Shabby chic

Shabby chic je stil uređivanja enterijera u kom se nameštaj bira u odnosu na to koliko je star (obično su to nameštaji iz 18. ili 19. veka) da bi se postigao izgled antikviteta. Nameštaj ne mora biti nužno star, već može da se izabere novi, samo ako podseća na stari nameštaj. Karakteriše ga mekoća, bogatsvo, sofisticiranost,a osećaj kada uđete u ovakvu prostoriju vas potpuno očara i odmah opušta.e2

U nastavku teksta ćete videti šta je to što čini Shabby chic i gde ga naći u Beogradu.

Shabby chic ćete prepoznati po cvetnim printovima, vencima, elegantnim fontovima, jako svetlim tonovima, cvetnim tapetama i po još brojnim karakteristikama. Tkanine koje se koriste jesu pamuk i lan, a boje su ishabano belo i zemljani tonovi. Pored ovih boja Shabby chic takođe koristi nebo plavo, roze boje ruže i bež tonove; svi oni obavezno idu u kombinaciji sa belom bojom, što doprinosi celokupnom osećaju elegancije.

e1U ovom dizajnu se najviše osećaju tragovi francuskog stila, posebno Rokoko koji se primećuje najviše u rasveti, krivudavom nameštaju ili zidnim panelima. Drugi dekorativni predmeti su jastučići od pamuka i pliša, sveće, beli kavezi za ptice, antički porcelanski set za čaj i još mnogi drugi.

Bašteb1

Shabby chic se takođe odnosi i na uređivanje bašte i dvorišta sa istim principima dizajna, koristeći izlizani baštenski nameštaj, ženske modne detalje, kućice za ptičice i, naravno, mnogo cveća. Takozvane “Bašte ruža” su najpopularnije sa ovim oronulim dekorom.

Istorija

Ovaj stil je započet u Velikoj Britaniji, a upotrebljavao je nameštaj koji je bio nađen iz 18. ili 19. veka, u starim kolibicama gde su nekada živeli njihovi preci. Cilj shabby chic-a jeste da dočara sveukupni elegantni efekat nasuprot Pop-Viktorijanskom stilu. Recikliranje starog nameštaja je veoma značajan aspekt, a bio je jako popularan kod boema i umetnika koji su ovaj stil vratili u život tokom osamdesetih godina, kada je bio popularan novi i skupoceni nameštaj. U tom vremenu Shabby chic je bio smatran kao remek-delo ovih umetnika.

Shabby chic je mek, opušten, romantičan i ženski stil ukrašavanja soba, kuća ili bašti koji izgledaju udobno i primamljivo.

Evo nekih kafića i radnji koji su u ovom stilu a možete ih pronaći u Beogradu.

Kafići

Shabby Chic (Voždovac)

Smokvica
Smokvica
Shabby chic Vozdovac
Shabby chic Vozdovac

Smokvica (Stari grad)

Jazz Bašta (Stari grad)

Restoran Osteria Gallo Nero (Strahinjića Bana)

Basta jazz
Jazz bašta

 

Radnje

Remake (Čumićevo sokače)Remake

Kare (Dečanska) – samo neki proizvodi

knjižara Vulkan – samo neki proizvodi

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *