Top 5 humorističkih TV serija koje (možda) niste gledali

Veliki broj popularnih komedija, koje se dosta gledaju na našim prostorima, umeju da budu zatupljujuće, nezanimljive, začinjene „jeftinim” humorom. Prosto rečeno, vređanje inteligencije kroz TV komedije u poslednje vreme je veoma rasprostranjeno. Na ovoj listi nalaze se serije koje izlaze iz tih okvira.

 5. A Young Doctor’s NotebookA YOUNG DOCTORS NOTEBOOK

Serija je bazirana na kratkim, autobiografskim pričama Mihaila Bulgakova, pisanih dvadesetih godina prošlog veka. Provučena kroz mnogo žanrova, ali nošena crnom komedijom, serija oživljava priču doktora (Jon Hamm), koji se priseća svog iskustva iz prve bolnice u kojoj je radio. Mlađu verziju doktora igra Danijel Redklif (Daniel Radcliffe). Poslat u malo, zabačeno, zavejano, rusko selo, u, nazovi, bolnicu, on doživljava razne „avanture” sa različitim vrstama pacijenata i krajnje ekscentričnim osobljem.

 Uz odličnu glumu glavnog dvojca, zanimljive situacije i dijaloge, sjajnu muziku i veoma dobru scenografiju, serija na pomalo bizaran, ali i poetičan način, oživljava period Ruske revolucije.

 4. Curb Your Enthusiasm

2Leri Dejvid (Larry David), tvorac kultne američke serije Seinfeld, potpisuje i ovo ostvarenje, a i igra glavnu ulogu, tj. sebe. Priča prati „post-Sajnfeld” period, u kojem je Leri bogat, oženjen i bez obaveza. Međutim, on je dosta nespretan kada su u pitanju odnosi sa drugim ljudima, socijalne norme ili obaveze. Preko mnogo neugodnih situacija, Dejvid izražava svoje nezadovoljstvo i nerazumevanje prema ustaljenim manirima i običajima koji su zastupljeni u društvu. Prirodnost dijaloga jedan je od aduta ove serije. Naime, scenario je pisan u kratkim crtama, samo objašnjavajući situacije i radnju. Dijalozi su improvizovani, što dosta utiče na jedinstvenost humora. Kroz interesantne zaplete, urnebesne scene i prepoznatljivu glumu, serija istražuje sva ona sitna nezadovoljstva kod ljudi.

 Nekad ćemo saosećati s njim, nekad ne, ali jedno je neizbežno – svi smo mi pomalo Leri Dejvid.

 3. Arrested Development

3Majkl Blut (Michael Bluth) i njegova otkačena porodica akteri su ovog zaista originalnog sitkoma. Snimljena u stilu „kvazi-dokumentarca”, prepuna dobrih fazona i zapleta, ova serija nikoga neće razočarati. Dinamična i inteligentno razvijena radnja, raznovrstan humor, igre rečima i fantastična gluma garantuju dosta smeha. Bogata scenografija je jedna od prednosti, a to obično nije slučaj u sitkomima. Međutim, najveću vrednost ovde ima scenario. Ovo nije jedna od serija koju možete gledati dok slažete veš. Napisana je tako da se gledalac mora skoncentrisati da bi apsorbovao sve što ona pruža.

 Dosta referenci, humora vezanih za karakter likova i vizuelna komedija harmonično sarađuju u oblikovanju jednog od najkvalitetnijih produkata u okviru žanra.

 2. Louie

4Lui je razvedeni, četrdesetdvogodišnji stand-up komičar, otac dve ćerke. On je luzer u svemu: novcu, seksu, sreći, životu. Brutalno iskrena, sarkastična, pa i neprijatna, ova tragikomedija na sebi svojstven način ispituje veliki broj životnih tema. Od sastanaka sa devojkama, preko očinstva, pa sve do drogiranja. Serija možda odiše pesimističkim i depresivnim tonom, ali će vas definitivno nasmejati do suza, ukoliko niste previše uvredljivi. Briljantni nastupi u stand-up klubovima, u kojima Lui ismeva uobičajene situacije sa kojima se svako od nas sreće, su jednostavno previše dobri.

 Ovaj šou je jedno satirično, često vulgarno, ali specifično viđenje sveta i života. Za publiku koja voli nešto drugačiji, direktniji i nelimitirani humor, ovo će biti prava poslastica.

 1.    Community

5Grupa studenata na državnom koledžu, čija su prijateljstva i avanture predstavljeni na najoriginalniji način koji (ne) možete zamisliti. Krajnje jedinstvena, impozantna, intenzivna, inspirativna i stilski besprekorna, ova serija pravi parodiju na celokupnu pop kulturu. Razni žanrovi, prikazani kroz prizmu komedije obezbeđuju ponešto za svaki tip gledaoca. Od misterije i vesterna, pa do fantazije i naučne fantastike. Bogati referencama i omažima na razne filmove i serije, dijalozi su prava poslastica za sve filmske i TV zavisnike. Zanimljiv, inovativan, ponekad i „bolestan” humor postaje zarazan već nakon prvih epizoda. Mnogo neverovatnih ideja i izuzetno dobro tematski osmišljenih epizoda. Na primer, znate li neku igranu seriju koja je uradila kompletno animiranu epizodu?

 Puna iznenađenja, inovativna i urnebesna, ova komedija svojom kreativnošću ruši sve ustaljene norme koji „krase” žanr.


                                                                                                [ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *