Čovek sa više talenata – Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi rođen je 4.marta 1678. godine. Danas je poznat kao jedan od najvećih kompozitora 17. veka, a živeo je i stvarao u doba baroka u umetnosti. Iako je od tada prošlo više od trista godina, njegova dela se i dalje rado slušaju i veoma su cenjena u muzičkoj delatnosti.

Od sveštenika do jednog od najvećih kompozitora

Rođen je u Veneciji, prestonici tadašnje Mletačke republike. Venecija sedamnaestog veka bila je centar kulturnih dešavanja, pa su se tako deca rođena tamo uglavnom opredeljivala za muziku. Međutim, Vivaldi je bio veoma bolešljivo dete. Od samog rođenja imao je problema sa srcem, pa je tokom čitavog života osećao zatezanje u grudima, što je verovatno bio znak angine pectoris ili astmatičnog bronhitisa. Lako se umarao i teško se kretao, tako da je kroz Veneciju išao isključivo gondolom ili kočijama. Zbog svega toga, njegov otac je smatrao da je za sina najbolje rešenje da bude sveštenik. Vivaldi to nikada nije želeo, pa je odlučio da zapostavi sveštenički poziv i okrene se komponovanju koncertne muzike. Još od detinjstva je učio da svira violinu, i bio je cenjen kao vrhunski violinista. Verovatno je zbog toga i najveći broj njegovih koncerata napisan upravo za violinu.

Bio je svestrana ličnost, čovek sa više talenata. Osim za komponovanje, imao je dara i za poeziju. Zahvaljujući tome je pokrenuo svoju karijeru – kada mu je bilo 35 godina na svoj tekst je komponovao Harmonijske imaginacije, delo kojim je uspešno započeo opersku karijeru.

Nakon ovih početničkih uspeha, pozvan je da radi za pozorište San Anđelo u rodnoj Veneciji, u kom je proveo narednih dvadeset godina, kao kompozitor i rukovodilac pozorišta. U toku tog perioda je imao povremene poslovne izlete – dve godine je proveo u Mantovi kao kapel-majstor princa od Mantove. Ovo putovanje je za Vivaldija bilo veoma značajno, jer je tamo upoznao Anu Žiro. Ona je tada bila mlada pevačica, a Vivaldi je u njoj našao ženu svog života, kao i saradnicu koja je kasnije tumačila brojne uloge u njegovim operama.  .

Četiri godišnja doba i njegov munjevit uspeh

Za života Vivaldi je bio cenjen umetnik. To je posebno došlo do izražaja nakon što je u Amsterdamu objavljeno dvanaest njegovih koncerata za violinu, od kojih su prva četiri bila „Le Quattro Staggioni“ – „Četiri godišnja doba“. Njihov uspeh je bio ogroman, a to su ujedno i danas njegova najpoznatija dela.

Koliko su Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“ bila omiljena pokazuje i podatak da je francuski kralj Luj XV, nakon što je na koncertu u Parizu čuo ova dela, pozvao Vivaldija da svira na njegovom venčanju, a kasnije i na rođenju njegove dece. Nakon ovog munjevitog uspeha Vivaldi je odlučio da više ne štampa svoja dela. Tada nije postojala zaštita autorskih prava, pa mu to jednostavno više nije bilo isplativo. Na taj način je uštedeo novac, ali su time mnoga njegova dela izgubljena, a interesovanje za njegove koncerte počelo je da bledi.

Ne postoje precizni podaci o njegovoj smrti – smatra se da je umro od posledica „unutrašnje infekcije“ 1741. i da je sahranjen veoma skromno na bolničkom groblju. Tako je i ovaj umetnik, kao i mnogi pre njega, završio život onako kako nije zaslužio – u bedi.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *