Karmin kao sredstvo inicijacije

Da li ste se nekad zapitale kako je karmin postao nezaobilazni kozmetički proizvod svake ženske torbice? U kom trenutku je prevazišao svoju prvobitnu estetsku, a preuzeo identitetsku funkciju? Čuvena, klišeizirana rečenica – odgovori na sva životna pitanja i dileme se nalaze se u detinjstvu – ovde zaista ima svoje pravo mesto i značenje. Detinjstvo gotovo svake devojčice obeležio je trenutak u kome je krišom uzimala karmine svoje majke, tetke ili bake, stidljivo i pažljivo ih nanoseći u tajnosti svoje sobe. Pod naletom života i odrastanja, momenti  ’’gubljenja nevinosti’’ sa karminom bivaju potisnuti i zaboravljeni. Međutim, samo jedan miris starog ruža dovoljan je da osveži pamćenje i vrati u detinjstvo kada je nanošenje karmina predstavljalo sveti čin preobraženja devojčice u ženu – zavodljivu i lepu poput svojih odraslih uzora. Taj magični predmet, ruž, nosi imanentnu ritualnu simboliku – sredstvo je inicijacije, uvođenja devojčice u svet odraslih. Na taj način karmin postaje sastavni deo identiteta svake ženske osobe.

Kako odrastamo, ispunjavamo svoje živote svakodnevnim obavezama, zadacima i zahtevima, a karmin, stari sveti predmet, koristimo rutinski, uzimajući ga zdravo za gotovo. Međutim, bez obzira na životni tempo i brzinu, on ostaje naš večni saputnik. Proces nanošenja karmina predstavlja ritual po sebi, intimni trenutak koji se ne deli ni sa kim. Ujutru, pred posao ili fakultet, u pauzama između privatnih i poslovnih sastanaka-osvežavanje usana omiljenim karminom unosi neophodnu dozu samopouzdanja i sigurnosti. Kao sredstvo podizanja morala, ruž istovremeno obavlja vrlo važnu funkciju-simbol je otpora ubrzanim svakodnevnim zahtevima, makar na trenutak. On je tu ne samo da istakne lepotu ili prikrije nedostatke i ublaži nesavršenosti, već i da zaštiti usne od isušivanja i negativnih uticaja sunca, hladnoće ili toplote.

Odabir prave nijanse nekada deluje kao nemoguća misija, a izbora je toliko da poželite da odustanete. Međutim, pravi ruž je poput najbolje drugarice – jednom pronađen, nikad se ne zapostavlja!

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *