Nušićevi dani

Ovogodišnji Nušićevi dani, 31. po redu svečano su otvoreni u Centru za kulturu Smederevo. Ove godine u znaku velikog jubileja, 150 godina od rođena Branislava Nušića, jednog od naših najvećih komediografa. U narednih desetak dana Smederevci će uživati u odličnim predstavama.

Festival „Nušićevi dani“ održava se od 1984. godine. Osnovan je u Smederevu gde je Branislav Nušić proveo svoje detinjstvo i mladost. Cilj manifestacije jeste aktuelizovanje i popularizacija Nušićevog komediografskog dela. Od 1990. godine dodeljuje se Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru, a od 1995. ustaljuje se nagrada publike za glumačko ostvarenje. Festival je prvi put imao takmičarski karakter 2000. godine, a od 2004. kontinuirano ima takmičarski karakter i dodeljuje se Nušićeva nagrada za predstavu u celini po odluci stručnog žirija. Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po glasovima publike uvedena je 2007. godine.

Program svečanog otvaranja počeo je tradicionalnim polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću ispred Centra za kulturu, a nastavljen je u velikoj sali gde je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović svečano otvorila festival.

Nakon svečanog otvaranja sledi predfestivalski pa festivalski program. Predfestivalski program trajaće od utorka po petka. U ovom delu programa gledaoci će moći da pogledaju predstavu „Narodni poslanik“ u izvedbi pozorišta Bata Bulić iz Petrovca na Mlavi. Gradsko pozorište Abrašević iz Valjeva predstaviće komad „Stradija“ , a Dramski studio Atelje mladih iz Pančeva izvešće „Pokondirenu tikvu“.

Festivalski program počinje u petak 11. aprila predstavom „Rođendan gospodina Nušića“ Dušana Kovačevića koja će dan ranije biti premijerno izvedena u Zvezdara teatru. Jedna od najpoznatijih komedija Branislava Nušića predstava „Gospođa ministarka“ igraće se dva puta, u izvedbi pozorišta Boško Buha iz Beograda i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Ave Serbia i pozorište Slavija iz Beograda nastupiće sa predstavom „Prevaranti“, a Omladinsko pozorište Dadov sa predstavom „Hajduci“. Beogradsko dramsko pozorište takmičiće se sa predstavom „Anđeli čuvari“.

Ovogodišnji dobitnik za životno delo glumcu komičaru je Vlasta Velisavljević koji je dvadeset peti laureat ovog visokog priznanja. Od ove godine biće uvedena i jedna nova nagrada stručnog žirija za najbolje filmsko ostvarenje festivala. Ova nagrada nosiće ime Miroslav Buca Mirković po dugogodišnjem saradniku festivala koji je preminuo prošle godine.

U susret Nušićevim danima“ trodnevni program koji je prethodio festivalskom delu započeo je predstavom „Savršen kroj“ koju su režirali i izveli glumci Beogradskog dramskog pozorišta, Slobodan Boda Ninković i Dragan Petrović Pele. U okviru ovog segmenta festivala prikazan je „Kabare Bg Bluz“ po motivima priče Mirjane Bobić Mojsilović i predstava za decu „Moć u Merlinovom zamku“ u izvedbi Malog pozorišta Duško Radović iz Beograda.

 [ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *