Britanski lingvista na korak do otkrivanja misterije

britanski lingvista

Britanski primenjeni lingvista i profesor Stiven Baks tvrdi da je na dobrom putu da otkrije tajnu rukopisa starog šest stotina godina.

Profesor Baks uspeo je da dešifruje deo rukopisa nepoznatog autora kojeg je 1914. godine našao trgovac knjigama, Vilfred Vojnič, a sam rukopis datira iz srednjeg veka. Rukopis obiluje ilustracijama i napisan je na danas nepoznatom jeziku, stoga je zadavao muke mnogim istoričarima, naučnicima, kriptografima, a niko od njih do sada nije uspeo u potpunosti da ga dešifruje. Čuva se na Jejlu.

britanski lingvista

Koristeći se svojim poznavanjem srednjovekovnih rukopisa i znanjem semitskih jezika, profesor Stiven Baks uspeo je da dešifruje deo ovog teksta. Prepoznao je imena u tekstu, držeći se istorijskog pristupa koji je korišćen pri dešifrovaju egipatskih hijeroglifa.

Ovaj rukopis iz 15. veka pominjao se u mnogim romanima, pa čak i u jednoj kompjuterskoj igrici. Po nekim teorijama pripisuje se mladom Leonardu da Vinčiju, izgubljenim plemenima, pa čak i vanzemaljcima. Ipak, i dalje je nepoznato koju poruku on nosi.

britanski lingvista

Baks ističe da je njegov cilj da, ukazivanjem na svoj uspeh u tumačenju vojnikovog rukopisa, podstakne i druge lingviste da se uključe i doprinesu dešifrovanju teksta u potpunosti. Svojim značajnim doprinosom Baks je dokazao da ovaj dokument nije nerešiva zagonetka.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *