TOP 10 pozorišnih predstava u Beogradu

Velika drama – Narodno pozorište

velika drama

Vuk Kostić, Ljiljana Blagojević, Sonja Kolačarić tumače uloge u predstavi o sreći i lagodnom životu kao snu iz kog se budite kad je najlepše. Događaji u porodici Vučić nakon Drugog svetskog rata i kolonizacije Vojvodine. Generacijska saga i tragedija života u komunističkoj Jugoslaviji. Delo srpskog dramaturga Siniše Kovačevića koji je i režirao ovu predstavu.

Hadersfild – Jugoslovensko dramsko pozorište

Priča o susretu najboljih drugova iz srednje škole, njihovom uspehu i neuspehu, sujeti, laži prema sebi i drugima. Režija Britanke Aleks Čizholm, po tekstu Uglješe Šejtinca, surovo i realistično prikazuje život u Srbiji, samoobmanu i gubitak sebe. Glumačku podelu na sceni Bojan Stupica čine: Nebojša Glogovac, Goran Šušljik, Vojin Ćetković i drugi.

Otac na službenom putu – Atelje 212

1948. godina i nezgodan politički trenutak. Sarajevska porodica proživljava tadašnje sukobe SFRJ i Informbiroa, odnosno, Tita i Staljina. Vlastimir Đuza Stojiljković igra Dina, starca koji sada ima 71 godinu i vraća se u svoje detinjstvo da ispriča kako pogrešno izgovorena reč može da uništi jednu porodicu. Režija Olivera Frljića po tekstu Abdulaha Sidrana osvojila je brojne nagrade na festivalima.

Trpele – Beogradsko dramsko pozorište

trpele

Reditelj Boban Skerlić iznosi pogled na veliki društveni problem – nasilje nad ženama u porodici. Ovo je priča o iskustvu žena koje su višegodišnje batine okončale – ubijanjem muževa. Tekst predstave, uz Skerlića, potpisuje i Milena Depolo. Podelu čine: Nataša Marković, Paulina Manov, Milica Zarić i druge.

Maratonci trče počasni krug – Zvezdara teatar

Tačnije, maratonke. Poznata porodica Topalović u ženskoj postavi koju čine Neda Arnerić, Katarina Žutić, Hristina Popović. Kultne replike iz teksta Dušana Kovačevića, borba za vlast u pogrebnom preduzeću sada u ženskoj izvedbi. Režija Milice Kralj na sceni Danilo Bata Stojković.

Zločin i kazna – Jugoslovensko dramsko pozorište

Mladi glumac Nikola Rakočević u ulozi Raskoljnikova, čoveka koji ubija radi para. Počinivši zločin, sam sebe kažnjava najgorom kaznom – grižom savesti koja mu ne da mira i dovodi ga do ludila. Poznato delo Fjodora Dostojevskog u režiji Ane Tomović i postavi koju, uz Rakočevića, čine i Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Milena Živanović i drugi.

Heda Gabler – Narodno pozorište

Drama o ženi koja žudi za velikim stvarima. Nije se udala iz ljubavi, muž joj je dosadan jer je prosečno piskaralo. Stalno odevena u crno pokazuje koliko joj fali hrabrosti da se oslobodi u sopstvenom životu. Zabavu traži u igri pištoljima, prema kojima joj je ljubav usadio otac. Predstavu režira Snežana Trišić po istoimenoj drami Henrika Ibzena. U ulozi Hede Gabler je glumica Nataša Ninković. Predstava se igra na sceni Raša Plaović.

Mali mi je ovaj grob – Bitef teatar

Tekst istoimene drame potpisuje Biljana Srbljanović. Gavrilo Princip i njegov čin u Sarajevu 1914. godine u predstavi koja spaja fikciju i dokumentarac. Priča koja brani članove „Mlade Bosne“ i njihovu borbu za slobodu, mladost i revoluciju. Principa igra Milan Marić, a za režiju je odgovoran Sarajlija Dino Mustafić.

Sveti Georgije ubiva aždahu – Atelje 212

Čudna srpska narav – iskrena i zloćudna, u vremenu stradanja tokom Velikog rata. Ljubavni trougao u priči o nesreći koja je odnela mnogo života. Srbija u kojoj su, osim žena, ostali samo starci i ratni bogalji. Ponovno postavljanje na scenu drame Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Draškića.

Sumnjivo lice – Jugoslovensko dramsko pozorište

sumnjivo lice

Delo velikog srpskog komediografa Branislava Nušića o ambicijama i strahovima provincijalaca u srpskoj palanci. Slike ustajale svakodnevice i narav našeg naroda ismejani u dobro poznatom stilu. Uz Nebojšu Glogovca, u predstavi glume i Seka Sabljić, Dragan Mićanović, Vlasta Velisavljević i drugi, a režiju potpisuje Jagoš Marković.

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *