Najlepše haljine u istoriji dodele "Oskara"

Dodela nagrada Američke filmske akademije  s razlogom se smatra jedim od najglamuroznijih događaja godine. Pored večite neizvesnosti i spekulacija ko će osvojiti “Oskara“, čitava javnost radoznalo isčekuje da sazna kakve će to toalete svetske zvezde poneti na crvenom tepihu. Na ovoj manifestaciji, kroz čitavu njenu istoriju, glumice su nosile neke od najlepših i najskupljih umetničkih dela najdarovitijih dizajnera. Haute couture kreacije koje se pojave u Los Anđelesu često su bile presudne za dalje karijere mnogih kreatora u modnoj industriji. Dodela “Oskara“ uvek obiluje i modnim promašajima, no oni brzo bivaju zaboravljeni. Ono što se pamti, to su veličanstveni modni trenuci koji ostaju kao zabeleške slavljenja ženske lepote. Evo nekih od njih:

Odri Hepbern 1954:

audrey-givenchy

Bela cvetna haljina koju je dizajnirao Givenchy postala je jedna od ikoničnih hlajina XX veka. Odri, koja je postala vanvremenska ikona stila, proslavila je i ‘malu crnu haljinu’. Givenchy i Odri upoznali su se za vreme snimanja filma  „Sabrina“ za koji  je ovaj vrhunski dizajner takođe radio kostime. Od tada, Odri je postala njegova muza, a kao kruna njihove saradnje nastala je ova prelepa haljina.

Grejs Keli 1955:

grace-edith head

Jedna od najlepših žena svih vremana, princeza i glumica Grejs Keli ponela je ledeno-plavu haljinu Edit Hed. Hed je bila jedna od najuspešnijih i najkreativnijih kostimografkinja u Holivudu, i sačinila je neke od najupečatljivijih filmskih haljina.

Elizabet Tejlor 1961:

taylor-dior

Velika fimska diva Elizabet Tejlor bila je čuvena i po svom uživanju u luksuzu. Njena kolekcija nakita i dijamanata važila je za najskuplju na svetu.  Na dodeli „Oskara“ ovekovečila je čuveni ‘new look’ Kristijana Diora u raskošnoh cvetnoj toaleti.

Nikol Kidman 1997:

nicol-dior

Nesvakidašnju toaletu žute boje sa azijskim motivima za Nikol je sačinio Džon Galijano. Galijano je i danas jedan od najkontraverznijih kreatora  na modnoj sceni, a u to vreme izašla je njegova prva kolekcija kao za Dior, i javnost je bila podeljenih mišljenja o njemu. Pojava Nikol u njegovoj toaleti na crvenom tepihu konačno je presudila i upisala Galijanovo ime kao jednog od značajnih dizajnera današnjice.

Kejt Hadson 2003:

kate-versace

Kejt je opčinila javnost skupocenom toaletom Donatele Versace. Ova velika kreatorka izjavila je da je haljina od prve probe pripadala samo Kejt. Toaleta boje šampanjca bila je optočena četrnaestokaratnim zlatom.

Šarliz Teron 2004:

charlize-gucci

Talentovana i prelepa Šarliz blistala je u pripijenoj, svetlucavoj Gucci haljini. U ovoj pomalo retro toaleti ona je izgledala kao diva iz dvadestih godina XX veka.

Hilari Svong 2005:

hilary-laroche

Hilari je trijumfovala u kultnom filmu Klinta Istvuda, a na dodeli se pojavila u zadivljujućoj toaleti Guy Laroche. Mornarski plava haljina imala je seksi obrt – duboki izraz na leđima koji je savršeno istankao figuru glumice.

Kira Najtli 2006:

kira-wang

Toaleta ove engleske glumice smatra se jednom od najlepših „Oskar“ haljina. Genijalna Vera Wang je posebno za Kiru dizajnirala ovu prelepu haljinu oblika sirene. Kira je nakon ceremonije haljinu prodala na aukciji, a novac je poklonila u humanitarne svrhe.

Penelope Kruz 2007:

penelope-versace

Još jedna toaleta modne kuće Versace upamćena je kao jedna od najlepših, a nosila ju je španska lepotica Penelope. U puder-roze haljini sa donjim delom sačinjenim od pera, ona je izgledala nestvarno i romantično.

Marion Kotiar 2008:

marion-gotje

Francuska lepotica Marion je muza velikom Žan Pol Gotjeu koji je za nju dizajnirao ovu toaletu. Njegova inspiracija su bile morske sirene, pa je haljina naizgled sačinjena od skupocenih krljušti. Orginalno i neponovljivo.

Kameron Dijaz 2010:

cameron-oscar

Ako neki dizajner zna kako učiniti ženu prelepom, onda je to veliki majstor Oskar de la Renta. Njegove kreacije odišu ženstenošću i glamurom, i takav je slučaj i sa raskošnom toaletom koju je ponela Kameron.

Mila Kunis 2011:

mila- elie saab

Elie Saab dizajnira neke od najlepših haljina na svetu. Njegove revije i kolekcije su magične, kao i same kreacije, kao ova pastelna, delikatna haljina u kojoj je Mila izgledala čarobno.

Gvinet Paltrou 2012:

gvinet-tom ford

Svedena i minimalistička Tom Ford haljina koju je nosila Gvinet ostaće dugo upamćena. U kombinaciji sa belim ogrtačem ostavljala je besprekoran utisak .

Dženifer Lorens 2013:

jenifer-dior

Dior je pokazao zašto je jedan od najuticajnijih dizajnera u istoriji mode – i kroz prelepu toaletu Dženifer  smo se podsetili svih velikih diva i revolucionarnih kreacija i silueta koje je doneo Diorov ‘new look’. Možda, posle Odri, najlepša toaleta u istoriji manifestacije, koja je izgledala istovremeo delikatno, damski, glamurozno i upečatljivo.

A kako su izgledale haljine svih dobitnica ove prestižne nagrade možete pogledati na ovoj zanimljivoj slici.

oscar-dresses--every-dress-worn-by-best-actress-academy-award-winners_530b85eabcab5_w1500

Izvor fotografija: http://oscar.go.com/, http://www.breitbart.com/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *