U ritmu irskog stepa

Mesec mart je po mnogo čemu zanimljiv. Za ljubitelje Irske, i uopšte njene kulture i plesa, obojen je u zeleno jer se 17. marta slavi dan Sv. Patrika (Lá Fhéile Pádraig; St Patrick’s Day), nacionalni praznik Irske.

U Beogradu se, drugu godinu zaredom, održava Beogradski irski festival (Belgrade Irish Fest) u okviru kojeg je moguće videti nastupe plesnih trupa, pre svega irske i svetske formacije, Lord of the Dance, 18. marta u Kombank Areni, probati tradicionalnu irsku hranu u centru grada u Supermarketu kao i neobično ali ukusno zeleno pivo tokom svih dana festivala, prisustvovati predavanju o značajnom irskom piscu Hjubertu Batleru i pogledati nekoliko irskih filmova.

Festival je 13. marta otvorio koncert beogradske plesne trupe Erin’s Fiddle i muzički ansambl „Fugato“, u Ustanovi kulture Palilula, na sceni „Stamenković“. Sala je već oko 19.30h bila puna, posetioci su željno iščekivali da se svetla ugase i koncert počne, a nekoliko gromkih aplauza pozdravilo je direktora festivala, Jaša Kaminskija.

U irskoj nošnji i uz pratnju instrumenata, frontmenka grupe „Fugato“ otpevala je „Pippin’s song“. Spektakl počinje. Na scenu izlaze igrači u prepoznatljivim zelenim kostimima i lakovanim cipelicama za step. Zastepujmo! Činilo se da i sama scena igra u ritmu gitare, harmonike i bubnja a publika je gotovo svaki korak ispratila snažnim pljeskom. Smenjivale su se žive melodije i vesela igra plesača sa mirnim pevanjem frontmenke koja je svojim izvođenjem učinila da se prepustimo pesmama i stvorimo slike zelenih površina Irske.

Nisu samo reflektori išli u prilog plesačima već i publika koja ih je nemo gledala sa neverovatnim sjajem u očima. Zasigurno su svima noge klecale od uzbuđenja i želje za igrom.

Snaga, brzina i poletnost uz široke osmehe plesača učinili su veče nezaboravnim. Neosvestivši se, koncertu je bio kraj. Beskrajni aplauz, zvižduci i reči hvale zatvorili su ovo plesno veče. Na izlazu su se još mogle čuti melodije pesama koje su posetioci pevušili, veselo poskakivajući i napuštajući zgradu.

Beogradski irski festival poručuje – Put on your green shoes, let’s dance!

Izvor fotografija: https://www.facebook.com/erinsfiddle

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *