#SamoKažem

Sve najbolje priče oduvek su počinjale sa „jednog leta sa društvom…“, složićete se. A onda, posle sitnih prepirki i dogovaranja koje je leto u stvari bilo najbolje, kreće magija sećanja. Odjednom se prisetite sitnica za koje ste mislili da ste zaboravili (a možda se nisu ni desile, nikada nećete znati), osetite miris tog leta pomešan sa zvucima poluraštimovane gitare i beskrajnog smeha, dok sve gluposti i stvari za koje ste rekli „nikad u životu“ igraju pred vašim očima.

samokazem 2Tako i jednog (ne)običnog leta nekoliko devojaka i mladića postaju ekipa. Dolaze iz različitih zemalja, govore različitim jezicima, a savršeno se razumeju. Istražuju granice prijateljstva, otkrivaju sebe, otkrivaju Beograd. Ljubavi, svađe, pomirenja, žurke, zagrljaji i rastanci, zarezi umesto tačaka. Upoznali su se sasvim slučajno, tako i postali prijatelji.

Upoznajte Jovanu, Maju, Aleksandru, Miloša, Zorana i Drena – glavne junake prve veb-serije na našim prostorima.

#VebSerija

Serija ima 26 petominutnih epizoda koje se emituju isključivo na netu – na zvaničnom YouTube kanalu i zvaničnoj Facebook stranici. Ovakav tip emitovanja serije predstavlja veliko osveženje na našim prostorima počevši od samog formata, pa do glumačke ekipe i same teme kojom se bave.

Producent serije je Fond B92, izvršni producent TunaFish Studio, a režiju potpisuje mlada rediteljka Jelena Gavrilović. Ekipa je sačinjena od odličnih mladih glumaca – Ana Mandić, Mladen Sovilj, Ana Stojanovska, Davor Golubović, Bujar Ahmeti i mnogih drugih. Ali, priča ne bi bila kompletna da ne postoji muzika koja će da sjedini sve. Soundtrack je neverovatno uzbudljiv i kreće se u rasponu od Stray Dogg-a do Prti Bee Gee-a. Veliki broj bendova alternativne muzike našao je svoj kutak u nekoj „vebizodi“, tako da ukoliko ste od onih koji uživaju u otkrivanju naše nedovoljno istražene i nezasluženo zapostavljene alternativne muzičke scene, onda je to razlog više da pogledate i zavolite ovu seriju.

Emitovanje prve sezone je nedavno završeno, i pored velikog uspeha koji je serija doživela kod nas i u regionu, još jedan dokaz da se sav trud koji je ekipa uložila u snimanje i stvaranje ove neobične priče isplatio, jeste osvajanje prestižne nagrade „Satelit“, Međunarodne novinarske akademije IPA. U kategoriji originalnog kratkog formata i u konkurenciji osam veb-serija, serija #SamoKažem ponela je nagradu.

Drugu sezonu možemo očekivati na jesen, kada/ako budu prikupljena sredstva za snimanje.

Ovde možete pogledati trejler za prvu sezonu:

RE:Generacija

Međutim, #SamoKažem je samo naizgled bezazlena tinejdžerska serija. Ceo projekat je nastao kada je BBC Media Action u saradnji sa Fondom B92 pokrenuo Re:Generaciju, prostor za mlade iz celog regiona koji im omogućava da pričaju o sebi i svojim željama, problemima, nadanjima i strahovima, o prijateljima i roditeljima, o školi i poslu, o načinu na koji se provode i o vremenu, o putovanjima na koja bi išli, o fudbalu, o omiljenim serijama. Isto tako, Re:Generacija je prostor koji im omogućava da čuju šta drugi mladi imaju da kažu, da upoznaju jedni druge i da vide po čemu su slični, a po čemu različiti. #SamoKažem je nastavak tog projekta.

#SamoKažem je na neki način poziv da se omladina otrgne od okova koje njihovi roditelji nose, da prevaziđu granice, kako državne tako i one koje se nalaze u njima samima, da postanu zainteresovani za život, da otkriju bolju perspektivu.

#KažiTi

samokazem 1#KažiTi je drugi deo projekta Re:Generacije. Mesto koje služi upravo tome – da kažeš sve. Da kažeš šta misliš, šta voliš, šta mrziš, kakve filmove gledaš, koju boju voliš, šta želiš da budeš, ko ne želiš da budeš. Da jednostavno kažeš ko si.

Ovo mesto služi da čuješ i druge šta imaju da kažu, da im kažeš šta misle o tome što su rekli. Onda će ti oni možda reći šta misle o tome što ti misliš o onome što su rekli. A možda i neće, ali to već zavisi i od tebe i od njih.

U toku je video konkurs koji poziva sve da jasno i glasno kažu sve što žele, a možda ih upravo taj glas odvede na nezaboravno putovanje.

KažiTi! I vidi šta će da se dogodi.

Nemojte se plašiti da stvarate priče koje ćete pamtiti. Radite šta god želite, smejte se, plačite, ljubite se, skačite. Znate kako kažu, čarolija nastaje izvan vaše zone komfora.

P.S. U seriji je naznačeno da program nije pogodan za starije od 21 godine. Za one koji su stariji duhom, naravno. Pa ako spadate u tu grupu, možda je bolje da je preskočite. Samo kažem.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *