Čik, seti se

Predstava „Čik seti se“, u režiji Dragoslava Todorovića, na osnovu istoimenog teksta Branka Dimitrijevića, izvodi se na sceni Akademije 28.

Akteri predstave “Čik, seti se”, bračni par Lula (Ljiljana Đurić) i Zare (Milenko Pavlov) prisećaju se kud i kako odoše godine. I sa kim. U ovoj jednočasovnoj komediji oslikan je bračni život dvoje profesora u penziji, koji se suočavaju sa svakodnevnim izazovima preživljavanja i zaboravljanja. U Lulinom slučaju preživljavanje je bukvalno. Od lopova, šahtova i ispadanja iz trolejbusa – preživela je sve. Zaboravljanje je, pak, obostrano. Da li su putovali u Veneciju ili na Krf? Ili je to ipak Lule putovao sa prvom ženom? Čik, seti se!

Radnja je smeštena u njihovom jednosobnom stanu, iako Zare ubeđuje kuma da stan ima preko dvesta kvadrata i čak dva đakuzija, jer se kum plaši mostova pa neće doći i shvatiti da zapravo žive u stanu koji i lopovi zaobilaze. Neprekidno nadmudrivanje, anegdote i prepiranje su komični, ali ipak sa nekoliko opštih mesta. Iz komičnog dijaloga isplivava i ozbiljnost suočavanja sa svakodnevicom. Lula nikako da natera Zareta da plati račun za internet koji je isključen, pa ne može da pronađe kako se gaje bumbari. Ali on ima bolju ideju za biznis – prodaja pregorelih sijalica!

Savremenost ove komedije vidljiva je kako u situacijama, tako i u upotrebi savremenih tehnologija, od interneta do „ledenih“ televizora. „Ne kume, to je led televizor, nije od leda, nego ima mnogo onih mega piksela i inčela. Lula, koliko beše inčela ima ovaj naš televizor?“ Primetno je iskustvo, uigranost i prirodnost glumačkog para, Ljiljane Đurić i Milenka Pavlova, koji su inače na međunarodnom pozorišnom festivalu u Moskvi dobilii nagradu Zlatni vitez za najbolji glumački par.

Iako je predstava namenjena publici od 16 do 76 godina, najbolje je prihvaćena kod starije publike koja se može identifikovati sa likovima. U svakom slučaju treba je pogledati, jer kako poručuje autor Branko Dimitrijević – ovo je komedija bez posledica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *