Vinsent Van Gog – od trgovca umetninama do poznatog slikara

Malo ko od nas nije čuo za ovog više nego izvanrednog slikara. Ovaj samouki slikar je svojim delima ostavio snažan utisak koji traje i danas. Živeo je životom koji je bio pun uspona i padova. Boreći se od samog detinjstva, svaka bitka ostavila je ožiljke na srcu ovog velikog slikara. Ono što danas znamo o ovom slikaru potiče iz pisama koja su bila namenjena njegovom bratu i najboljem prijatelju, Teodoru. Tokom svog života ostavio je iza sebe oko 1200 crteža i oko 900 slika, nastale u poslednjoj dekadi njegovog života, a od kojih su neke i najpoznatije slike na svetu. Nažalost kao slikar nije bio poznat, sve do jedanaeste godine nakon svoje smrti, i to samo zahvaljujući upornosti žene svog brata. Više od 150 psihijatara je pokušalo nakon njegove smrti da dijagnostikuje uzroke šizofrenije, epilepsije, podeljene ličnosti.

Prvi susret sa slikarskom četkicom

Old_Man_with_his_Head_in_his_Hands_(At_Eternity's_Gate)Rođen je 30.marta 1853. godine u južnoj Holandijii tokom svog života prodao je samo jednu svoju sliku. Kao dečak bio je ozbiljan, tih i povučen. Još od malih nogu bavio se crtanjem, ali tokom svog srednjoškolskog školovanja biva podučavan crtanju od strane poznatog pariskog slikara Konstantina C. Hujismana. U svojoj 16.godini odlazi u Hag gde dobija posao i obučava se za trgovca umetninama, a 1873. odlazi u London gde radi za „Goupil & Co“. Zarađujući više od svog oca i trgujući slikama, ovaj period Vinsent Van Gog smatra najsrećnijim u svom životu. Prvi put je u ovom periodu krenuo da se zanima za slikarstvo kao likovni pravac.Međutim ,zaljubljuje se u ćerku svog stanodavca, i nakon iskazivanja svojih osećanja biva smešten u „prijateljsku zonu“, a njegova povučenost opet izbija na površinu. Okreće se religiji i biva premešten u Pariz, gde 1. aprila 1876., dobija otkaz. Vraća se u Englesku gde radi neplaćeno kao pomoćni profesor. Godinu dana kasnije pokušava da upiše Teološki fakultet, ali mu ne polazi za rukom. Vraća se u Holandiju, tj. u grad Llaeken gde upisuje školu za misionare koja mu obezbeđuje posao.

Početak slikarstva

Dok je radio kao misionar u rudarskom naselju počinje da slika rudare koristeći uglavnom tamnije nijanse zelene. Kasnije, kada mu je oduzet čin misionara 1881.godine, jedan period svog života provodi sa svojim roditeljima, ali ponovo odlaziu Hag gde ga rođak Anton Mauve, holandski impresionista, obučava slikanju na platnu. Odriče se crtanja i odlučuje da svoj umetnički duh izražava kroz četkicu i uljane boje na platnu.

Srednjislikarski period

Nakon selidbe u Pariz 1886, Van Gog se upoznaje sa slikarom Emilom Bernandom koji ga uvodi u svet „tačkastog“ slikanja tj. tehnike slikanja pri kojoj veliki broj različito obojenih tačaka, posmatranih iz daljine, daje iluziju jedne boje. Ovaj stil pri kojem se koriste življe boje kasnije postaje prepoznatljiv za Van Goga.Ovaj period jeVinsenta obeležio i kao alkoholičara i strasnog pušača.

Uspon Van Goga kao slikara, ali pad kao čoveka

Godine 1888. seli se u Arles, gde se oduševljava lokalnim predelima i pejzažima. Zbog svog poroka prema alkoholu i cigaretama odlazi u bolnicu „Saintes Maries de la Mer“, gde ga posećuje Pol Gogin i njih dvojica zajedno slikaju, bilo predele, pejzaže ili portrete. Jedno od poznatijih delakoje je Van Gog naslikao nastalo je u ovom periodu a to je delo „Suncokreti“. Iako je bio uporan da ostvari povezanost sa Goginom (koji je Van Gogu bio idol), ne uspeva u tome, prijateljstvo se raskida, a Van Gog dobrovoljno odlazi u ustanovu za mentalno obolele„Saint PauldeMausole“, gde slika svoje najpoznatije delo„Zvezdana noć“ (trenutno je u muzeju u Njujorku). Jedne noći, 1888. nakon svađe sa svojim prijateljem Goginom i napada šizofrenije, oko 23:30, dolazi do kućе u obližnjem mestu, traži devojku po imenu Rejčel i predaje joj svoje uvo uz sledeće reči: „Čuvaj ovaj predmet kao blago“. Policija je nakon istrage našla Van Goga sa zavojem preko uveta i odmah ga odvela u bolnicu.

U 37.godini svog uzburkanog života, Van Gog pokušava da sebi oduzme život. Odmah je odveden u bolnicu, gde je preminuo uz svog brata Tea uz poslednje reči: „Tuga će trajati zauvek“.Vinsent Van Gog umire od posledica ranjavanja u grudi revolverom, 27. juna 1890.godine. Svedoka pucnjave nije bilo, a pištolj nikad nije pronađen, tako da i danas postoji sumnja o poslednjim trenucima života ovog slikara.

Ovo su neka od najpoznaitjih njegovih dela:

[nggallery id=109]

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *