi užitak kad u ustima osetite da vam se mrdaju rasplesani krakovi. No, ovo jelo nosi i rizik sa sobom. Pošto su krakovi hobotnice prekriveni pipcima, postoji smrtna opasnost da će se ona tim pipcima uhvatiti za vaša usta, jednjak, grlo i tako vas ugušiti. Vredi li rizikovati?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *