Pikaso u pet slika

Kada je Kolin Pauel 2005. godine najavljivao početak američke agresije na Irak u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, slika ,,Gernika“ – remek delo 20. veka, čija je reprodukcija izložena u toj zgradi, bila je prekrivena. Ovo monumentalno delo inače prikazuje stravičnu scenu bombardovanja jednog malog grada. Ovaj čudan, ironičan akt Amerike samo je još više pokazao koliko je to delo značajno – i koliko snažnu poruku krije u sebi. Tvorac ,,Gernike“ , jedan od najvećih umetnika svih vremena, umro je 8. aprila 1973. – a njegovo ime je Pablo Pikaso.

Njegov život bio je jednako uzbudljiv koliko i njegova umetnost – no ovde ćemo se podsetiti velikog genija kroz njegovih pet dela, koja su ostavila večan trag u istoriji umetnosti.

„Stari gitarista“

Kao dvadestogodišnjak, Pikaso prolazi kroz fazu kada je slikao ljude sa margine – odsečene od društva, usamljene, izolovane, napuštene. Kasnije će ovaj period njegovog života biti poznat kao ,,Plava faza“. Ovo je jedna od najlepših slika tog perioda – melaholični, plavičasti tonovi boja dočaravaju nam zanos umetnosti – skitnicu koji zaboravlja na svoj tegoban položaj i predaje se svojoj gitari. Nastala je 1903. godine.

stari

„Gospođice iz Avinjona“

Pikaso je bio jedan od tvoraca kubizma – pravca u slikarstvu koji je radikalizovao formu i ideju dotadašnje likovne umetnosti. Revolucionarno delo koje je predstavljalo proboj ovog pravca upravo je ova slika – inspirisana bordelom u Barseloni. Prikazuje aktove pet žena sa mrvom prirodom, dok su im tela predstavljena poput tribalnih figura. Nastala je 1907. godine, i smatra se prvom modernom slikom 20. veka.

gospodjice

„Muzičari“

Ova kubistička slika je velikih proporcija, i nalikuje na kolaž. Razigrana u formi i bojama, prikazuje tri muzičara kroz apstraktne geometrijske oblike, i poziva publiku da sama stvara utisak prostora i figura, tako što spaja oblike i boje i razgraničava celine. Čuva se u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Three-Musicians-By-Pablo-Picasso

„San“

Ova slika je poznata po tome što je jedna od najskuplje prodatih u istoriji aukcija, i sada je deo kolekcije Stiva Koena. Nastala je 1932. Tada pedesetogodišnji Pikaso prikazao je svoju skoro dva puta mlađu ljubavnicu Mari-Terezu na nesvakidašnji način, poremećenih proporcija. Smatra se jednim od najerotičnijih dela istorije umetnosti, zbog skrivenih, ali upečatljivih falusnih detalja.

san

„Gernika“

Već pomenuta slika nastala je 1937. – i postala najčuveniji antiratni simbol našeg doba. Prikazuje razaranje malog španskog grada Gernike u Drugom svetskom ratu. Ogromnih dimenzija, slika donosi uzvišenu, strahovitu atmosferu propasti, apokalipse, smrti. Prepuna je simbola, a kao celina nosi jedinstvenu, snažnu poruku – istovremeno opominjujuću i uznemirujuću. Zato i stoji u sedištu Ujedinjenih nacija; međutim, original se čuva u Muzeju kraljice Sofije u Madridu.

40-12-17/35

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *