Neverovatna moć ljudskog tela da ispriča priču

Kada se reči izgube u lavirintu misli, kada nam čitavo biće zatreperi i kada se taj osećaj ne može opisati prostom kombinacijom slova – na scenu stupa pokret. Moćan, veličanstven, prepreden igrač koji nas zavodi i vodi u nepoznato. Prepuštamo se i ulazimo u novi svet gde gospodare telo i pokret.

U novi svet zakoračićemo večeras, 30. marta u 20h u Sava centru. Neverovatne moći ljudskog tela zavodiće nas do 14. aprila i to ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Pančevu i Vršcu. Imaćemo priliku da pogledamo najinteresantnije i najbolje predstave svetske plesne scene. Čuvena američka trupa „Hubbard Street Dance“ iz Čikaga sa celovečernjim baletom „Hiljadu delova“ otvoriće 11. Beogradski festival igre.

Španski koreograf Alehandro Seruda, inspiraciju za ovaj balet pronašao je u vitražima Marka Šagala pod nazivom „Američki prozori“. Naime, kada je 1977. godine koreograf i profesor Lu Konte osnovao kompaniju u Habard ulici, po kojoj je ona i dobila ime, iste godine Šagal je napravio vitraž u znak zahvalnosti tadašnjem gradonačelniku Ričardu Daleju. Trideset i pet godina kasnije, razmišljajući kako bi mogli da obeleže godišnjicu bili su inspirisani baš tim delom koji je bio stalna postavka Muzeja umetnosti u Čikagu. Tako nastaje „Hiljadu delova“ – umetničko delo inspirisano drugim umetničkim delom, posvećeno sadašnjem gradonačelniku Čikaga, Ramu Emanuelu. Ono što možemo očekivati, prema Serudinim rečima, jesu specijalne scene i neobični efekti koji bude maštu.

Mali deo onoga što ćete videti večeras možete pogledati ovde:

Aja Jung, osnivač i direktor festivala, navodi da je koncept festivala takav da se pored svetskih premijera predstava, nađu i one produkcije koje će se tek izvoditi na svetskoj sceni. Pored toga, uvođenje novih plesnih formi u okvir festivala poput brejk densa i vožnje rolera u predstavi kompanije Šona Parkera, predstavlja jedno dodatno osveženje koje publiku neće ostaviti ravnodušnom.

Nakon baleta „Hiljadu delova“ i Sava centra, prelazimo u Pozorište na Terazijama, gde će scenom zavladati Cimerman & de Pero predstavom Šija je bila vrat. Tim broji oko 40 akrobata, igrača i glumaca. U centru njihovog rada je ljudsko biće sa celokupnom krhkošću i kontradiktornostima. Interesantno je da je njihova produkcija najzahtevnija na ovogodišnjem Festivalu.

Kompaniju Malka iz Francuske videćemo i u Pančevu i u Beogradu. „Šaputanja“ će učiniti da razmislimo o (ne)slobodi koju imamo. Koreograf Buba Landrij Čuda je u ovu predstavu utkao i svoje iskustvo u zatvorskoj ćeliji: „Zbog toga što i zidovi kriju priče koje teže da budu ispričane, priče pune znoja, priče duša u zarobljeništvu. Zbog toga što je vika zatvorenika samo šapat za slobodne. Zbog toga što većina zatvorenika spas nalazi u pisanju, kao vrsti mentalnog bega, slobode i izraza. Predivni, uznemirujući tekstovi nastali su u zatočeništvu. Nekima želim da uzvratim gestom, da za njih pronađem određeni pokret. Sputana tela, tela koja se nadaju, tela koja igraju. Igra patnje, radosti, prijateljstva, požude, očekivanja, vere. Igrati za druge, igrati za sebe samog. Igrati za slobodu duha, igrati kako bi se prešao onaj zid koji sprečava uživanje u sunčevoj svetlosti. Biti u mogućnosti da ugreješ istrošenu kožu, ili jednostavno biti u mogućnosti da popiješ kafu napolju. Uz igru, na poetski način, mi iznova prizivamo tu neverovatnu potrebu stvaranja prolaza između „zatvorenog” i „otvorenog” sveta. (…) Zatočeništvo je u nečijoj glavi, u nečijem telu, između zidova. Kako se telo ponaša kada se oseća sputano, kada spozna da više ne diše, da više ne sanja. Da se više ne nada?“ Za ovog koreografa, igra nije jednostavan izazov pokreta, već izraz intimnog i sanjalačkog razmišljanja, kažu kritičari, a vi sami procenite da li su u pravu.

Beogradski festival igre pruža svakome svoju „šoljicu čaja“. Bitno je samo da je pronađete i dozvolite da vas opije. Pažljivo biran repertoar predstava od strane selektora i Aje Jung nikoga neće ostaviti nezadovoljnim.

Neponovljiva igra uvek ostavi trag.

U inat čudesnom pozorišnom svetlu koje će se ugasiti, ostaje zapis…

Neverovatna je moć ljudskog tela.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *