START 2.0 HAKATON JE USPEŠNO ZAVRŠEN!

Po drugi put na Fakultetu organizacionih nauka udruženje studenata informatike FONIS organizovalo je takmičenje START 2.0 u formi hakatona, pod sloganom „Code first, explain later“, u saradnji sa kompanijama Microsoft Srbija, Telerik i Centrom za promociju nauke.

Zadatak ovogodišnjeg hakatona bio je razvoj Windows 8.1 aplikacije na temu ekološkog karaktera – Zaštita životne sredine. Takmičilo se ukupno 8 timova u sastavu od 3 člana i svi su uspešno završili aplikacije koje su bile kompletne nakon 24 časa. Timovi koji su nagrađeni su:

I mesto: CODEWHISPERERS, ekipa sa FON-a u čijem sastavu su Miloš Maksimović, Milan Mihajlović i Ivan Maksimović, odneli su pobedu sa vrlo inspirativnom aplikacijom “Živadin” za obrazovanje dece u osnovnim školama u obliku kviza, koja je pored odličnog dizajna bila spremna da se koristi kako iz ugla dece, tako i iz ugla profesora.

II mesto: SINJI GALEPI, u čijem sastavu su Dušan Zdravković, Nikola Smiljković i Nikola Stojiljković sa RAF-a, koji su prikazali svoje rešenje zadatog problema u vidu ecoShop-a, ekološke prodavnice koja bi korisniku pored kupovine pružala i informacije o tome koliko bi uštedeli kupovinom takvog proizvoda, zašto je on bolji i slično.

III mesto: GONIČI MAJMUNA, ekipa sa RAF-a koju su činili Filip Stanisavljević, Ivan Petrović i Miloš Biljanović napravili su aplikaciju pod nazivom “Moja odgovornost”, koja omogućava svima da brzo i lako utiču na to da se proširi svest o problemima vezanim za životnu sredinu. Korisnicima je kroz ovu platformu omogućeno da kače fotografije problema, kao i da pokreću inicijative preko kojih bi se grupe ljudi, uz pomoć sponzora, formirale kako bi rešavale ove probleme.

Trud ostalih timova APSTRAKTNO KLASJE, M.A.P. , THE CODE, THE BUG AND THE GOTO, 4096 i GARI nije prošao nezapaženo, iako se nisu plasirali u najbolja tri tima, neki od njih dobili su ponude za posao i praksu.

Tokom 24 časa takmičarima su pružili podršku mentori MSP-evi Mladen Trišić, Petar Milovanović, Bojan Mišić i Ivan Veličković, kao i Janko Radusinović i Bogdan Begović. Odluku o pobedniku doneo je stručni žiri u sastavu: Siniša Perović iz Microsofta, Srđan Božović iz Microsoft MVP-a, kao i profesori i asistenti sa FON-a: Slađan Babarogić, Nina Turajlić i Marko Petrović.

GONIČI MAJMUNA dobili su Telerikove DevCraft Complete licence, drugo mesto SINJI GALEPI takođe su dobili licence, i uz to portabilne punjače za mobilne telefone, a za prvo mesto CODEWHISPERERS su pored licenci bili obezbeđeni i Lenovo IdeaPad Flex 10 tableti. Pored toga, pobedničkoj ekipi je obezbeđen i odlazak i smeštaj na Balkan Venture Forum, koji će biti održan na Jahorini 15. i 16. maja.

Ove godine sve aplikacije su bile odlične, kreativne i društveno korisne i verujemo da će većina zaživeti i pomoći nam u očuvanju životne sredine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *