Mad Head Games

Mad Head Games je game development studio iz Novog Sada. Osnovani su u julu 2011. godine i čini ih grupa iskusnih developera i, pre svega, prijatelja, koji imaju strast prema kreiranju video igrica. Oni su mladi i već su osvojili nagradu za najbolje ocenjenu igru, ali to nije jedina nagrada. Njihove igre, među kojima su i „Nevertales: The Beauty Within“ i „Cadenza: Music, Betrayal and Death“, kreirane su vešto, sa okom za detalje, imaju neverovatno dobru atmosferu i pre svega su zabavne. Kreativnost, zanimljivi naslovi i jedinstven stil sa malo ludosti je ono što čini ove developere nezamenljivim.

Do danas oni su napravili četiri kvalitetne igrice i uspostavljaju franšizu tako što spajaju ljubav prema dobroj umetnosti i intrigantnim igrama.Ove igre avanture i skrivenih objekata objavljene su na sajtu Big Fish Games. Veći, snažniji i iskusniji, ove kako se nazivaju „lude glave“ nastavljaju dalje, što je najvažnije, kao grupa prijatelja.

Sreli smo ih na Start it festu u Miксer House-u, gde su predstavljali svoj rad i savetovali mlade game developere. Srdačno su prihvatili da nam odgovore na par pitanja.

Ko sve čini ove „Lude glave“?

Volimo taj termin „Lude glave“, on označava ljude koji su luckasti na najbolji mogući način, a u isto vreme apsolutno posvećeni svom poslu. Ludoglavce čini tim pasioniranih kreativaca i profesionalaca, koji raste i okuplja ljude sa zajedničkom vizijom i željom za pravljenjem dobrih, imerzivnih igara.

mad head games

U koji žanr biste svrstali vaše igre?

Kao prvo, trenutno smo fokusirani na takozvane casual igre. U pitanju su igre za široku publiku koje igraju svi – od mladih do starih ljudi, oba pola, svih profila. Specifičnije, trenutna oblast našeg delovanja su HOPA (Hidden Object Puzzle Adventure Game) igre, ali planiramo i da proširimo ovu oblast i stalno istražujemo nove oblike digitalne zabave. Volimo da kažemo da najbolje tek dolazi. Jedna od prednosti raditi u ovom polju je da prikupimo ljude koji imaju najrazličitije talente i interesovanja i to nam pomaže da zajedno ispričamo priču na mnogo različitih načina.

Gde pronalazite inspiraciju za igre?

Imamo sreću da radimo sa ljudima koji su zaista svestrani i multidisciplinarni, sa različitim zanimanjima i interesovanjima. Krojimo ideje iz života, ličnih iskustava, iz pozorišta, filma, muzike, slikarstva, knjiga, svih vidova umetnosti. Na kraju dana svaka dobra priča je priča o nama – ljudima, i nekada je za najbolju inspiraciju dovoljno da otvorite oči i vidite uzbudljiv svet oko sebe.

Da li imate u planu da napravite igricu koja je Role playing game?

Role Playing igra zapravo predstavlja širok pojam – odnosi se i na mehaniku igre, ali i na samo okruženje u kome igrač ulazi u kožu protagoniste i uživljava se u svet koji mu je stran i uzbudljiv. Na neki način, u pitanju su fantazije u kojima imamo priliku da odgovorimo na jedno od najvažnijih pitanja dobre priče: „what if?“. U mehaničkom smislu, RPG igre nas svakako privlače i, kao gejmerima, vrlo su nam bliske. Puno iskustava iz RPG naslova smo već utkali u naše trenutne naslove, a RPG igre će svakako igrati određenu ulogu i u našim budućim planovima. Što se tiče uživljavanja u imerzivni svet – naša želja je da svakom našem igraču damo priliku da se „izgubi“ u maštovitim svetovima koje stvaramo i zaista doživi stvarne emocije proživljavajući, umesto samo igrajući, igru. U tom smislu, roleplaying igre su svakako deo onoga što već radimo.

nevertales___the_beauty_within___teaser_by_urosaurus-d6mr4f5

Koje ste nagrade do sada osvojili?

Nagrade su uvek lepe, naravno, kao priznanje za trud koji ste uložili. Naša primarna motivacija je da napravimo najbolje igre što možemo, ali je sjajan osećaj dobiti to priznanje – kako kroz reakcije i komentare naših igrača, tako i kroz formalnija priznanja u vidu nagrada. Sve ovo nas samo tera da budemo još bolji i svaku nagradu zapravo shvatamo kao obavezu. Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da smo dobili brojne nagrade za naše igre, a neke od nagrada kojima se najviše ponosimo je to što smo u 2013. godini proglašeni za najbolji game development studio u oblasti Casual Igara, a naša igra „Nevertales-The Beauty Within“ osvojila je prvo mesto u kategoriji „Best of The Best“.

Kako je moguće da Mad Head Games ima svoj košarkaški tim?

Volimo sport, zdrav život i druženje i imamo sreće što je sportska kultura prisutna u našoj sredini. Takmičarska atmosfera i dobra zabava je nešto što nam je blisko. Nekako se uklopilo da skoro svi u timu vole košarku, pa praktikujemo da nakon radnog dana u kome mnogo sedimo, siđemo do obližnjih terena na partiju basketa. Tako je vremenom nastao i Mad Head Games košarkaški tim, koji se takmiči na turnirima i ima svoje verne navijače iz ostatka tima.

Učestvovali ste prošle godine na Exitu u sklopu relaksacije, koji je obezbedio State of Exit zone. Kakvi su vaši utisci?

Exit je veoma važan festival, okuplja mlade ljude i u jednom spaja druženje, muziku i pozitivnu energiju. Muzika je veoma važan deo u pravljenju igara, veoma važan deo našeg tima i u mnogo čemu se naša gejmerska kultura poistovećuje sa kulturom Exita. Iako nismo u potpunosti znali šta da očekujemo, imali smo sjajan odziv, ljudi su na putu do stejdževa ostajali kod nas i satima igrali naše igre. Exit i mi imamo sličnu publiku i drago nam je da smo bili deo festivala. Veoma je lep osećaj videti ljude koji su učestvovali na malom takmičenju u igranju naših igara koje smo na Exitu organizovali, kako sa ponosom nose osvojene Mad Head Games majice širom festivala.

Da li ćemo vas videti tamo možda i ove godine?

Da, i ove godine ćemo biti deo Exit Chill zone i poučeni prošlogodišnjim iskustvom potrudićemo se da napravimo nešto još bolje.

Pojavili ste se kao učesnik na KONTEH-u 2014. Da li možete da date našim čitaocima par saveta kako da postanu dobri game developeri i šta je ono što tražite u istom?

Put ka game developmentu je previše složen za okvire ovog intervjua, ali par generalnih saveta možemo da podelimo s vama: fokusirajte se na ono u šta verujete, priželjkujte uspeh, ali se ne bojte neuspeha, hrabro idite napred i ne odustajte kada stvari postanu teške. A postaće – kao i u svakom velikom poslu. Nagrade na kraju, međutim, opravdaju svaki uložen trud. Najvažnije je da ulažete u sebe. Mi svakog dana učimo nešto novo i to učenje se neće zaustaviti. Multidisciplinarnost je jako bitna za game development i iako treba biti profesionalac u primarnoj delatnosti poput ilustracije ili programiranja, svaki talenat – od sviranja instrumenta, preko vajanja do štrikanja ili glume – može I te kako biti od koristi. Ulažite u svoje obrazovanje, širite svoja interesovanja, budite znatiželjni i ostanite ludoglavci u duši, a pritom se spremite za ozbiljan rad i profesionalni pristup svemu.

I za kraj, šta je ono što čini Mad Head Games igre stvarno otkačenim?

Mi želimo da ispričamo dobru priču na zabavan način, ono što je otkačeno u svemu tome je što smo mi uspeli da zadržimo našu detinjastu znatiželju i želju za dobrom zabavom i to spojimo sa maksimalnom požrtvovanošću i posvećenošću poslu i što smo u stanju da budemo apsolutno produktivni, organizovani i profesionalni, a da na kraju dana budemo ono što smo bili kad smo počeli – grupa luckastih prijatelja sa ludom idejom!

Možete ih posetiti na sledećim linkovima:

https://www.madheadgames.com/games.php

https://www.facebook.com/madheadgames

https://www.youtube.com/user/MadHeadGames

https://twitter.com/MadHeadGames

[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *