10 razloga zbog kojih treba piti kafu

Crnu kafu su nekada smatrali velikim neprijateljem zdravlja, a u najnovijim istraživanjima naučnici su našli dovoljno razloga da crnu kafu preporuče svakome.

Crna kafa ranije nije bila na najboljem glasu, čak se smatralo da je opasna za srce i nervni sistem, da povećava nivo holesterola i krvni pritisak, pa i da pospešuje pojavu nekih vrsta tumora. Najnovija naučna istraživanja pokazala su, međutim, da ove i slične tvrdnje nisu ni izbliza tačne. Dokazano je da kafa može da bude veoma koristan i zdrav napitak koji se preporučuje svakoj punoletnoj osobi.

Naučnici navode bar deset dobrih razloga za šoljicu dobre crne kafe. Zato uživajte u kafi bez straha da ćete zbog nje imati bilo kakve zdravstvene probleme.

Stimulativno dejstvo

Kafa obezbeđuje bolju prokrvljenost mozga, bistri um, razbuđuje, čini nas aktivnijim, popravlja reflekse i krepi snagu. Za sve to zaslužan je kofein (u jednoj šoljici kafe ima oko 5 mg kofeina), koji ima stimulativno dejstvo dva sata posle konzumiranja. Zbog ovoga se može postaviti pitanje koliko su tačne tvrdnje da ako uveče pijete kafu nećete moći da spavate cele noći.

Unutrašnje čišćenje

Crna kafa utiče na širenje bubrežnih arterija, što pospešuje eliminaciju tečnosti i toksina. Deluje i na ubrzanje metabolizma, povećava lipolizu (razgradnju masti) i ubrzava sagorevanje kalorija. Zato nije ni čudo da je kafa bez šećera deo jelovnika većine dijeta za mršavljenje.

Lakše i brže varenje

Šoljica crne kafe posle obroka pomaže lučenje želudačnih sokova i poboljšava varenje. Aktivira lučenje žuči i kontrakciju žučne kese, što donosi bolju pokretljivost creva.

Zaštita od tumora

Kafa smanjuje rizik od nastanka tumora, jer sadrži supstance sa antioksidativnim delovanjem koje neutrališu slobodne radikale, glavne izazivače kancerogenih oboljenja.

Sportska izdržljivost

Pospešuje kontrakciju mišića, smanjuje umor i poboljšava koordinaciju pokreta. Kafa se zato preporučuje sportistima, naročito onima koji su dugotrajno izloženi fizičkim naporima.

Kofein čuva srce

Sasvim suprotno ustaljenom mišljenju, kofein čuva srce, jača tonus arterija i poboljšava cirkulaciju. Nauka dokazuje da ne izaziva trajno povećanje krvnog pritiska, osim trenutnog i prolaznog efekta, niti aritmije.

Bolje disanje

Podstiče širenje bronhija i ventilaciju pluća i pruža zaštitu od hroničnih plućnih bolesti (astme, bronhitisa) jer ublažava spazam disajnih puteva i bronhija.

Razbijač kamenca

Kod muškaraca koji piju dve do tri šoljice kafe na dan, rizik od pojave kamena u žuči smanjen je čak za 40%.

Zdravi zubi

Mada se dugo mislilo sasvim drugačije, kafa sprečava pojavu karijesa i neguje usnu duplju. Kiselina iz ovog napitka ubija bakterije koje se razmnožavaju posle jela. Takođe šoljica kafe posle obroka osvežava dah i smanjuje mogućnost pojave lošeg zadaha.

Prirodni antidepresiv

Poboljšava raspoloženje i pomaže lakše suočavanje sa svakodnevnim problemima. Oslobađa od melanholije i vraća polet, vitalnost i energiju. Osobe koje dan počinju sa šoljicom crne kafe manje su podložne depresiji.

Običaj ispijanja kafe traje već vekovima a sada se godišnje popije više od 400 milijardi šoljica ovog crnog napitka, naravno s tendencijom rasta.

Izvor: http://dijetaplus.com

[ratings ]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *