U svakom porazu, ja sam video deo slobode i kad je gotovo, za mene znaj, tek tad je počelo

Dečaštvo

1. SLIKAMilan Mladenović – Dečak koji nije mogao izdržati teška vremena i loše ljude, ali ih je nadživeo i preselio se na mirnije i lepše mesto. Stoga ćemo pokušati da vam približimo poentu njegovog života, divno stvaralaštvo i pesme koje je iza sebe ostavio u amanet dolazećim generacijama.

Majka Danica iz Makarske i otac Spaso iz Kruševca, dobili su malog Milana 21.septembra 1958.godine u Zagrebu. Jedan period svog detinjstva, tačnije 6 godina proveo je sa porodicom upravo u tom gradu, a potom se preselio u Sarajevo gde je proveo isto toliko. Za taj grad kaže da ga vežu neke jako mračne slike zato što je bio jako ratoboran, a mali. Stalno se tukao i dobijao batine od starijih „loših momaka“. Ipak, dogodile su se i neke lepe stvari, tu je načinio prve muzičke korake, svoju gitaru nije ispuštao, a časove mu je držao čuveni Gari Garinča koji ga je i naučio osnovne akorde.

Već 1970. Mladenovići dolaze da žive u prestonici. Živeo je u jednom novobeogradskom soliteru u bloku 23, i išao u XI gimnaziju. Upravo u svom kraju i srednjoj školi pronašao je drugare sa kojima je formirao prvi bend. Oni su se zvali Milan Stefanović Mikica i Dragomir Mihajlović Gagi, a grupi su dali ime „Limunovo drvo“. Imali su istoimeni hit, kao i druge poznate numere: „Ne veruj“, „Prevaren“ , „Da li se sećate“. Nastupali su u takozvanom Rok bloku 45, kao i na gitarijadama u Žarkovu i Železniku. Ozbiljnije svirke održali su Domu omladine, a solističke koncerte pravili su u Studiju M Sali u Novom Sadu i beogradskom SKC-u.

2. SLIKA (da pise ispod - Grupa Limunovo drvo)
Grupa “Limunovo drvo”

Karijera

Pravu muzičku karijeru počeo je 1980.godine oformivši „Šarlo Akrobatu“. U tom bendu pored gore pomenutog Mikice, bili su i Ivan Vdović Vd i Dušan Kojić Koja, a da je priča izuzetno ozbiljna dokazali su iste godine nastupom u SKC-u kao predgrupa Pankrtima. Ubrzo nakon tog nastupa objavili su kompilaciju „Paket aranžman“ sa hitovima kao što su recimo: „Ona se budi“, „Mali čovek“, „Oko moje glave“, „Niko kao ja“. Već naredne godine izbacili su svoj prvi i ujedno jedini album „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“. Njime su ozbiljno zakoračili u novi talas, ali nažalost došlo je do svađe između članova benda, i iz tog razloga nisu dalje nastavili sa radom.

Krajem te godine, Milan je i dalje želeo da stvara. Pozvao je starog prijatelja Gagija, i napravio novi bend – Katarina II. Priključio im se bubnjar „Šarlo Akrobate“ Vdović, a došli su i basista Pečar Bojan i sjajna klavijaturistkinja Magi Stefanović. 1984. objavljuju album sa istim nazivom, dakle – Katarina II. Većinu pesama napisao je sam Milan, neke je odradio i Gagi, a muzika je bila zajednička. Kada je sve izgledalo kao da funkcioniše perfektno, desilo se najgore. Gagi odlazi u zatvor, i po povratku iz istog saopšteno mu je da je isključen iz benda. Pošto mu je on dao naziv, Milan je morao da smisli drugo ime, ali i da nastavi bez prijatelja. Tako je nastao EKV. Male promene i velika dela. Novi bubnjar zvao se Ivan Fece, svima poznatiji kao Firči, a prvi album „Ekatarina Velika“. Neverovatni bum na jugoslovenskoj rok sceni, nastao je ’86. albumom „S vetrom u lice“. Godine slave i uspeha usledile su za sjajne umetnike, a došli su i dani sreće za sve ljubitelje kvalitetne muzike. Vredelo je, a sve što vredi traje kratko. Sastav je završio sa radom 1994.zbog smrti frontmena – fenomenalnog Milana.

2.SLIKA

Pored svog benda sarađivao je i sa drugima, imao mnogo prijatelja iz sveta muzike i rado im pomagao. Tako je radio albume grupi „Fit“ i „Gustafima“, a radio je i filmsku muziku, pa čak se oprobao i kao glumac. Glumio je u filmu Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“, a glavnu ulogu tumačio je u „Crnoj Mariji“ Darka Bajića, za koji je napravio pesmu „Bus station“. Sa čuvenim Vlatkom Stefanovskim radio je krajem osamdesetih godina muziku i za pozorišnu predstavu.

Rimtutituki

Kada je u Jugoslaviji počeo rat okupio je kolege muzičare i napravio projekat pod nazivom „Rimtutituki“, i sve što su oni radili bilo je usmereno protiv rata dojučerašnje braće, i glasno su se pevali stihovi „Mir brate mir“! Taj singl „Slušaj ’vamo“ izdaje B92, a ta poruka i pesma kružila je i ulicama Beograda kamionom. i u inostranstvu, tačnije Berlinu i Pragu. EKV sa Partibrejkersima i Električnim orgazmom radio je tu antiratnu propagandu. I dok su se predsednici zaraćenih zemalja ovde „klali“, Milan je tamo svirao sa svojim kolegama iz Zagreba, tačnije sa bendom „Vještice“. Te ružne stvari koje su se dešavale nažalost bile su inspiracija, tako su nastali albumi „Neko nas posmatra“ i „Dumdum“. Mnogi su ga izviždali i tražili njegovo hapšenje kada je tokom opsade Dubrovnika pozvao publiku da minutom ćutanja odaju počast stanovništvu toga grada. Nastup u Banjaluci otkazao je u znak protesta zbog rušenja džamije Ferhadije.

1. SLIKA

Nije mu se dopadala takva stvarnost, pa je želeo da pobegne od nje. Ovako je govorio: „Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990.godina i da kažem: Uh, al’ sam nešto ružno sanjao“. Pošto nažalost to nije bio samo san, on odlazi u Brazil i sa svojim prijateljem Subom i brazilskim muzičarima počinje snimanje albuma „Angel’s Breath“. Objašnjavao je taj projekat kao psihodelični samba-rock sa balkanskim uticajem. Posle Brazila, vraća se u Evropu, u Pariz gde snima spot za pesmu „Crv“. Nakon svega, ponovo je u svojoj zemlji i ponovo nastupa na festivalima. Sa EKV-om pojavio se na budvanskom festivalu, ali zbog neizlečive i teške bolesti – raka pankreasa izdahnuo je pre skoro 20 godina, 5. novembra te 1994. Nije dočekao objavljivanje ploče snimane u Brazilu, niti je pogledao spot koji je radio u Parizu. Sahranjen je u Beogradu, na Novom groblju.

10261878_870342132992545_124810918_nPriznanje borcu

Čak tri prestonice bivših jugoslovenskih republika imaju ulice koje nose njegovo ime. U beogradskom Zemun polju od 2004, Zabjelu, pregrađu Podgorice od 2007.godine, a prošle godine Milan je dobio svoju ulicu i u Zagrebu, u naselju Jakuševac. Ima i svoj plato ispred Doma omladine u Beogradu, kada je tu ideju podržalo čak 15 000 stanovnika.

[ratings]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *