Da li ste čuli za…?

Leptirići u vašem stomaku su rezultat nedostatka krvi

Sigurno ste upoznati sa senzacijom pod imenom  “leptirići u stomaku”. Ona je, prvenstveno, odgovor vašeg tela na stres. Kad su pojedinci pod stresom, njihov mozak šalje signale hipofizi i hipotalamusu, delovima mozga zaduženim za kontrolisanje telesnih funkcija. Hipofiza onda upozorava nadbubrežne žezde i adrenalke počinju lučenje adrenalina i drugih hemikalija u vaš krvotok. Nalet adrenalina uzrokuje povišen krvni pritisak, brzo kucanje srca i poboljšanu cirkulaciju mišića kako bi se lakše rešili stresa.

Vaša krv tada teče u mišiće i pluća i ne dotiče druge organe u punoj meri, uključujući želudac. I to je ono što uzrokuje leptiriće u stomaku.

Nervne ćelije se, zapravo, regenerišu

Jedna od najčešćih neistina kojima nauka uči ljudsku populaciju je to da se nervne ćelije ne regenerišu. Mnogi ljudi se još uvek drže stava da su delovi mozga (neuroni) koji su nestali, nestali zauvek. Ipak, ovaj mit je razbijen 1998. od strane grupe naučnika u Švedskoj i Kaliforniji. Pre toga, smatralo se da bi složene mozgove ozbiljno poremetio rast novih nervnih ćelija.

Međutim, studija je pokazala da deo mozga zadužen za pamćenje i učenje može da stvara nove ćelije kada je to potrebno, bez ikakvog poremećaja mozga. Ovo otkriće dolazi kao dobra vest za bolesti poput Alchajmerove, koja dovodi do propadanja moždanih ćelija.

U snovima smo paralizovani

Jedna od najzanimljivijih stvari o REM fazi sna je da se tokom nje vaši mišići paralizuju. Ova pojava se naziva REM atonia i služi vrlo dobru svrhu – sprečava vas od glume svojih snova tokom spavanja. Ono što se događa je da, u stvari, motorni neuroni nisu stimulisani što dovodi do privremene paralize.

Postoje slučajevi gde se paraliza produžuje na čak deset minuta u budnom stanju, tj dešava se da, kad se probudite iz nekog strašnog sna, ne možete da se pomerite neko vreme. To je sasvim normalno i normalna kontrola mišića se vrati ubrzo nakon toga.

Neuredan rukopis doktora utiče na 7000 smrti godišnje

Taj doktorski rukopis kom ste se oduvek čudili zapravo dovodi do velike smrtnosti! On je, već duže vremena, sasvim normalna stvar, čak toliko da ćete se začuditi ako je uredan i čitak. Međutim, to se ne čini toliko loše dok se ne desi nešto kao što je smrt uzrokovana time što neko nije bio u mogućnosti da pročita recept kako treba. Naime, nevladina organizacija u Indiji koja predvodi kampanju protiv prakse, primetila je da se broj fatalnih nesreća kao direktna posledica nečitljivih recepata povećava u celom svetu.

Institut za medicinu je otišao korak napred i dao detaljniji pogled na ovaj događaj: naveli su da je neuredan rukopis odgovoran za 7.000 smrtnih slučajeva svake godine.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *