Harold i Mod – Život i smrt

Harold Čejzn je mladić, ali neuobičajan, neki bi čak rekli i čudan. Svakako nesvakidašnji, ali sa jednom krajnje uobičajenom potrebom. Potrebom za pažnjom. Najpre od svoje majke od koje ponajviše želi i bez reči nezgrapno traži da ga ona čuje. Helen Čejzn, koju glumi Vesna Čipčić, jedna je odlučna majka koja neosporno, i kod majki neretko prisutno, odlučuje i u ime svoga sina, a Harold joj sigurno ne daje povoda da tu svoju potrebu koriguje, čak ni kada se poteže pitanje njegove ženidbe. Harold je naime vrlo povučen i vrlo mračan momak; opčinjen smrću i suicidom pokušava uz pomoć raznih trikova da privuče pažnju svoje majke sa različito isceniranim samoubistvima u neopisivoj želji za traženom reakcijom koja je svakom probom samoubistva sve dalje i dalje. Majka vremenom postaje neobazriva na bilo kakav podvig svoga sina, nonšalantno ih zanemarujući, pokazujući nezadovoljstvo njegovim ponašanjem samo katkad iz bojazni od društvene osude.Slika 2 Harold posećuje sahrane. Nema prijatelja i okupiran je svojim lažiranim usmrćivanjima sebe. Svojim „projektima“ – kako ih on naziva. Introvertna ličnost i ponajpre neshvaćena. Usamljenik i individualista. Tokom jedne od često posećivanih crkvenih posmrtnih službi sveštenika Finegana, Harold upoznaje groficu Matildu Šardan, poznatiju kao Mod. Mod je starija dama, na svršetku osme decenije, vedra i ljupka, otvorena i nekonvencionalna, čak i buntovna, ali na najmiroljubiviji mogući način. Ovu ulogu izvanredno iznosi legenda našeg glumišta, čuvena Milena Dravić, nasuprot Petra Benčine koji rečima neiskazivo prikazuje mladolikost i dečaštvo još nesazrelog Harolda. Dobroćudna Mod ne zna za ljudske zakone i norme, samo za životne, kojih u krajnjem slučaju i nema, jer pravila su tvorevina čoveka, te ih i sama na najbezazleniji način ismeva izazivajući smeh širom auditorijuma. Ovo dvoje protagonista sreću se nenadano, a kontakt je uspostavljen od strane prijateljske i druželjubive Mod koja kao i Harold deli određenu sklonost ka posećivanju pogrebnih ceremonija, ali iz različitih pobuda.

Mod predstavlja oličenje osobe pomirene, i u skladu, sa životnim tokovima. Milena Dravić svojim umilnim portretisanjem drage Mod i simpatičnom pojavom predstavlja naizgled takav kontrast naspram tmurnog i povučenog, a opet na neki svoj način dopadljivog, Harolda. Kontrast života i smrti. Životom ispunjene starosti pomirene sa konačnošću i beživota suicidalne mladosti koja stoji na pragu življenja koje nikako da počne. Kontrast koji kroz predstavu sve više bledi i na videlo izlazi sličnost među likovima. Modin pronicljiv i neobičan pogled na svet lagano izvlači Harolda iz ljušture i njih dvoje stvaraju sve prisniji odnos. Mod na tako očigledan način ističe suštinu života, ona ga prihvata takvog kakav je i vodi se savesno prema ličnom nahođenju nasuprot ukalupljenom društvu. Toliko primera životnih apsurda je prisutno u ovoj predstavi koji su na tako šaljiv način servirani publici da je prosto nemoguće ne nasmejati se. Iako društveno nepoželjan način života izvrnut ruglu, svako od nas bi, verujem, želeo da iskusi bar delić životne harmonije kojom dobrodušna Mod zrači u svom boemskom, nekonvencijalnom maniru. Konzervativci bi ga nazvali beskrupuloznim, pa i anarhističkim, i ne bi se zaustavili da Mod nazovu ludom i senilnom. Iz zavisti? Možda. Ali ko je u pravu, vi možete prosuditi sami.

Slika 3„Harold i Mod“ je jedna poučna priča o poimanju života, o shvatanju njegove suštine, o dubini složenosti i jednostavnosti, o prijateljstvu i ljubavi, o uticaju drugih na nas same i razvoju koji je neizbežan kroz istinski odnos. O uzrocima koji postoje i onde gde se ne vide. O spoznaji. To je priča o smrti i o njenoj neizbežnosti s kojom je najbolje i najbezbolnije pomiriti se. Svemu dođe kraj. A do kraja se živi. Do kraja se istrajava. Uleti, učestvuj, udri, trči, nek boli, nemoj sedeti na tribini i samo posmatrati, jer inače, o čemu ćeš imati da pričaš posle kada uđeš u svlačionicu…

Ako ste spremni da se zamislite; voljni da se zapitate nad nekim ključnim i večitim pitanjima; ako želite da se nasmejete do suza; da se sneveselite u kratkim trenucima otkrovenja; da vidite tragičnost i komičnost; da zavirite u neustaljeno… Onda je „Harold i Mod“, Beogradskog dramskog pozorišta, predstava baš po vašoj meri.

Detaljne informacije možete naći na http://bdp.rs/?predstave=harold-i-mod

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *