Koliko brzo čitate?

Da li ste čuli za aplikaciju  Spritz? Frank Waldman, izvršni direktor istoimene kompanije čije je sedište u Bostonu, smatra da će ova aplikacija promeniti način na koji će se informacije prenositi i širiti na Internetu. Grupa preduzetnika je osnovala ovu kompaniju i razvila ovu aplikaciju kako bi ubrzala, olakšala i učinila komunikaciju efikasnijom. Da li je to moguće? Da li čovek ima sposobnost da se toliko usavrši? Na koji način se komunikacija može poboljšati? Odgovore na ova pitanja ćete dobiti u nastavku teksta.

Predstavljamo vam mali eksperiment. Činjenica je da čovek u proseku može da pročita 250 reči u jednom minutu. To otprilike ovako izgleda:

1

Naučnom metodom su došli do zaključka da ako se čovekovo oko fokusira na jedno slovo, mozak je u stanju da mnogo brže radi jer mi ne čitamo slovo po slovo nego reč posmatramo kao celinu. Mislite da ne možete da čitate brže? Pokušajte da pročitajte sledeće reči:

2

Ono je bila brzina kojom možete da pročitate čak 400 reči u jednom minutu. A da li možete da pročitate reči koje se menjaju brzinom od 600 reči u jednom minutu?

3

Impresivno, zar ne?

Izvor fotografija/gif: http://www.buzzfeed.com/

[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *