Da li ste se nekad pitali kako raste vaše omiljeno voće, povrće ili začin?

Svi mi imamo  omiljeno voće, povrće ili začin, ali većina nas uglavnom ne zna odakle potiču ili kako njihova biljka izgleda. Možda niste znali kako zapravo izgleda indijski orah ili ste mislili da kivi raste na drvetu – niste jedini. Takođe, interesantno je primetiti koje sve delove nekih biljaka u stvari jedemo. Kora cimeta, koren kikirikija, seme susama, banane – sve potiče od različitih delova njihovih biljki i sve je vrlo ukusno. Mnoge od ovih biljaka su samo podvrste većih porodica biljaka koje nisu jestive – banane koje su nam dostupne u supermarketima su samo mali deo ukupnog broja vrsta banana, koje imaju otrovno seme i ne nalaze mesto u ishrani.

Znanje o tome odakle potiče hrana i kako se gaji je jako važno, jer nam daje mogućnost da pravimo bolje izbore prilikom odabira onoga što jedemo. Saznanje da kivi raste na lozi neće mnogo uticati na to da li ćete ga jesti ili ne, ali će svakako obogatiti razumevanje sveta oko sebe  i navesti druge da se više interesuju ko i na koji način gaji hranu koju obožavaju i često konzumiraju.

U nastavku teksta su predstavljene 20 vrsta ukusnog voća,  povrća i začina i način na koji rastu.

1. Kakao

kakao

2. Kikiriki

kikiriki

3. Cimet

cimet

4. Vanila

vanila

5. Ananas

ananas

6. Kivi

kivi

7. Crni biber

crni biber

8. Badem

badem

9. Avokado

avokado

10. Susam

susam

11. Kafa

kafa

12. Mango

mango

13. Indijski orah

indijski orah

14. Šafran

šafran

15. Artičoke

artičoke

16. Pistaći

pistaći

17. Zvezdasto voće (starfruit)

zvezdasto voće

18. Prokelj

how-fruits-and-vegetables-grow-21

19. Čaj (tea plant)

čaj

20. Nar

how-fruits-and-vegetables-grow-23-1

Izvor fotografija: http://www.boredpanda.com/

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *